Otvorena manifestacija Beer Fest na Ušću: Incognito, Van Gogh, Partibrejkers, Bombaj štampa

Zanimljiv spoj inostranih, domaćih i regionalnih imena

0
Reklama

Zanimljiv spoj inostranih, domaćih i regionalnih imena

BEOGRAD, 18. juna (Tanjug) – Jubilarni 20. Beer fest otvoren je sinoć (17. jun, subota) na beogradskom Ušću nastupom regionalnih i domaćih rok bendova “Bombaj štampa”, “Partibrejkers” i  „Van Gogh“ na Glavnoj bini.

 Podsetimo, muzička i pivska manifestacija u organizaciji kuće “Skymusic” je bila planirana još 15. juna, ali je zbog obilnih kiša i nevremena, odložena za dva dana, tako da je tek juče (17.06.) otvorena fešta. 

Programi od 15. i 16. juna su pomereni za ponedeljak i utorak, 19. i 20. jun, sa izmenjenim rasporedom muzičarima, jer popularni britanski bend “Morcheeba” nije mogao da ostane dalje u Srbiji na odlaganju, zbog zgusnute svetske turneje.  

Pop rok sastav iz SarajevaBombaj štampa“ nastao je 1982, nedavno su slavili 40 godina od osnivanja, ali nemaju karijeru u kontinuitetu, budući da je frontmen Branko Đurić Đuro veoma svestran, poznat kao glumac i reditelj na filmu i televiziji, ali i sve popularniji kao stand up komičar sa šou programom „Đurologija„, ustaljeno gostovanje i u Srbiji.

Uvek duhoviti i šarmantni Đuro kao pevač, frontmen, gitarista, autor pesama prošetao je publiku Beer festa kroz hitove sa tri studijska albuma – “Bombaj štampa” (1987), “Ja mnogo bolje letim sam” (1990), “Neka DJ odmah dole CJ” (2010).Nakon njih je usledio antologijski rok bend – “Partibrejkers” na čelu sa Zoranom Kostićem Canetom, koji je takodje proslavio četiri decenije karijere, nastali su 1982. godine.

Prema programu publika je takodje kasnije iščekivala na Main Stage-u (Glavnoj bini) i popularni rokerski sastav “Van Gogh” koji vodi Zvonimir Đukić Đule, alternativnu grupu “Repetitor” i inostrane umetnike iz Velike Britanije, acid jazz atrakciju „Incognito”, nekada česti gosti Beograda (BitefArtCafe, Dom sindikata) i Niša (Nisville jazz festival).  

Uvek neobičan i originalan lider Zoran Kostić Cane pružio je više od sat vremena žestoke rok svirke kao zanimljiv repertoar i presek stvaralaštva sa njihovih studijskih albuma – “Partibrejkers I” (1985), “Partibrejkers II” (1988), “Partibrejkers III” (1989), “Kiselo i slatko” (1994), “Ledeno doba” (1997), “Gramzivost i pohlepa” (2002), “Sloboda ili ništa” (2007), “Sirotinjsko carstvo” (2015).  

Prošle godine su proslavili pomalo tiho 40 godina od nastanka benda turnejom po Srbiji i čitavom regionu, a u prestonici su imali uspešan veliki koncert u Atrijumu Beogradskog sajma.  

Lider Cane je sinoć pružio maksimum rokenrol škole sa hitovima, uz njegov specifičan i eksplozivan humor sa vidljivom i blagom dozom ironije, kako uvek voli, sa podrškom izuzetnog gitariste i ko-osnivača benda Nebojše Antonijevića Antona.


Retko kada publika u našoj zemlji ima priliku da na istom festivalu i pozornici vidi dva tako velika i popularna domaća rok benda, tako da je nakon „Partibrejkersa“ stigao „Van Gogh“, nastao pre 37 godina, a ime je dobio prema legendarnom holandskom slikaru Vinsentu van Gogu.

Frontmen Zvonimir Đukić Đule kao kompletan autor pesama (tekstopisac, kompozitor), pevač, gitarista, podsetio je fanove na istoriju njihovih 10 studijskih albuma – “Van Gogh” (1986), “Svet je moj (1991), „Strast“ (1993), „Hodi“ (1996), „Opasan ples“ (1999), „Dr Under“ (2002), „Kolo“ (2006), „Lavirint“ (2009), „Neumeren u svemu“ (2013), „More bez obala“ (2019).

Tako je koncert započet velikim hitom „Neko te ima“, onda su zaplesali u ritmu „Nek te telo nosi„,  da bi Đule jedva priznao  „Više te ne volim ko pre“, izmerio sebi „Puls“, pao u „Extazu“ ili je zavrteo „Vrtešku“.

