Pijanistkinja iz Makedonije Ema Potevska Popivoda otvara Petrovac Jazz festival

0
Reklama

Pijanistkinja Ema Potevska Popivoda prvo je ime 15. Petrovac Jazz festivala koji će biti održan od 3. do 6. septembra. Njen nastup desiće se na otvaranju PJF-a, a Ema će nastupiti sama na terasi tvrđave Castelo u Petrovcu. Ema je priznata makedonska koncertna pijanistkinja i vanredna profesorka klavira u svojoj zemlji. Popivoda je svoj talenat pokazala još kao mala. Završila je doktorske studije iz klavirske izvedbe sa najvećom ocenom u klasi. Međunarodno aktivna, ova mlada pijanistkinja učestvovala je na “Letnjoj akademiji Mozarteum” u Salcburgu u Austriji i “Dartington akademiji” u Devonu u Velikoj Britaniji.

Ema je tokom karijere održala veliki broj koncerata, a njen poseban stil izvođenja, u kombinaciji sa njenim neobičnim repertoarom, koji često miješa savremene kompozitore iz njene domovine sa djelima romantičara i klasika odvaja je od ostalih.

Posvećena je i kamernoj muzici, pa zbog toga često nastupa na najprestižnijim festivalima i kulturnim događajima sa širokim spektrom muzičkih saradnika.

Uporedo sa karijerom klasične pijanistkinje, istovremeno je učestvovala u eksperimentalnom projektu fusion muzike. Potevska je 2015. godine bila solista Orchestra regional de Cannes, u Nici, u Francuskoj, izvodeći koncert za klavirski orkestar i DJ, sa svjetski poznatim producentom Derikom Maiom. Njen najnoviji projekat “Akustična elektronika” u kome se usvajaju svjetski poznati elektronski hitovi za klavir i bubnjeve muzički kritičari u Austriji, Hrvatskoj i Crnoj Gori ocijenili su kao jedinstven, inspirativan i osvježavajući.

Ema je takođe predstavljala Makedoniju kao član svjetske mreže lidera “Globalni mostovi” kao mladi kulturni lider. U svojoj domovini odlikovao ju je predsednik Sjeverne Republike Makedonije Đorđe Ivanov kao lidera u oblasti kulture i umjetnosti.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here