Paranormalni horor „You Won’t Be Alone“, sniman u Srbiji, izabran za glavnu selekciju Sandens festivala 2022

Novo ostvarenje uskoro na festivalu kod Roberta Redforda

0
Reklama


Novo ostvarenje uskoro na festivalu kod Roberta RedfordaStrani film „You Won’t Be Alone“ (Nećeš biti sama) Gorana Stolevskog, koji je kompletno snimljen u Srbiji, postao je deo glavne selekcije Filmskog festivala Sandens 2022, osnivača slavnog Roberta Redforda – glumca, reditelja i producenta, gde će se održati i svetska premijera 28. januara.

Tako je najavio zvanični distributer, Focus Features (poznat po filmovima Downton Abbey, Atomic Blond, Fifty Shades of Grey, Brokeback Mountain) koji je deo giganta Universal Pictures.

U pitanju je natprirodni horor triler reditelja i scenariste Gorana Stolevskog, australijskog reditelja rođenog u Makedoniji.


U filmu igraju poznata imena: Noomi Rapace (The Girl With The Dragon Tattoo), dobitnica nagrade BAFTA, rumunska glumica Anamaria Marinca (4 Months), Alice Englert (Ratched), Carloto Cotta (Tabu), Félix Maritaud (Sauvage) i Sara Klimoska (film Milča Mančevskog –Vrba).Noomi Rapace
Glumačku ekipu novog ostvarenja čine i srpski glumci: Dobrila Stojnić, Đorđe Mišina i Đorđe Živadinović Grgur, koje zastupa srpska agencija za talente Slavic Artist Management, kao i Sofija Jeremić, Marija Opsenica, Mladen Vuković i mnogi drugi.

Producenti filma su Kristina Ceyton (The Babadook and The Nightingale) i Sam Jennings (Cargo), kao i producenti iz Srbije, Jonathan English i Nataša Ivić.


Švedska glumica Noomi Rapace nakon glavne ženske uloge u čuvenojfilmskoj sagi – trilogiji “Milenijum” (2009)i kasnije istoimenoj mini seriji (2010), postala je tražena dramska umetnica u američkoj industriji.


U Švedskoj je bila primećena i u seriji “Lavirint” (2007-2008), da bi joj se definitivno osladio Holivud gde je nanizala zapažene naslove: akcija “Šerlok Holms 2: Igra senki” (2011) Gaja Ričija, uz Roberta Daunija Džuniora i Džuda Loua, SF ”Prometej” (2012) Ridlija Skota, sa većom ekipom glumaca (Majkl Fasbinder, Idris Elba, Čarliz Teron, Gaj Pirs), akcioni “Dead Man Down” (2013) uz Kolina Farela i Terensa Hauarda, krimić “The Drop” (2014) – Tom Hardy, James Gandolfini, triler “Dete 44” (2015) prema romanu Toma Roba Smita, gde igraju ponovo Tom Hardi, ali i Geri Oldman i Vinsent Kasel.


Noomi Rapace Grows Dangerously Close to a Lamb in Trailer for Her New Horror Film: Watch Credit: A24

Takođe, snimala je i projekte “Rupture” (2016), akcioni triler “Unlocked” (2017) gde su joj partneri – Orlando Blum, Majkl Daglas, Džon Malkovič, drama “Stokholm” (2018) sa Itanom Houkom, erotski psihološki triler “Strast” (Passsion 2012) Brajana De Palme, sa Rejčel MekAdams, i filmove sličnih žanrova – “Close” (2019), “Angel of Mine” (2019), “The Secrets We Keep” (2020), ili “What Happened to Monday” (2017) sa Glen Klouz i Vilijamom Defoom. Na sve to snimila je i jednu špijunsku seriju – “Džek Rajan” (2018) prema serijalu romana Tomasa Klensija.

Što se tiče novog horor filma „You Won’t Be Alone“, glumica je u svojoj bogatoj filmografiji je imala donekle slično ostvarenje, u norveško-švedskoj koprodukciji “Monitor” (2011), kao i najnoviji horor „Jagnje“ (Lamb, 2021) u islandsko-poljsko-švedskoj koprodukciji.


Više od 150 srpskih filmskih radnika bilo je deo snimanja ovog filma, uz superviziju lokalne produkcije iz Srbije Balkanic Media.

Deo srpske ekipe činili su: umetnička direktorka Jovana Mihajlović, set dekoraterka Mina Burić, kostimografkinja Sladjana Perić-Santrač, menadžer lokacije Stefan Todorović i drugi.

Snimanje u Srbiji privuklo je produkciju filma zahvaljujući podsticajnim sredstvima  Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz operativno vođenje Filmskog centra Srbije. Film je uspešno izvršio povraćaj sredstava, što je činilo važan deo finansiranja.

Ovaj paranormalni horor snimljen je u izolovanom planinskom selu Pokrevenik koje se nalazi na 700m nadmorske visine na Staroj planini.

Pokrevenik je jedinstven po svojim kamenim kućama i kamenim krovovima. Pored nedirnute prirode i prelepog pogleda na okolna brda, selo ima poseban šarm i energiju zahvaljujući ljudima koji tamo žive.Svi stanovnici, zajedno sa predsednikom sela, Slavkom Kostadinovićem, pomagali su filmskoj ekipi svakog dana od ranog jutra.

Stanovnici sela – meštani su dozvoljavali ekipi filma da koristi za snimanje njihove kuće, štale, livade i šume tako da je gostoprimstvo i toplina tih ljudi bila veoma značajna za rad na ovom filmu.

Jonathan English iz kuće Balkanic Media je otkrio da su razmotrili preko 100 sela u čitavoj Srbiji i na kraju su se odlučili za Pokrevenik kao ključnu lokaciju filma.

To je izuzetno i predivno mesto, sa dosta očuvanih starih kuća i prelepom prirodom. Imali smo veliku sreću da sarađujemo sa predsednikom sela, gospodinom Kostadinovićem, kao i sa porodicama koje žive u Pokreveniku, a koji su pružili neverovatnu podršku za snimanje filma. Kako svaka produkcijska ekipa može uneti pometnju, naš cilj je bio da uvek imamo ekološki pristup i da film ostavi što je manje moguće svojih otisaka”, istakao je producent Jonathan English.

Tokom pripreme i snimanja filma, ekipa je oko 5 meseci radila i živela oko Pokrevenik sela.

Veliki deo budžeta za snimanje potrošen je u toj oblasti, a u znak zahvalnosti za svu velikodušnost prema ljudima koji tamo žive, produkcija je renovirala kuće i štale koje su bile stare i ruinirane, kao i staru zgradu ambulante i pristupni put ka selu.

Cela ekipa je veoma ponosna na dostignuće napravljeno u ovom starom i jedinstvenom selu, kao i na to što je bila prva produkcija koja je snimala film u Pokreveniku.

Osim u Pokreveniku, film je sniman na još nekoliko izvanrednih lokacija na Staroj planini, kao što su reke Pakleštica i Visočica, vodopad Tupavica, a takođe je snimljena značajna scena u Petničkoj pećini kod Valjeva.

Ovaj međunarodni film je pokazao da postoje mnogobrojne mogućnosti u Srbiji za snimanje filmova i izvan Beograda, sa izuzetnim lokacijama poput Stare planine.

Novi film nije imao samo ekonomsku vrednost, već i ekološku, filantropsku i promotivnu za Staru planinu i Srbiju.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here