SBAM FEST AUSTRIJA: Spremnost i odlučnost organizatora da ne odustanu od organizacije

0
Reklama

Ranijih godina ulazak u proleće bio je prilika da se prave planovi za obilaske mnogobrojnih festivala u zemlji  i Evropi. Za ljubitelje žanrovske muzike naročito su bitni tzv. mali festivali. Upravo jedan takav, neobičnog naziva SBAM Fest,  održava se dugi niz godina u malam mestu Wells nadomak Linca u Austriji. Za 2020. godinu, drugog vikenda u maju, planiran je bio dolazak 22 grupe iz celog sveta. Na žalost, zbog pandemije, organizatori su morali da otkažu prvo okupljanje punk rock bendova u ovoj godini na tlu Evrope. Tako su ljubitelji žanra ostali uskraćeni da vide bendove koji retko, baš retko, prave evropske turneje (The Suicide Machines, Face To Face, Direct Hit, Belvedere, Broadway Calls).

https://web.facebook.com/sbaemfest

Ono što je u nastaloj situaciji posebno zanimljivo to su spremnost i odlučnost organizatora da ne odustanu od okupljanja i svirke. Okolnosti u kojima svi muzičari sede kod kuće, poput njihovih fanova, dovele su do drugačijeg bliskog kontakta. Dovitljivi ljudi iz Linca su se setili da iskorite naprednu tehnologiju sa kojom danas raspolažemo i umesto živog kontakta u živopisnom Wellsu dobili smo online festival na internetu. Prvi takav već je upriličen 4. aprila, a drugi ubrzo zatim 11.aprila. Odziv je bio izvanredan.

              Organizator sedi u svom  štabu u Lincu, a bendovi iz Evrope, Austalije i obe Amerike sede u svojim kućama i stanovima. Zadovoljni fanovi već su dva puta mogli da gledaju i slušaju akustične nastupe svojih miljenika u trajanju 15-20 minuta. Muzičari, koji su ovom situacijom prilično ugroženi zbog nemogućnosti da sviraju I prihoduju, su dobili šansu da održe potreban kontakt i da rade online prodaju svojih artikala (majice, duksevi, ploče, diskovi I ostalu što spada u merchandise). O zadovoljstvu fanova, koji su manje-više, svi osuđeni na karantin ne treba trošiti reči.

Da li je ovo budućnost koja nas čeka? Dokle će ova pandemija trajati? Da li će I ostali krenuti putem SBAM Festa? Sve su to pitanja na koja očekujemo odgovore. Za nas u Srbiji posebno su značajna dva predstojeća festivala: Arsenal i EXIT. Da li možete da zamislite ova dva festivala online?

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here