Otvorena medjunarodna muzička konferencija „Kontakt“ juče (24.03.) u Beogradu

Za početak – osnivanje Foruma muzičkih menadžera Srbije

0
ReklamaZa početak – osnivanje Foruma muzičkih menadžera Srbije


BEOGRAD, 24. marta (Tanjug) – Svečano otvaranje medunarodne muzičke konferencije i festivala “Kontakt 2022” održano je juče (24.03.) tokom dana u klubu Anti Shop Elektropionir u Beogradu.

Jovana Stanković Coka, poznati muzički PR menadžer i novinarka – radio voditeljka, otvorila je “Kontakt” ispred koncertne agencije i diskografske kuće „Odličan hrčak“ koja organizuje manifestaciju uz Centar Beogradskih festivala – CEBEF.

Konačno možemo uživo da održimo šesto izdanje „Kontakta“ nakon dva onlajn izdanja, okupili smo čitav region i Evropu u naredna tri dana“, istakla je Stanković.

Muzičar Ivan Ilić ispred Udruženja muzičara rok, džez i zabavne muzike Srbije pozdravio je najnovije otvaranje Foruma muzičkih menadžera Srbije i istakao da će tokom ove konferencije biti prisutan veliki broj veoma talentovanih menadžera muzičke industrije kod nas i mnogo šire, koji mogu doprineti muzičkom životu na vrhunskom nivou tako da je neophodno iskoristiti te kontakte.

Hvala svima na ovako dobrom odazivu, okupio se na jednom mestu veliki broj talentovanih umetnika i spretnih menadžera koji mogu da doprinesu našem celokupnom muzičkom životu, na jednom veoma dobrom i visokom nivou. Uz deljenje iskustava i ideja, svi ćemo biti bogatiji”, rekao je Ilić.

Anti Shop Elektropionir je inače izvanredno mesto sa retko sjajnom kolekcijom ploča kao jedinstvena kolekcija za ljubitelje rok, hard rok ili džez muzike, prava riznica i istorija te industrije.

KONTAKT, Ivan Ilić, Jovana Coka Stanković, foto Belkisa Abdulović
Prvog dana “Kontakta” direkcija je ugostila brojna značajna imena iz sveta muzike, među kojima je i Britanac Džejk Bomont Nezbit (Jake Beaumont-Nesbitt) , menadžer i saradnik mnogih svetskih rok i pop zvezda, među kojima su – grupa Radiohead, Rihanna, Norman Cook i Beyonce.

Nezbit savetuje Međunarodni forum muzičkih menadžera (IMMF) u oblasti poslovnih modela umetnika i politici intelektualne svojine. 

IMMF je globalna mreža udruženja umetnika i menadžera u preko 50 zemalja sveta.

Ivan Milivojev iz Srbije je bio predstavnik upravo juče osnovanog Foruma muzičkih menadžera Srbije i moderator razgovora sa britanskim gostom.

Uspešan menadžer Bomont-Nezbit iz Velike Britanije podelio je sa publikom svoja značajna svetska iskustva u industriji muzike i napravio pregled i presek posla menadžera.

Kako je naveo Ivan Milivojev, u Srbiji se muzički menadžer smatra više osoba koja je asistent bendu, pomaže im da imaju sve neophodno od željenih namirnica ili napitaka na pozornici kada imaju koncerte ili turneje.

KONTAKT, Marton Naray, Ivan Milivojev, Jake Beaumont Nesbitt, foto Belkisa Abdulović
Nezbit je objasnio kako kod njih u Britaniji to funkcioniše, i naglasio da je menadžer zadužen apsolutno za sve aspekte funkcionisanja muzike i objasnio razliku izmedju menadžera i booking agenta, koji mnogi smatraju da je isto.

„U muzičkom biznisu postoje četiri celine koje čine osnovu ovog posla: 1) izdavaštvo, 2) snimanje albuma, 3) brendiranje, recimo lice muzičara na majicama i drugih merčendajzing materijala, i na kraju – 4) live nastup. Sve navedeno kontroliše muzički menadžer, sve četiri aktivnosti“, objasnio je menadžer Bomont Nezbit.

Kako je on napomenuo, booking agent brine samo za uživo nastupe, solo koncerte, svirke na festivalima i manifestacijama, i neka gostovanja u medijima i zato je neophodno razlikovati te dve pozicije.

Britanski menadžer je istakao da je boravio više puta u Srbiji na Exit festivalu u Novom Sadu, sada je prvi put u Beogradu, i primetio da publika odavde veoma ozbiljno shvata muziku i samu kulturu, umetnost.

