Pesma “Eci, peci” Sin Seekas pobedila na takmičenju RapID u Mađarskoj

Počasno mesto na kompilaciji “Femiksete” prema selekciji muzičarke Djixx

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Svetski: Irina Karamarković

Druga epizoda dokumentarne TV serije „Svetski“ vodi nas u Grac kod doktorke Irine Karamarković, slobodne umetnice, pevačice i naučnice,...

Pevač Roni Romero (Rainbow) specijalno za Music Star Production o supergrupi Intelligent Music Project

Omiljeni muzičari su mi Fredi Merkjuri, Dejvid Kaverdejl, Riči BlekmorVeć smo pisali nedavno na stranicama našeg magazina o prvoj...

Francusko – srpski susreti od danas (30.11.) na 26. Festivalu Autorskog filma

Program se održava u potpunosti onlajn zbog pandemije Ovogodišnji program „Randevu“ kao Francusko-srpski filmski susreti u okviru 26. Festivala Autorskog filma počeli su...

Počasno mesto na kompilaciji “Femiksete” prema selekciji muzičarke Djixx


Vešta mešavina žanrova jedna je od atraktivnih prednosti da muzičari osvoje nagradu na nekim od takmičenja talenata, što se pokazalo sa mađarskom rep atrakcijom Sin Seekas i numerom “Eci, peci” (Belyeg). Ova žestoka dama sa svojim bendom proglašena je za najboljeg ženskog reper izvođača na takmičenju RapID talent u Mađarskoj, ostavivši za sobom desetine umetnika i sastava u istoj kategoriji rap muzike. Vojvođanski karantin ovde čine: distorzija + rap + scream + ska + trubači. Za Seekas važi da poseduje originalan psihodelični zvuk, kombinuje balkanske melodije, crossover reggae, funk, dancehall.

Članovi sastava su polaznici Muzičkog Studija Kőbányai, Muzičke Akademije Rotterdam i Cologne. Tekstovi su većim delom kreirani na engleskom, a neki su napisani na mađarskom, maternjem jeziku članova. Bend je nastupao već na ogromnom festivalu Sziget u Budimpešti, prisutan je i u Slovačkoj (Kc Dunaj), Bosni (Demo fest), Srbiji (DombosFest, Kontra Fest) i delio binu sa izvođačima iz regiona – Hornsman Coyote, Dubioza Kolektiv, i drugi.


Posebna zanimljivost je da se upravo ta pesma “Eci, peci, pec” našla na osmom izdanju kompilacije ženskog autorstva – Femiksete!
U pitanju je kolekcija domaće muzičke produkcije sa snažnim ženskim autorstvom, a u samom takmičenju najboljih, ulogu je preuzela pevačica i glumica (Reži), selektorka kompilacije – Đurđina Radić Djixx, poznatija kao lider grupe “Sevdah Baby”. Za vizuelni identitet ovogodišnjeg izdanja zaslužna je Maja Goračinska, arhitekta i jedna od osnivačica M.art kolektiva, dok je za mastering bio zadužen Bojan Palikuća.


Na digitalnom servisu – sve popularnijoj i traženoj platformi Bandcamp možete besplatno preslušati i svih sedam prethodnih izdanja “Femikseta”.

Kada diskovi budu podeljeni izvođačima da i oni imaju svoj primerak, i nakon što prođe vanredno stanje, besplatno će se kompilacija deliti – distibuirati zainteresovanima, koji mogu pisati i dobiti besplatan primerak na ovaj email – femixinfo@gmail.com.

https://www.facebook.com/projekatfemix/posts/1317707931772577/

Konkurs za osmo izdanje kompilacije Femiksete objavljen je povodom Music Freedom Day, koji se obeležava svake godine 3. marta, realizovan u saradnji sa međunarodnim organizacijama Freemuse i Mama Cash, jer ona podržava rad Femix kolektiva od 2018. godine. Na taj način podstiče slobodu umetničkog izražavanja, što jasno dokazuju i pesme na ovoj kompilaciji.


Ovo je album sa svim izvođačima:

1. OTU – Tell me
2. Mandžika – Jesi li samom sebi dovoljan broj glasova?
3. Sin Seekas – Eci peci
4. Lady K/ Katarina Ranković – Lyrical Trio
5. Olivera Popović – Meduza
6. Dodola/Katie Woznicki – Sinister Satellite
7. Gravy Tune – Bogeyman
8. Tamburaški sastav La Banda – Male slatke stvari
9. Ada Brkić – Suprize
10. Sanja Tišma – Pahulja


Za kraj malo reči i od selektorke lično – Đix – Đurđina Radić.
Na konkurs je pristigao ogroman i nepregledan broj pesama bendova, kantautorki i kompozitorki različitih žanrova, a ona je napravila izbor od 10 najboljih.

Bila mi je čast da preslušavam vaša dela i baš sam uživala. Ono što me je posebno iznenadilo je raznovrnost žanrova i hrabrost da se isprobaju neke različite komponente u samom zvuku i izvedbi.
U nekoliko pesama mi je tekst posebno privukao pažnju i bila sam baš prijatno iznenađena kreativnošću.
Pesme koje sam izabrala za ovu kompilaciju smatram da su bile najupečatljivije, a redosled je moj predlog za neki imaginarni album. Bio je veliki izazov napraviti raspored pesama za ovu kompilaciju, baš zbog velike raznovrsnosti – no smatram da je upravo ta raznovrsnost najbolji kvalitet ove Femiksete, a i vas kao autorki/a, i izvođača/ica.”
nadahnuto analizira Đurđina.


“Bitno mi je da izvođač/ica ima svoj unikatni izraz i prepoznatljiv karakter, bez obzira u kom žanru obitava, ko što bi mama Jill Scott rekla “neka bude šta god, ako ide iz duše dobro je”. Volim kada se eksperimentiše sa aranžanima i instrumentima. Nije mi bilo važno da li svira ceo orkestar ili samo jedna gitara, ako je iskorišćeno pametno i sa jasnim ciljem, dobro je.
Želim da vam se još jednom zahvalim na pesmama koje ste poslali, bilo mi je puno srce dok sam ih slušala. Vi svi već znate gde ste muzički i šta želite da izrazite, to se jasno čuje u vašim pesmama. Želim vam da nastavite da verujete sebi, i samo radite i radite i radite…” – jasna je bila Djixx.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

“Kratki metar iz ženskog ugla” online u Institutu “Servantes” od 7. decembra

Novi španski filmovi ženskih autorskih rukopisaČetiri kratkometražna filma španskih rediteljki biće dostupna od 7. do 28. decembra za besplatno gledanje na Vimeo...

Legendarna YU grupa obeležila sinoć (04.12.) svoj 50. rođendan izuzetnom kolekcijom svih albuma

Jedan akord dovoljan za rokenrol, a dva su već gužvaJubilej od čak pet decenija postojanja, uz promociju boks set izdanja “50 godina YU grupe”...

EDO PLOVANIĆ MUZIKA.HR: Imam jednu excelicu sa svime šta želim napraviti, čovječe, nema kraja

U najnovijem nastavku naše muzičke PR priče, upoznajemo veoma zanimljivog, ambicioznog, nadasve svestranog mladog čoveka, koji je do sada postigao toliko toga kao da...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!