Petnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf od 6. do 10. maja u Drvengradu

Pobeda sedme umetnosti nad korona virusom

0
Reklama

Pobeda sedme umetnosti nad korona virusom

DRVENGRAD: Čuveni filmski festival Kustendorf u svom 15. izdanju biće održan od 6. do 10. maja 2022. u Drvengradu, pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja”, sa gostima i pred publikom uživo, dok je prethodna edicija morala biti online, usled pandemije korona virusa.

Manifestacija koja podrazumeva projekcije filmova, radionice, master klasove i koncerte u vidu muzičkog festivala, realizuje se u organizaciji producentske kuće “Rasta internešnel” Emira Kusturice, koji je i osnivač ovako prestižnog festivala.
Takodje, Kustendorf se održava i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.
Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa.

Povodom 100-godišnjice rođenja italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija u okviru retrospektivnog programa biće prikazani filmovi ovog velikog autora. Slogan festivala replika je iz kratkometražnog Pazolinijevog filma pod naslovom „Šta su to oblaci?”.
Osnivač festivala i proslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica na nedavnoj konferenciji za medije u Vladi Srbije istakao je da se Kustendorf održava u vremenu gde ništa više nije kao što je bilo i u kome svakodnevno prisustvujemo frakturi i lomu duše, i dodao je da je festival počeo i ostao svojevrsni umetnički azil: „Film je uvek bio utočište koje zaustavlja vreme.“ – napomenuo je Kusturica.

Svetski uspešan reditelj, dobitnik dve Zlatne palme za filmove „Otac na službenom putu“ i „Underground“, nedavno je krajem februara dobio nagradu „Beogradski pobednik“ na jubilarnom, 50. izdanju FEST-a.

TAKMIČARSKI PROGRAM:
U takmičarskom programu 15. Kustendorfa selektovano je 15 filmova koji istovremeno dobro predstavljaju trendove u novijoj produkciji kratkometražnih filmova, ali se i izdvajaju po autentičnosti autorskih vizura i veštini izrade. Za nagradu zlatno, srebrno i bronzano jaje, takmičiće se autori iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Portugala, Velike Britanije, Slovačke, Poljske.


Međunarodni žiri čine: egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, međunarodni agent za publicitet filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.
SAVREMENE TENDENCIJE
– U programu „Savremene tendencije“ biće prikazani naredni filmovi: dobitnik Gran pri nagrade festivala u Kanu – „Heroj“ („A Hero“), reditelja Asgara Farhadija, dobitnik glavne nagrade filmskih kritičara Kanskog festivala, film „Perje“ („Feathers“) egipatskog reditelja Omara El Zohairija, dobitnik nagrade žirija filmskog festivala u Otrantu –Povest o mojoj ženi“ („The Story of My Wife“), mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, „Jedna sekunda“ („One Second“), kineskog reditelja Džanga Jimoua, kao i film „Freda“ rediteljke Žesike Ženei sa Haitija.

GOSTI festivala biće reditelji filmova u programskoj celini Savremene tendencije, Omar El Zohairi i Žesika Ženei, kao i producent filma „Povest o mojoj ženi“, Flaminjo Zadra, dok će reditelj Asgar Farhadi održati onlajn radionicu.

Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena Petru Božoviću i italijanskom glumcu, Toniju Servilu (Toni Servillo).

Poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka, 1921. godine.
U okviru programske celine RETROSPEKTIVA VELIKANA biće prikazana ostvarenja Pjer Paola Pazolinija„Šta su to oblaci?“ („What are the Clouds?“), „Jastrebovi i vrapci“ („The Hawks and the Sparrows“ i „Rikota“ („La ricotta“), kao i omnibus „Veštice“ („The Witches“), i filmovi iz 1922. godine „Nosferatu“ Fridriha Vilhelma Murnaua i „Luckaste žene“ („Foolish Wives“), Eriha fon Strohajma.


Programska celina NOVI AUTORI prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa.
To su filmovi „Posle zime“ Ivana Bakrača, „Murina“, hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović i film „#dogpoopgirl“, rumunskog reditelja Andreja Huculejaka.


Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf je jedan od retkih festivala u svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika, a koji ugošćava proslavljene autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma, poručuju iz organizacije Kustendorfa.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here