Pavel Surovi s veštačkom inteligencijom osvojio prvo mesto u Parizu

0
Reklama

Poznati grafički dizajner i fotograf Pavel Surovi iz Kisača osvojio je prvo mesto u kategoriji foto portreti kreairani uz pomoć veštačke inteligencije na svetskom prestižnom World International Photography Awards takmičenju u Parizu u Francuskoj. Surovi je nagradu dobio za ai portret koji nosi naziv Nemačka dama. Desetčlani žiri sastavljen od profesionalaca iz različitih država je ocenjivao umetničke radove kreirane uz veštačku inteligenciju i druge manipulacije. Takodje žirije je ocenio i izabrao 5 ženskih ai foto portreta Pavela Surovog, koje su ušli u uži izbor medju finaliste.

Uspeh je od velikog značaja jer Surovi je u ovu oblast uplovio pre nekoliko meseci i svakodnevnim eksperimentovanjima uspeo je da pretekne Patriziju Buru iz Italija, koja je najpoznatija i najnagradjivanija digitalna umetnica u svetu, dominira poslednje 2 godine u ovoj oblasti i kombinirajući fotografiju i veštačku inteligenciju. 

Ovo je već treća disciplina u mojoj umetničkoj karijeri s kojom osvajam svetska priznanja. Najpre je to bio grafički dizajn s kojim sa osvojio značajna svetska priznanja, posle modna i portretna fotografija koja me je preslavila u svetu a sada su to slike – fotografije kreirane uz pomoć veštačke inteligencije, fotografija i drugih alata. U ovom domenu sam nov počeo sam da eksperimentišem pre pola godine i uspeo sam da osvojim iz prve prvu nagradu žirija u Francuskoj. Ovde se ne radi samo o primeni veštačke inteligencije u umetničkom radu, nego potrebna je vizija, estetika, forma kao i pregršt drugim alata da bi se došlo finalne fotografije. 

Uspeh je značaj utoliko da sam uspeo pobediti Patriziju Buru koja je neprekosnovena u oblasti veštačke inteligencije i fotografije i to je potvrda da 3 meseca eksperimentisanja nisu bačena uzalud. Raduje me da pored mog imena stoji ikonica naša zastava srpska trobojka Republike Srbije. Pored sportista, naučnika raduje me da i ja kao umetnik preko ovih svetskih nagrada mogu na jedan kreativni način širiti dobro ime Srbije u svetu!“ – rekao je srpski fotograf Pavel Surovi.

Fotograf Pavel Surovi je počeo na projektu „Future“ da radi uporedo sa svojim novim fotografskim modni projektom „P. S. Mira Brtka“ a upravo novi radovi fotografije kreirane uz pomoć veštačke inteligencije su trebali da ugledaju svetlo dana tek sledeće godine kada bi završio ceo ciklus futurističkih ženskih foto portreta. Ova prestižna nagrada je izbacila projekat „Budućnost“ pre premijere u svetsku javnost što predstavlja kvalitet novih umetničkih fotografija.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here