Otvorena rok izložba “Tako je talasao Novi talas” danas (10.05.) u RTS klubu

Evociranje uspomena na bendove koji su menjali istoriju pop i rok kulture

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Evociranje uspomena na bendove koji su menjali istoriju pop i rok kulture


BEOGRAD, 10. maja (Tanjug) – Multimedijalna rok izložba “Tako je talasao Novi talas”, nastala povodom obeležavanja jubileja 40 godina od pokreta Novi talas, danas, 10. maja je otvorena u Galeriji RTS kluba u zgradi Radio Beograda pred mnogim muzičarima, rok fotografima i rok publicistima, i to baš na rođendan neprolazne veličine Vlade Divljana.

Novu postavku koja će trajati do 6. juna, realizuje Radio Beograd 202 uz podršku diskografske kuće “Jugoton”, u okviru Beogradskog meseca fotografije, i upravo je voditeljka ovog radija Ružica Vrhovac otvorila izložbu, gde je istakla da je zahvalna pre svega predstavnicima Novog talasa koji su ostavili traga u ovom muzičkom pokretu.

  “Želim da ukažem i na jednu slučajnost, koja to možda i nije – danas je rođendan Vladi Divljanu, i to nam se veoma lepo namestilo”, podsetila je Vrhovac, ukazujući tako na još jednog istaknutog predstavnika Novog talasa sa rok grupom “Idoli”.


Jedan od eksponata izložbe: članovi grupe Vis Idoli koji ispraćaju Zdenka Kolara u vojsku.
Autorka fotografije iz 1982. godine je Goranka Matić.


Na izložbi se nalazi 50 fotografija renomiranih fotografa i međunarodne reputacije – Goranke Matić, Branislava Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Đorđevića i drugih.

   Nedavno je otvorena takođe još jedna rok izložba na identičnu temu, pod nazivom “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)”, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu.
  Ipak, taj projekat pred otvorenim nebom je posvećen više kultnom albumu “Paket aranžman” (1981) i fotografije prikazuju ta tri novotalasna benda koji su snimili taj projekat – “Električni orgazam”, “Šarlo akrobata” i “Idoli”.

   “Nismo se fokusirali samo na jubilej “Paket aranžmana” koji je ove godine doživeo i reizdanje albuma, već smo hteli da se bavimo Novim talasom generalno kao fenomenom”, podvukla je voditeljka i dodala da je izložba veoma specifična, jer će se delimično menjati.

  Tako će biti postavljane različite muzičke ploče Novog talasa, koje su birane po tome što na sebi imaju baš fotografije, a ne neke slike ili crteže.
Zbog velikog broja tolikih albuma, nisu mogli sve odjednom da ih izlože, tako da će do 6. juna menjati njihov izlog, kao i video materijali koje će takođe predstavljati do kraja izložbe.


Srđan Gojković Gile
Zdenko Kolar
Vladimir Janković Džet, Aleksandar Žikić, Dejan Cukić, Aleksandar Timofejev
Brian Rašić, Petar Janjatović
David Pužado i Ružica Vrhovac
Na multimedijalnoj postavci se nalaze dokumentarne i umetničke fotografije različitih autora i artefakti iz perioda od 1980. do 1983. godine.

    David Pužado, umetnik iz Španije, direktor festivala Beogradski mesec fotografije, podsetio je da je ovo treće izdanje te manifestacije u saradnji sa Radio Beogradom 202.
  Kada je video koncept ove postavke o Novom talasu nastalom pre 40 godina, nije mu bilo jasno zašto nije došao u Beograd upravo tada, pre 4 decenije kada je ovo toliko sjajno.
   Umetnički fotograf Pužado, rodom iz Barselone, osnivač je Galerije i umetničkog kolektiva “Bartselona koncept” u Beogradu, smeštena u Čumić Dizajn distriktu, gde se na svake dve nedelje čeka nova izložba fotografa iz celog sveta.

    Čuveni rok fotograf Branislav Brajan Rašić, koji se stekao svetsku slavu slikajući legende The Rolling Stones ili Dejvida Bouvija, otkrio je kako je ovekovečio bendove Novog talasa u periodu kada je došao u Beograd iz Londona gde je živeo.
   Na predlog uredništva rok magazina “Džuboks” predloženo mu je da slika neke nove grupe, koje njemu tada nisu bile poznate, da bi on na kraju napravio fotografije sa čak tri ispucana filma u to vreme.

Bio sam jedan od srećnika koji je mogao sa foto aparatom da ovekoveči te mlade talentovane ljude i mnogi od njih su mi postali prijatelji. Ta muzika nas je zbližila, kao i te fotografije, i danas se piše istorija tog vremena”, naglasio je Rašić, uz žaljenje što su prerano napustili ovaj svet Vlada Divljan, Milan Mladenović, Ivan Vdović Vd (“Šarlo Akrobata”), Goran Čavajda Čavke (“Električni orgazam”).

Podršku na otvaranju izložbe pružili su prisutni rok muzičari – Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Dejan Cukić, Zoran Vulović Vule (predstavnik takođe novog talasa zbog grupe “U škripcu”, inače vlasnik izdavačke – diskografske kuće Long Play), Zdenko Kolar (“Idoli”), Vladimir Janković Džet, voditelj-novinar i muzičar Aleksandar Timofejev, kompozitor i direktor kuće PGP RTS – Vladimir Graić, rok publicisti – Petar Janjatović, Aleksandar Žikić, koncertni rok fotografi Marina Pešić (nedavno na istom mestu imala izložbu “Zvuk ženskog srca” posvećenu ženama u muzici) i Wood (takođe imao skoro u istom prostoru postavku fotografija kao omaž rok bendu YU Grupa), predstavnik “Jugotona” – Natalija Cajić i mnogi drugi.

Izložba fotografija “Tako je talasao Novi talas” prikazuje nastupe novotalasnih rok bendova, njihove albume, omotnice, kasete, magnetofonske trake i kreativna rešenja prvih fotografija bendova koji su menjali istoriju pop i rok kulture.

Kada nemamo i dalje rock koncerte, barem da uživamo u rock izložbama, evo već dve na istu temu za jako kratko vreme … dok se ne desi grmljavina sa svirkama!


Zdenko Kolar, Natalija Cajić, Vladimir Graić
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket