Piše: Milan B. Popović – Bend Y.O.X CD/VIDEO Valjevsko / Čačanski Vinjak/Core Metal bend

0
Reklama

Nastao 11. Oktobra 2005.

U početku bend je radio kao COVER bend, da bi od 2009. počeo sa ozbiljnijim autorskim radom.

U studio ulaze 2010. gde snimaju prvi demo album “Sin Never Dies“, a u međuvremenu bend je bio koncertno veoma aktivan.

Iza sebe imaju dosta festivala kao npr. Gitarijada Zaječar, Exit Festival, Bleed To death Festival, EKO street Fest Kragujevac, Invasion From The East (više puta), Šabacki Letnji Festival, Countryside Jam Vršac, Rokerijada Petrovac Na Mlavi gde je Srđan odneo nagradu kao najbolji bubnjar, Demo Fest Beograd gde je Truca odneo nagradu kao najbolji vokal. i jos mnogo drugih.

2015. Bend izbacuje drugi demo album “ Conception Of Circle“ .

Kroz bend je prošlo dosta muzičara , koji su svojim zalaganjem ostavili pečat u njihovoj muzici.

Kako se situacija menjala menjali su se i članovi benda ali od samog početka su tu Srđan i Truca koji su od nastanka benda promenili nekoliko instrumenata.

Npr. Srđan je u početku svirao bas ,a Truca gitaru. Kasnije je Srđan počeo i da peva.

U jednom momentu sa bas gitare prelazi na bubanj, a Truca uzima Bas i počinje da peva…Ostalo je Istorija!!!

Trenutno bend funkcioniše na lokaciji Valjevo – Čačak, vredno radi na novom audio/video materijalu.

Bend je odrastao na temeljima oldskul metala i  hardcore-a ali ispostaviće se da su trenutno  mnogo bliže modernom metalu začinjeno sa Vinjakom, otuda VinjakCore!!!

Okruženje u kojem obitavamo i koje nas okružuje je više nego dovoljno za inspiraciju pa smo samim tim ovoliko besni.

Tekstovi i muzika nastaju zajedničkim radom…Doslovno svaki član ucestvuje u stvaranju pesama.

Bend ćine:

Đorđe Paunović – Gitara

Vladimir Rašić – Bas/Vokal

Srđan Savić- Bubnjevi

Goran Živković Truca – Vokal

Valjevski metal sastav YOX već u  video spotu EXTINCTION vide kancer ovoga društva globalno, ukazuju na propadanje i skrnavljenje planete univerzalno. Vokali su groul besni, moćni, bučni i odvažni i uteravaju strah u kosti i najhrabrijima. Nije se sastav YOX sasvim slučajno odlučio da za muzičku formu i sekciju izabere metal, rekao bih nu metal-kao nekad kad su g svirali KORN- ali su YOX još brutalniji, još dominantniji, još iskreniji,i ono što je jako bitno, pevaju na engleskom jeziku, da ih ceo svet razume. Velika moć natopljena je u ovih tri minute i 18 sekundi  video spota u kojem set bubnjeva ( zasluga Srđana Savića) u saradnji sa bas deonicama Vladimira Rašića, podmuklo, ali ipak muški, rekao bih, alfa muški, odašilju baražnu paljbu koja pogađa u sam centar mete domaće i svetske scene metal orjentacije, a za bend YOX iz Valjeva će se tek čuti jer poseduju hrabrost, odvažnost, čvrstinu, dunamiku, odlične tekstualne odabire, sviračku sigurnost bilo da su studijski snimci u pitanju , bilo da su koncertni nastupi u pitanju.

YOX briljiraju i u pesmi u kojoj sarađuju  sa Sanjom iz sastava ZAA. Ona, iako dama, odvažno je vokalnim deonicama parirala i pristojno se snašla u metal sazvučju,pokazavši da joj takav zvučni bekgraund veoma dobro leži, i njenom glasu imponuje.- što je za svaku pohvalu. YOX pišu inteligentne tekstove, tu se ne može ništa ni dodati ni ukinuti. Mene čudi kako ranije nisam saznao za ovaj bend. No dobro, za dobro nikad nije kasno. I ova numera UNDERGROUND RIOT , deluje pompezno besno, poput krda slonova koji uspešno krče gustu (pra)šumu.

Možda bi Max iz Sepulture ili Tom Araja  iz Slayer sastava bio uzor ovom bendu, ali to je samo moja lična predpostavka, koja ne mora i ne sme biti strogo ispoštovana , jer sastav YOX ima , očigledno je to a i slušljivo,svoj lični autorski pečat, a to je u umetnosti koju oni predstavljaju- NAJBITNIJE! U numeri i video spotu Y.O.X Feat Aleksandar Perišić – Forever A Slave, sastav YOX je donekle, u pojedinim segmentima doom orjentacije, ali vokalno izrazito vulkansko vatren i opak. Gotovo paklen! Pored Živković Gorana Truće, na ovoj numeri gostuje za vokalom Aleksandar Perišić, koji jeste uneo raznovrsnost u zvuk grupe i time promenio dosadašnji koncept grupe YOX, ali na raznovrsnije, drugačije i još bolje, još ubedljivije.

Grupa YOX iz Valjeva, Srbije, Evrope, cele Planete, možda naliči i na Canibal Korps, pa i na donekle nekadašnji gruv Suisajdl Tendensis, ili Tajp O Negativ,  ali-čini mi se- kao da je iz svake od planetarnih vrednosti i grupa uzela eliksir najvrednijeg, unela u svoju muziku, dodala svoj lični autorski pečat, ispisala tekstove koji odgovaraju ovom vremenu u kojem svi mi zajedno živimo, a ja sam ga nazvao- vremenom brutalnih dobronamernika, i izneo pred slušalački i gledalački auditorijum,bio on površan (poput većine)  ili znatiželjan , zaista zainteresovan (poput mene) svoj lični nerv i impuls lično obrađene, doterane do samih tančina pesme, instrumentalno odsvirane i armanžmnaski osmišljene, muzički takođe, lične borbe i ponude svetu, planeti na dar. Iz sveg srca, grla i pluća na dar.

I nije Corona virus apsolutno ništa u odnosu na YOX bend iz Valjeva ako niste pristalica metalizirajućeg zvuka ,odvažnosti i slobode da se iskaže i pokaže javno šta vam je na srcu i duši.

Grupa YOX svojim delovanjem, ubeđen sam u to, ruši jednim preciznim muzičko umetničko tekstualnim nokautom , sve uspostavljene konvencije i  barijere na paramparčad!!!

Tako treba i da bude!

Pogledajte u kakvom svetu živimo?

Ako ne vidite, grupa YOX će vam sve reći, odpevati,odsvirati u  svojim pesmama i oslikati u njihovim upečatljivim i atraktivnim ali surovim video spotovima!

Iznenađenje godine 2021. Najbrutalniji bend 2021. godine koji sam čuo!

Posetite njihov koncert i obavezno budite u fan pitu.

Maestralno dobro!

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here