Peta godišnja dodela muzičkih nagrada GODUM održana u Beogradu (26.10.2022.)

Nagrade osvojili – Bisera Veletanlić, Konstrakta, grupe “Patribrejkers”, “Eyot”, “Ethno Jazz Orchestra”

0
Reklama

Nagrade osvojili – Bisera Veletanlić, Konstrakta, grupe “Patribrejkers”, “Eyot”, “Ethno Jazz Orchestra”


BEOGRAD, 27. oktobra (Tanjug) – Peta godišnja dodela nagrada GODUM Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije održana je sinoć (sreda, 26.10.2022.) u Ustanovi kulture „Vuk“ u Beogradu.

Ove godine nagradu za životno delo kolege umetnici su dodelili čuvenoj pop i džez divi Biseri Veletanlić.

Nagradu za rok muziku GODUM dobio je srpski rok bend “Partibrejkers”, dok je za pop muziku prestižno priznanje osvojila najpopularnija muzičarka cele godine – Ana Đurić Konstrakta.Bisera Veletanlić je izašla na scenu da primi nagradu za životno delo.

Prošlogodišnji laureat džez muzičar Jovan Maljoković uručio je pevačici nagradu, nazvao je „najvećom pevačicom koju je ikada upoznao“ , i prisetio se njihovog upoznavanja davnih vremena tokom 70-ih godina.

Sa puno emocija Bisera je pomalo bila zbunjena i nadahnuto je govorila pred punom salom Teatra Vuk.

Nečuveno. Ovo je sve nečuveno“, ponavljala je tu reč Veletanlić sve vreme gledajući nagradu GODUM za životno delo.


„Ovome se nisam nimalo nadala. Znam da mi vi sada sigurno ne verujete, ali tako je. Utoliko je moje „Hvala“ vama deset puta veće“, izjavila je Bisera i dobila ogroman aplauz.

Tim obraćanjem nije završena njena uloga i scenska pojava, jer je sa pratećim sastavom „House band“ na bini uz džez klavijaturistu Vasila Hadžimanovaotpevala čuvenu kompoziciju „Zlatni dan“ uz oduševljenje publike, jer je izvodjenje posvetila nedavno preminulom umetniku Korneliju Kovaču,autoru te numere.

Veletanlić je otkrila publici da večeras sporije hoda jer se nedavno povredila na skijanju, i zato „malo teže pričam, pevam, dišem, a više kašljem, ali izguraćemo nekako“.

Nakon vrhunske interpretacije „Zlatnog dana“, Bisera se za kraj obratila punoj sali – „Hvala vam, ljudi moji. Hvala!“.

BISERA VELETANLIĆ Foto: WoodNagradu za najbolju pop muzičarku godine dobila je Konstrakta, verovatno najpopularnija domaća umetnica poslednje decenije, koja je osvojila svet sa pesmom „In Corpore Sano“ na Evroviziji 2022 u Torinu (Italija), iako Srbija nije pobedila.

Nagradu Konstrakti je uručila prošlogodišnja laureatkinja, pop kantautorka Ana Stanić.

„Veliko hvala na podrssci. Volela bih da se GODUM uspostavi kao relevantna nagrada i da svake godine bude sve bolja. Nije samo Konstrakta zaslužna za ovu nagradu, već i moj kolega Milovan Bošković“, izjavila je Ana Đurić Konstrakta i dovela spomenutog muzičara iz njihovog uspešnog benda „Zemlja gruva“ koji je prati na svim nastupima tokom aktuelne turneje.

Tokom leta Konstrakta je bila medju glavnim zvezdama velikih muzičkih festivala u Srbiji i regionu – Exit (Novi Sad), Arsenal fest (Kragujevac), Beer fest, Sea Dance (Budva, Crna Gora), Sea Star (Umag, Hrvatska).

Foto: Wood
Beogradski bend „Partibrejkers“ osvojio je nagradu za najbolju rok grupu godine, a nedavno su velikim koncertom u Atrijumu Beogradskog sajma proslavili jubilej od četiri decenije karijere.

Ipak, na samoj dodeli, desilo se nešto zaista neočekivano.


Naime, pevač i frontmen grupe Zoran Kostić Cane, iako je bio prisutan na dogadjaju i program pratio iz prvog reda, nakon čitanja biografije benda od strane voditelja večeri Miloša Milovanovića, ustao je i otišao iz sale ne baš pozitivnog raspoloženja.

Razlog ovakvog postupka nije poznat, a na binu je izašao istaknuti gitarista „Partibrejkersa“ – Nebojša Antonijević Anton i bez govora primio nagradu koju im je uručio frontmen benda „Električni orgazam“ – Srdjan Gojković Gile, kao pobednik iz 2021. godine.

Foto: Wood
Foto: WoodZa najbolji džez bend proglašen je međunarodni džez sastav i prava atrakcija “Eyot” iz Niša.