Bend „Van Gogh“ se prisetio koji su to sve „Tragovi prošlosti“, izbegli su „Kiselinu“ i shvatili koliko je teško biti „Emotivno miniran“.

Na repertoaru koncerta su zaljuljali „Klatno„, nakratko otplovili na „Brodu od papira“, posvećeno istakli „Za godine tvoje“ kroz veoma „Tanku nit“.

U samom finalu koncerta od skoro sat i po vremena, Đule i njegova ekipa (bubnjar Srboljub Radivojević Srba i bas gitarista Dragan Ivanović Gaga) pitali su se „Da li zna“, napisali jednu „Basnu„, sastavili „Spisak razloga“, zaigrali „Kolo“ i rok baladom „Andjele moj brate“ posvetili su emocije svim onim velikim umetnicima koji su nas nažalost napustili poslednjih godina.

Na bini „Riff Stage“ gostovale su alternativne grupe – “Beli bagremi”, “Sanitarium – Bunt pobednik 2022, „Recover“, „Snakes Sharks & Planes“, „Rainmaker“, „Keni Nije Mrtav“, „Nafta“, „Andrejin krst“ (Serbia creates music).  

Britanska grupa „Incognito“ obeležila prvo veče Beer festa sinoć (17.06.) u Beogradu 

Čuvena muzička grupa „Incognito“ iz Velike Britanije obeležila je prvo veče festivala „Beer fest“ sinoć na beogradskom Ušću pred velikim brojem publike koja je pevala uglas njihove hitove.  

Čest gost naše zemlje „Incognito“, osnovan u Londonu 1979. godine, nastupio je na Glavnoj bini (Main Stage), nakon regionalnih i domaćih rok bendova „Bombaj štampa“, „Partibrejkers“ i „Van Gogh“, a pružili su auditorijumu upliv u sasvim drugi žanr – „acid jazz“.


  Koncert su započeli sa numerom „Parisenne Girl”, nastavili sa “Labour of Love”, “Only a Matter of Time”, i dalje “I See the Sun”.

 Bend je veoma specifičan i autentičan po harmoničnoj kombinaciji pop rok i rege zvuka sa eksperimentalnim jam-session elementima, i čine bend veoma atraktivnim na nastupima, što se publika uverila i sinoć oko ponoći, odnosno oko jedan sat kada su okončali svoj festivalski nastup.

Set lista im je činila naslove “When The Sun Comes Down”, “A Shade of Blue”, i posebno su oduševili prepuno Ušće sa velikim hitom – baladom “Still a Friend of Mine”.

 Poslednjih godina britanski sastav je često na turnejama na čitavoj planeti, tako da su obišli Japan (Tokio, Osaka, Nagoja), Holandiju (Hengelo, Harlem), Nemačku (Hamburg, Leverkusen), Francusku (Pariz), Englesku (London), SAD (Sinsinati, Detroit, Monterei), Španiju, Italiju (Milano), Madjarsku, Belgiju (Leuven) i mnoge druge zemlje.


 Kod nas su nastupali više puta u prestonici – mini lanac klubova BitefArtCafe (Kalemegdan i Palilula), Dom sindikata, Sava centar, i po Srbiji kao što je „Nisville jazz festival“ u Nišu.Koncert na Ušću ja začinjen kompozicijama “Colibri”, “The B&K &Supersonic Lord Sumo”, “1975”, da bi onda prešli na svoje obrade numera velikog američkog muzičara Stivija Vondera – “Don’t You Worry ’bout a Thing” (rimejk te pesme ih je proslavio) i “As” (poznata je i verzija koju su svojevrememo u duetu pevali Džordž Majkl i Meri Džej Blajdž).


 Nastup sinoć su priveli kraju sa hitovima “I Love What You Do for Me” i “Deep Waters”, a onda su se na kraju podsetili jednog trijumfa.


 „Incognito“ na britanskim top listama kao „UK Singles Chart“ imao je proboj 1991. godine sa obradom hit pesme Ronija Lousa – „Always There“, sa pevačicom Jocelyn Brown, te je osvojio šesto mesto.  
Upravo taj hit “Always There” spustio je zavesu na koncertu sinoć u Beogradu na 20. izdanju Beer festa. 

 Nakon njih je na Glavnoj bini nastupio još samo domaći alternativni bend “Repetitor” iz Beograda, nastao 2005. godine, koji čini trio – Boris Vlastelica, Ana-Marija Cupin i Milena Milutinović.
INCOGNITO
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here