Pevačica Eleonora promovisala je juče spot za pesmu “Samo lagano” u Jazz klubu Ulica (24.12.2019.)

0
Reklama

Mlada muzička nada sa pedigreom

Provokativan i atraktivan spot za pesmu “Samo lagano” autorke Eleonore Lav Jovanović juče je predstavljen prijateljima u Jazz klubu “Ulica” u samom centru Beograda (Balkanska 13). Ova pesma i sam nastup pevačice premijerno je izveden na ovogodišnjoj Beoviziji, izazvao veliku medijsku pažnju, a mladu umetnicu izdvojio iz gomile takmičara. Eleonora ili kako je zovu – Eli, tada je svojim seksepilom prodrmala muzičku scenu i uspešno prošla ispit na “vatrenom krštenju”. Eleonora nastupa u pratnji klavira u prestoničkim elitnim restoranima kao što su “Little Bay” (svake srede Cabaret Night, jazz standardi i popularna filmska muzika) i “Caruso” (subotom), pružajući poseban muzičko-scenski doživljaj.
      Na promociji spota govorio je Elin porodični prijatelj i novinar Vladimir Dimitrijević, koji je nadahnuto predstavio pevačicu i plesačicu kao rođenu Beograđanku na Vračaru, odnosno pravu Vračarku, koja taj deo grada stalno oseća kao svoj i poseban. Istakao je Vladimir da je “Samo lagano” inače i njena prva autorska pesma sa kojom je nastupala na Beoviziji. Zanimljivo je da Eli potiče iz ugledne umetničke porodice – deda je studirao režiju, bavio se glumom, jedan je od osnivača manifestacije “Jefimijevi dani” koja se i danas održava u Trsteniku. Majka Helena je završila Pozorišnu produkciju na FDU u Beogradu. Eli je puno vremena provodila sa mamom u teatru i na televiziji, tako je bila inficirana pozornicom i u životu se opredelila za scenu. Već u petoj godini išla je u školu modernog baleta, bila je vukovac, ali ne štreber, kako naglašava Dimitrijević. Govori više jezika, fakultetski obrazovana, mlada dama sa pedigreom. Pevanje i scenski nastup osnovno je njeno polje delovanja kojima se bavi i želi da se specijalizuje. U poslednjih sedam godina nastupala je u kabaretskoj formi uz bend ili samostalno u pratnji klavira po mnogim klubovima, u pozorištima, kulturnim centrima. Kako podvlači Vladimir, ove godine Eli je priredila pravi šou spektakl i zapalila scenu na Beoviziji.

   “Eli je nova pevačko igračka zvezda u usponu, senzacija koja prelazi u senzualnost. Iz nje isijava glamur 60-ih ali i moderna sadašnjost. Neke žene su je nazivale plavim uraganom, ali ima tu i cunamija, orkana. Glas specifičan, energija zrači iz svakog njenog pokreta, dominacija scenom je kompletna, ona je apsolutni Holivud u Beogradu. Ima tu i Mulen Ruža, Olimpije, Milanske Skale” –

pošteno ju je nahvalio novinar, i dodao da je ona unikat na ovim prostorima, istinsko osveženje koje zaslužuje mnogo šire razmere, dama iz srca Vračara, koja nakon ovog singla ima pesama za čitav jedan album.
    Reč je preuzela muzičarka i domaćica ove promocije Eleonora, koja je odmah istakla da joj je neobično da ima pred sobom mikrofon, a neće da zapeva, već prvi put sada priča. Iskreno iz duše je objasnila da je imala nekoliko verzija teksta šta bi trebalo da kaže, ali pred ovaj događaj shvatila je da je najbolje da priča spontano, prirodno.

