“Pinokio”, “The Crossing” i “Wolfwalkers” u trci za nagradu mlade publike

Dodela priznanja Evropske filmske akademije 25. aprila

0
Reklama

     

Dodela priznanja Evropske filmske akademije 25. aprila

 
  Dodela nagrada mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) biće održana 25. aprila u 38 evropskih zemalja, među kojima se nalazi i Srbija, što se već petu godinu organizuje u sklopu programa “Slobodna zona Junior”, uspostavljen 2006. godine.

   U trci za najbolji film za mlade našla su se ostvarenja “Pinokio” (Pinocchio) Matea Garonea, “Bekstvo preko granice” (The Crossing) Džoana Helgelanda i “Vulfvokers” (Wolfwalkers) rediteljskog tandema – Tom Mur i Ros Stjuart.

 Nagrada mlade publike u Srbiji je osnovana 2006. sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim temama iz celog sveta.

  Takođe, cilj je da se putem primene angažovanog filma u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog mišljenja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, kao i razbijanju predrasuda i stereotipa. 
  Događaj se sprovodi uz podršku Filmskog centra Srbije, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona.


 

 Priču o Pinokiju, voljenom junaku širom sveta, čuveni italijanski reditelj Mateo Garone izmaštao je u novom, autentičnom svetlu, gde se pridržavao originalne knjige, koja nije bila ulepšana ni bajkovita kao u Diznijevom crtaću.
  U ovom dinamičnom filmu, snimljenom na atraktivnim lokacijama u Italiji, Garone stvara bogat svet fantazije, prepun misterije i čudesa, ispunjen očaravajućim, smešnim i dirljivim trenucima.

  U najnovijoj verziji “Pinokia”, uloga majstora Đepeta, “oca” drvenog lutka Pinokija, poverena je legendarnom italijanskom glumcu i reditelju Robertu Beninjiju, koji je osvojio Oskara za film “Život je lep”, u svojoj režiji.

  Zanimljivo je da je i Beninji igrao Pinokija u istoimenom filmu koji je takođe režirao 2002. godine. 


Radnja filma “Bekstvo preko granice” smeštena je u Norveškoj, u vreme Nemačke okupacije 1942. godine.  
Roditelji 10-godišnje devojčice Gerde i njenog brata Ota uhapšeni su zbog učešća u lokalnom pokretu otpora i sumnje da skrivaju Jevreje, čuvajući ih od deportacije.

  Gerda i Oto ostaju sami, ali ubrzo otkrivaju dvoje jevrejske dece, Saru i Danijela, skrivenih u ormaru u podrumu njihove kuće.
Brat i sestra odlučuju da završe ono što su njihovi roditelji započeli, i upuste se u opasnu avanturu kako bi pomogli svojim novim prijateljima.


  Animirana fantazija “Vulfwokers”, inspirisana irskim folklorom, smeštena je u 17. vek i predstavlja još jedno svedočanstvo snage prijateljstva, mladalačke neustrašivosti.
  Po naređenju engleskih vlasti u Irskoj, lovac Bil Gudfelov dobija zadatak da istrebi vukove iz obližnjih šuma.
  Želeći da pomogne ocu, neiskusna lovkinja Robin potajno ga prati dok ide van grada sa svojim ljubimcem, sokolom Merlinom koji na tom putu biva ubijen. 
Međutim, Robin ga ubrzo pronalazi oživljenog.
U sve je umešana devojčica Meb, članica misterioznog plemena za čije članove se veruje da noću postaju vukovi.

 
Nacionalni žiri, ove godine, činiće deca uzrasta od 12 do 14 godina sa teritorije cele Srbije. Oni će imati priliku da pogledaju ova tri filma koje je nominovala Evropska filmska akademija, da učestvuju na posebnim onlajn filmskim radionicama, na kraju da glasaju i zajedno sa vršnjacima iz cele Evrope donesu odluku o najboljem evropskom  filmu za mlade.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here