Pesnikinja ili pesnik: Okršaj Bojane Vunturišević i Seke Sablić o rodno senzitivnom jeziku!

1
Reklama

Pevačica i spisateljica Bojana Vunturišević gostovala je u emisiji kod Seke Sablić, ali se u jednoj stvari nisu baš složile.

Da li je u pitanju generacijski jaz ili politička korektnost – debata i dalje traje, ali upotreba rodno senzitivnog jezika je tema koje su se dotakle i ove dvije uspešne žene, prenosi Nova.rs.

Bojana se prilikom predstavljanja gledaocima u emisiji „Uz kafu sa…“ koju vodi glumica Jelisaveta Seka Sablić nazvala pesnikinjom i muzičkom pedagoškinjom.

To je „zaparalo“ uši slavnoj glumici.

„Ti moderno govoriš sve te, za mene, nakazne reči – pedagoškinja, dramaturškinja…“, počela je Sablićeva, ali joj je Bojana ubrzo pomogla:

„Tako je, kao i glumica, doktorka…“

„Dobro, to je u redu, ali pre se govorilo dramaturg, pedagog. Zašto to sada prevoditi na ženski rod?“, upitala je Seka.

„A zašto da ne?“, odgovorila joj je Bojana.

„Pa, zato što blesavo zvuči.“

„Moramo da se navikavamo“, dodala je Vunturiševićeva, na šta je glumica imala oštar odgovor:

„Bogami, ja neću.“

Stav Seke Sablić mnogi su podržali u komentarima, ističući da se rodno senzitivni jezik „veštački nameće“, ali je bilo i onih koji tvrde da je vreme za pomene.

Seka ima jedinstvenu harizmu, što ne znači da je uvek u pravu. Vreme koje nosi promene ne možeš zaustaviti rigidnim stavom“, „Ne slažem se, puno zanimanja se govorilo u muškom rodu jer su ih obavljali muškarci, a kako bi bilo kad bi ova zanimanja koja odavno postoje i u ženskom rodu vratili u muški“, „Seka je odličan glumac“, neke su od reakcija na stav poznate glumice.

Reklama

1 KOMENTAR

  1. Због недоумица и чудних изведених занимања у женском роду, можда је решење да се поред такве речи, у малој загради, означи род. Пример: „дрвосеча“ (М) или (Ж). Шта мислите?😉

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here