Nezbit je otkrio pojedinosti iz svoje biografije, da je odrastao u Londonu, u samom kraju koji je bio pun klubova za svirke lokalnih bendova 70-ih godina, i tada je bio u prvom planu „The Clash“, čuveni britanski pank rok bend.
On je napomenuo da su zemlje Poljska, Nemačka, Češka republika jako dobra tržišta za razvoj muzičkog biznisa na polju koncerata i diskografskog posla. 

Takodje je dodao da su zanimljiva tržišta Grčke i Turske, i primetio da je Srbija povezana sa ovim zemljama, tako da se može bliže upoznati sa tim potencijalima.

Isto je pohvalio diskografsku kuću „Moonlee Records“ iz Slovenije (Ljubljana), koja saradjuje sa Srbijom kao što je alternativni rok bend „Repetitor“ i drugi bendovi.

Ivan Milivojev je rekao da su osnovali Forum muzičkih menadžera Srbije iz razloga da nadalje pomognu muzičkoj sceni naše zemlje koja gotovo da nije postojala u protekle dve godine pandemije.

Ta scena je bila kao pustinja, muzički posao je bio nevidljiv, posebno oko koncerata koji su se tek u nekim naletima održavali, i sve je bilo bez prave pomoćidržave. Sada se polako vraćamo tome i naš Forum će brinuti da muzička scena zaista postoji i funkcioniše na svim nivoima“, podvukao je Milivojev.Bogat program prvog dana obuhvatio je i izložbu Kebrinih digitalnih crteža u pratećem delu konferencije “Kontakt 2022” u Kuli – bivše pivare Bajloni, na sceni kompleksa muzičkih klubova u Cetinjskoj 15.
Lider alternativne grupe “Obojeni program” – Branislav Babić Kebra predstavio se i kao vizuelni, likovni umetnik na izložbi koja će trajati do 31. marta.

Sinoć su održana i dva koncerta, od 20 sati nastupiio je mnogima omiljeni rok muzičar Nikola Vranjković u Anti Shop Elektropioniru, a od 21h – pijanistkinje Branka Parlić i Nataša Penezić u Kolarčevoj zadužbini. 

Danas će od 21 sat koncert imati bend „Obojeni program“ takodje u Elektropioniru, gde che i u subotu svirati dva sastava – „Rebel Star“ i „Bohemija“. 

Muzički program će zatvoriti u subotu veče hip hop grupa iz Hrvatske – „Elemental“ u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda.


KONTAKT, Izložba Kebrinih digitalnih crteža, fotograf Belkisa Abdulović
KONTAKT, Live Europe, Fernando Bittencourt Hersan, Vladica Mladenovski Grga , Mtjaz Mancek, foto Belkisa Beka AbdulovićJuče je održana i tribina povodom 40 godina albuma „Lišće prekriva Lisabon“ rok grupe „Električni orgazam“, kao i susret „LIVE EUROPE organizacija“ sa regionalnim i inostranim učesnicima (Belgija, Makedonija, Slovenija).

Veoma zapažen bio je i panel organizacije LIVE EUROPE koji je imao za temu opstanak koncertne industrije, na kome su učestvovali Fernando Bittencourt Hersan iz Belgije, Vladica Mladenovski Grga iz Makedonije, Mtjaž Manček iz Slovenije, uz moderaciju Dijane Lakuš iz Hrvatske.Danas (25.03.) će biti organizovana Radionice za hitmejkere i audio producente , tribine „Kako opstaju festivali“ (Arsenal fest, Love Fest, OK fest, DEV9T), Kulturna metamorfoza„, kao i „Ines workshop: Kako svirati u Evropi“, „Izvoz muzike“ sa gostima iz Austrije i regiona, Dizajnerska radionica i mnogi drugi sadržaji do kraja trodnevne muzičke konferencije.

Na značajnoj konferenciji „Kako opstaju festivali“ učestvovaće danas (25.03.) – Zoran Vulović Vule (Arsenal fest), Zlatana Pavlović (Love Fest), Dubravko Suvara (OK fest , Tjentište (BiH)), Dušan Kuzmanov (DEV9T art & music), Login Kochiski, dok je moderator Zdenka Milanović, ispred diskografske kuće “Lampshade Media.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


KONTAKT, koncert na Kolarcu Branka Parlić i Natasa Penezić, foto Dušan Milenković
Elemental – foto Kristijan Smok
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here