Ovacije za Beogradsku filharmoniju u Mariboru: Narek Haknazarijan i Hauard Grifits oduševili publiku u Sloveniji

Predstavljena dela Petra Iljiča Čajkovskog i Antona Dvoržaka

0
Reklama


Predstavljena dela Petra Iljiča Čajkovskog i Antona Dvoržaka


MARIBOR, 17. maja: Stajaće ovacije ispratile su Beogradsku filharmoniju, Nareka Haknazarijana – umetnika na violončelu i dirigenta Hauarda Grifitsa, u sali Union u Mariboru (Slovenija), u nedelju 15. maja.

Publika očigledno veoma željna beogradskog orkestra nagradila je dugotrajnim aplauzima muzičare koji su izvodili dela antologijskih kompozitora klasike – Petra Iljiča Čajkovskog i Antona Dvoržaka.

Odlasci na turneje su uvek specijalni, a za mene je bila posebna čast da predvodim Beogradsku filharmoniju, orkestar koji mnogo volim i koji predstavlja Srbiju i Beograd u najsjajnijem svetlu. Održali smo zaista fantastičan koncert, orkestar je pokazao sve svoje snage, svirao je odlično i treba da budemo veoma ponosni. Bila je ovo fantastična poruka svima koliko je Beogradska filharmonija vrhunski i izuzetan orkestar”, rekao je dirigent Hauard Grifitis, dugogodišnji saradnik Beogradske hilharmonije. 

Narek Haknazarijan
Beogradska filharmonija u Mariboru, foto Marko Đoković
Dvorana Union, Maribor
Orkestar je koncert započeo uz “Buru” Čajkovskog, a da bi Narek Haknazarijan izveo pravi “rokoko’n’rol”, magično je odsvirao Rokoko varijacije istog kompozitora.

Publika je bila oduševljena nakon njegove uzbudljive, virtuozne i zabavne interpretacije, nakon koje je Narek priredio nesvakidašnji ugođaj: na bis je odsvirao kompoziciju Đovanija Solime uz koju je i pevao, te lako ostavio slovenačku publiku bez daha.

Prvi put sam u Sloveniji, oduševljen sam njenim prirodnim lepotama i šarmom Maribora. Sala Union je odlična, udobna, izuzetne akustike i estetike. Veoma sam radostan da sam gostovao sa mojom voljenom Beogradskom filharmonijom i nadam se da je ovo tek prvi put da zajedno nastupamo van Beograda”, rekao je nadahnuto i uzbuđeno violončelista Narek Haknazarijan.

Uvek rado viđena u regionu, pogotovo nakon što je inicirala čuveni ciklus koncerata “Pika-Točka-Tačka” kojim je povezala Slovenačku i Zagrebačku filharmoniju, naša Beogradska filharmonija je u Mariboru gostovala prvi put.

Finale večeri je bilo postignuto uz raskošnu “Simfoniju broj 7” Antona Dvoržaka, a publici nije bilo dovoljno uživanja u najavljenom repertoaru, pa je orkestar je na bis odsvirao čuvenu “Mađarsku igru” Johana Bramsa.


Foto Marko Đoković


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here