Džez etno pijanista Vasil Hadžimanov im je uručio nagradu, a lider instrumentalne grupe „Eyot“ Dejan Ilijić kratko se obratio rečima da im veoma znači ovako veliko priznanje za sve što su prošli do sada i daje im snažan podstrek za dalje.


Nagrađene mlade snage su članovi neobičnog sastava „Ethno Jazz Orchestra“ koji su osvojili specijalno priznanje „Miroslav Miša Aleksić“ kao uspomenu na ovog rok muzičara, kompozitora, bas gitaristu „Riblje čorbe“, koji je na žalost preminuo krajem 2020. godine od posledice Kovida 19.

Mina Aleksić,ćerka preminulog rokera, uručila je nagradu bendu EJO, koji postoji pet godina i često nastupa u inostranstvu, čiji su članovi istakli da je ovo ogromna privilegija i vetar u ledja za budućnost, te da nema lepše nagrade od one koja se dobija „kod kuće“ i od kolega muzičara.

EYOT Foto: Wood
ETHNO JAZZ ORCHESTRA Foto: WoodKao i do sada, nagrade su dobili i izvođači pop, rok i džez numera koje su po izveštajima SOKOJ i PI, takođe referentnih organizacija, bile najčešće emitovane u etru.

Na prigodan način, putem video bima, u segmentu “In Memoriam 2022” kolege su se oprostili i od velikih imena koja su nas u prethodnoj godini na žalost zauvek napustila – Kornelije Kovač, Milorad Džmerković, Igor Starović (lider benda “Divlji kesten”), DušanĆućuz.

Godišnje nagrade koje je uspostavilo ovo reprezentativno udruženje u kulturi, za umetnike imaju poseban značaj, jer stižu upravo od samih – kolega.
Pored održavanja dobre tradicije i dodele zasluženih priznanja za rad i doprinos umetnosti, muzici i kulturi uopšte, skreće se pažnja i na mlade snage koje dolaze.

Ovo Udruženje u želji i potrebi za neophodnom zaštitom svojih prava na rad u delatnosti kojom se bave, muzičari su osnovali 1953. godine u Beogradu.


Foto: WoodOrganizacija muzičkih autora Srbije – SOKOJ, Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora – PI i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije priredili su dodelu nagrada.

House Band” ove noći koji je svirao nekoliko numera, čine članovi Udruženja – instrumentalisti Duda Bezuha, Ivan Aleksijević, Džoni Dunkić i Pedja Milanović, kao i pevačice Nevena Filipović i Aleksandra BijelićAleksijević.

Džez muzičar Ivan Ilić, predsednik Udruženja, govorio je o jubileju 70. godini Udruženja koje nas očekuje 2023, a dodelio je Povelje dugogodišnjim saradnicima i prijateljima kao ssto su pretežno publicisti, muzički novinari i kritičari: Vesna Kaćanski, Ivan Ivačković, Žikica Simić, Bane Lokner i Voja Pantić.

GALIJA Foto: Wood
BRANIMIR BANE LOKNER Foto: WoodDodeljena su i priznanja SOKOJ-a najemitovanijim numerama i to je rok pesma „Kotor“ grupe „Galija“ kompozitora i lidera Nenada Milosavljevića – Neše Galije, koji je i primio nagradu, dok je najviše emitovana pop numera „Sanja“ benda „Alisa“, autora Jovana Stojiljkovića.

Najemitovanija džez numera je „Limbo“ kompozitora Save Miletića


Od ove godine, dodeljene su i nagrade za najemitovanije numere sa liste Udruženja za zaštitu prava interpretatora (PI), tako da je najviše u etru puštana rok numera „Te noći smo se potukli zbog nje“ grupe „Piloti“ čiji je frontmen i kompozitor Zoran Kiki Lesendrić.

Priznanje za najemitovaniju pop numeru otišla je u ruke grupi „Zana“ i antologijskoj pesmi „Dodirni mi kolena“, dok je najčešće slušana džez numera na listi udruženja PI -„Deset dana„, već nagradjene grupe „Ethno Jazz Orchestra“, koji su i nastupili uživo izvanrednom interprertacijom.

Veliki broj muzičara je bio prisutan ove večeri kao podrška nagradjenima: Nikola Čuturilo Čutura, grupa “Neverne bebe” (Milan Đurđević, Nemanja Savić, Andreja Stojić), Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Saša Lokner iz “Bajage i instruktora”, Zlatko Zlaja Bokun i Nina Karolina iz sastava “Plutonia”, bend “E- Play” (Maja Cvetković i Goran Ljuboja Trut), Filip Žmaher, Goran Jović (muzičar i prvi čovek diskografske kuće „Fidbox“), bivši muzičar – sada književnik i muzički novinar Branko Rosić, rok publicista Petar Janjatović i mnogi drugi, a proslava se nakon dodele nagrada nastavila duže u holu Teatra “Vuk”.IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket

ALISA, Foto: Wood
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here