     Elini prvi koraci u plesnom i muzičkom smislu bili su upravo u jazz klubu “Ulica”, u kom je nastajao kabare kao forma sa kojim je krenula. Scena ovog kluba jedina joj je pružala prostora da pravi šou na sceni i da spaja pevanje i igru. Na taj način je sazrevala i kreirala svoju ličnost.  “Kad sam prestala da izvodim kabare, nije to bilo zauvek, već sam ga stavila na neku pauzu. Pisala sam pesme nekoliko godina, i želela sam da to bude moja priča, da se sama izrazim, posebno jer je jedan od mojih uzora i inspiracija Gwen Stefani, a ona je sama stvarala svoje pesme. Nisam želela da budem jedna od mnogih pevačica koje kupuju gotove proizvode. Makar moj put išao i mnogo sporije. Imala sam dosta ponuda da kupujem cele pesme, ali nisam želela tim putem da krenem” – jasna je Eli.  Zahvalila se saradniku Ivanu koji je prvi prepoznao taj njen izraz, iako je iz sasvim druge priče – underground rokenrol žanra, prijatelju Zoranu Popoviću koji joj je dosta pomogao. Ostvarila je saradnju sa Beogradskim igračkim centrom, kojeg vode članovi nekadašnje popularne dens grupe Beat Street. Oni su se složili da je Eli dovoljno kreativna da ne uzima pesme drugih autora, i da rade njene numere. Prva pesma je bila upravo “Samo lagano”, koju je frontmen “Bit strita” Husa tako nazvao. Radni naslov pesme bio je “Zavodi me”. Onda se desila Beovizija, i cela godina je bila u znaku tog muzičkog takmičenja. Sve je bilo prelepo, ali i zastrašujuće po Eli, jer je odmah zakoračila u taj svet kao pevačica i igračica u jednoj osobi, sa gomilom kostima i plesača.  Iskustvo joj je bilo stresno i teško, ali i predivno u isto vreme, jer joj je otvorila mnoga vrata i značajno interesovanje za medije. Imala je mlada Eli i veliki peh sa ogrtačem koji je detaljno ispričala, i navodi da takva pesma nije stvorena za tu vrstu izvođenja koju je imala, one se prave da imaju što više plesa. Svi su joj rekli da se obavezno prijavi na TV takmičenje, jer je njena pesma moderna po svim standardima.

    “Dobila sam nastup kakav rade svetske pop zvezde. Bile su mi inspiracija – Madonna, Janet Jackson, Jenifer Lopez, Britney Spears. Prepoznala sam da bih mogla da to radim i ovde kod nas” – objašnjava Eleonora.


    Ona voli da radi i sa mladima, angažovana je kao koreograf i trener u tom istom Bg Igračkom centu, jer želi da dorpinese razvoju pop kulture, pop zvuka, muzike i igre kod nas.

   Ekranizacija pesme je upravo video spot koji ilustruje tu vrstu numere koja nikako nije samo za slušanje. Pitala se Eli zašto bi snimala spot za pesmu koja je imala tako provokativan i snažan nastup na Beoviziji. Ali, odlučila se ipak i na taj korak.
     Zahvalna je streljani Target koja joj je omogućila snimanje tamo, i oni su joj dali vetar u leđa rečima da je vredna i radna, osećaju i znaju da će uspeti u životu, karijeri. Podrška je stigla i od pozorišta Vuk Karadžić, tamo je veći deo spota realizovala, a za nju je tamo sjajna scena, tako velika i fantastična za svetlo. U odnosu na Beoviziju, smatra da je imala spotovsku verziju malo underground, u stilizaciji hit filma “Grad greha” (Sin City), prava estetika stripa.

      “Gledala sam sa drugaricama, analizirala spot i shvatila da je on posledica odrastanja u Srbiji 90-ih, sav taj bunt koji se u njemu oseća. Proživela sam ponovo svoje gimnazijske dane, izlaske u Akademiju, KST, i sve je to izašlo kao katarza iz mene. Sada se osećam lakše i mogu dalje da krenem. Naše generacije su zaista sociološki fenomen u smislu posledica odrastanja u tom periodu. Nismo toga ni svesni” – opominje Eli.
    “Ova godina je obeležila moj nastup na Beoviziji, a ja se nadam da će se kockice sklopiti da snimim i ceo album, koji sam napisala. Biće u znaku ženskih emocija. Pesme će biti laganije, između pop i jazz žanra, a naravno i sa dens numerama u brzom ritmu, uz koje se više igra. Zvuk mora biti autentičan. Sve što radim težim ka tome da bude samo još bolje. Nadam se da se vidimo na sledećoj promociji neke nove pesme ili albuma” – završila je svoju priču Eleonora Lav Jovanović.   I mi se nadamo, Eleonora. Srećno!

Izvor: Ivan Makragić – Redakcija

Fotografije: Press

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here