Pančevački Jazz Festival – Lakecia Benjamin, Joel Ross i Srđan Ivanović na otvaranju 24. izdanja

0
Reklama

Na 24. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 7. novembra 2021. u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda 11 koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, SAD, Italije, Grčke, Bugarske, Austrije, Hrvatske, Meksika, Japana, Australije, Nemačke i Švajcarske.


Festival će u četvrtak 4. novembra otvoriti koncerti postave Blazin’ Quartet našeg bubnjara Srđana Ivanovića, i mladih nada američkog džeza – vibrafoniste Joela Rossa i saksofonistkinje Lakecie Benjamin.

Ovaj sastav je diskografski debitovao 2009. godine, a pažnju domaće javnosti prvi put je privukao nakon objave albuma “Jalkan Bazz” koji je producirao Rambo Amadeus.

Frontmen Srđan Ivanović u međuvremenu se preselio iz Holandije u Francusku, a Blazin’ Quartet je promenio nekoliko inkarnacija, pre nego što objaviti za sad poslednji album “Sleeping Beauty”. 
 Ivanović ovde predstavlja sebe kao diskretnog, ali samopouzdanog lidera iz senke, istovremeno predstavljajući grčkog trubača Andreasa Polyzogopoulosa kao svojevrsnu sviračku zvezdu benda i muzičara koji bi mogao da ostavi značajan trag na evropskoj džez sceni.

U nastavku večeri, u 20.30 će nastupiti američka postava Joel Ross Good Vibes.
 Sa svojih 26 godina, Joel Ross je već danas jedan od vodećih vibrafonista savremenog džeza. Kao dečak svirao je bubnjeve u crkvenom bendu, da bi koju godinu kasnije prešao na vibrafon, a uz ova dva instrumenta svira i klavir na kome često komponuje. Ova raznovrsnost Joelu Rossu donosi širinu vidika i razumevanje uloge svakog od instrumenata u bendu, kao i želju da ih ravnopravno uključi u svoju aranžersku viziju. Do sada je snimio dva studijska albuma, i to oba za izdavačku kuću Blue Note, koja je prepoznala generacijski talenat. Rossova muzika na ovim izdanjima je pre svega lirična, topla i humana, a njen emotivni učinak nadilazi veštinu aranžmana u duhu najboljih tendencija savremenog džez mejnstrima.

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvoriće u 22.10 američka saksofonistkinja Lakecia Benjamin,  koja će predstaviti svoj projekat i istoimeni album „Pursuance – The Coltranes“.

Iako je diskografska karijera Lakecije Benjamin započela još 2012. godine, vrlo je verovatno da će 2020. ostati upamćena kao prelomna u njenoj karijeri. Te godine je ova saksofonistkinja proglašena za muzičarku u usponu po izboru američke Asocijacije džez novinara, dok je u izboru kritičara magazina Downbeat izabrana za zvezdu u usponu na alt saksofonu.
 Bila je to i godina u kojoj je objavljen album “Pursuance: The Coltranes”, smelo izdanje sa pregršt slavnih gostiju na kome se Lakecia Benjamin upustila u sopstvenu interpretaciju dela Johna i Alice Coltrane.

Talentovana saksofonistkinja, koja je prethodno gradila karijeru kombinujući džez izraz sa fank, soul i R’n’B tradicijom, uspešno je ovladala stilskim odlikama muzike Coltraneovih, ali je u svom omažu našla i pravu meru između podražavanja i autorske reinterpretacije njihovih dela.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva. 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here