“Panonskom mornaru”: Pesma posvećena Đorđu Balaševiću VIDEO

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Grupa “Frajle”, koja odnedavno funkcioniše kao trio, objavila je singl “Panonskom mornaru”, posvećen pokojnom kantautoru Đorđu Balaševiću, njihovom Novosađaninu i, kako kažu, uzoru i muzičkom mentoru.

Mi smo rasle uz Đoletovu muziku. Prva naša sećanja iz detinjstva, porodična druženja, prve ljubavi, sviranje gitare, vezana su upravo za njegove pesme. On je za nas bio kuća, a ovu pesmu su napisale baš te devojčice koje su se smejale i plesale uz njegove ritmove. Imale smo velikog učitelja i želimo pesmom da mu kažemo hvala za sve”, kažu “Frajle”.

Nevena Buča je komponovala pesmu, a tekst je napisala zajedno sa svojom sestrom Jelenom, i mladom pesnikinjom Jelenom Knežević.

Živeli smo u stanu pored železničke stanice u selu Kljajićevu. Vozovi su nas budili i uspavljivali, ali i jedan ritam zarazan na kaseti. Ritam Đorđa Balaševića. Milica Buča (najmlađa sestra) je pevala, Borivoj Buča (otac) je svirao, a mi smo upijale svaku notu, svaki stih”, seća se Nena.

Uz muziku prepoznatljivu za “Frajle”, ali i za Balaševićev zvuk, pogotovo u poslednjih desetak godina, Novosađanke su u tekstu setno pomenule brojne naslove, ali i likove iz Đoletovih pesama – “Dođošku”, “Ringišpil”, “De-mol”, Vasu Ladačkog, malu garavu…

“Frajle” su, tad još uvek sa Marijom Mirković u sastavu, učestvovale u emisiji na RTS posvećenoj Đorđu Balaševiću 21. februara, dva dana posle njegove smrti. Izvele su tri Đoletove numere – “Sin jedinac”, “Slabo divanim madžarski” i “Slou moušn”.

IzvorB92
FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket