Otvorena izložba o YU grupi povodom koncerta 10. septembra na Tašmajdanu

"Nikada nisu izašli na binu loše raspoloženi, nisu pravili razliku da li sviraju u nekom selu ili velikom gradu ili ogromnim festivalima. Uvek su davali svoj maksimum kao najdugovečnija grupa na ovim prostorima. Da bi bio najbolji i dugo trajao, možeš biti samo ovakav kao YU Grupa i nikako drugačije, sve ostalo je samo PR i foliranje", rekao je Petar Peca Popović

0
Reklama„Nikada nisu izašli na binu loše raspoloženi, nisu pravili razliku da li sviraju u nekom selu ili velikom gradu ili ogromnim festivalima. Uvek su davali svoj maksimum kao najdugovečnija grupa na ovim prostorima. Da bi bio najbolji i dugo trajao, možeš biti samo ovakav kao YU Grupa i nikako drugačije, sve ostalo je samo PR i foliranje“, rekao je Petar Peca PopovićBEOGRAD, 28. avgusta (Tanjug) – Druženje sa dugovečnim jugoslovenskim i srpskim rok bendom “YU grupa” uoči koncerta 10. septembra na stadionu Tašmajdan, kao i otvaranje izložbe „Više od 50 godina čistog rokenrola“ upriličeni su sinoć (subota, 27.08.) u klubu Marsh Open Space u centru Beograda.

Na susretu sa medijima bili su članovi benda braća Žika i Dragi Jelić, kao i Petar Jelić.


Žika Jelić se prisetio svih fotografija u kolažnom formatu koje oslikavaju njihovu bogatu karijeru nekad i sad kroz skoro 52 godine trajanja.

On je napomenuo da su imali prve svirke kao sastav „Džentlmeni“ iz koga će nastati „YU Grupa“, te da je impresioniran svim fotografima koji su ih pratili na koncertima i van muzičkih pozornica i hvatali prave trenutke, zamrznute kadrove.

Žika je istakao da im je u poslednje vreme glavni zvanični fotograf Wood, koji je priredio i samostalnu izložbu posvećenu njima pod nazivom „Pogledi sa šanka“ 2020. godine baš namenski za njihov jubilej od pet decenija nastanka. Tada im je diskografska kuća PGP RTS učinila čast i osim te izložbe, dobili su paket od 13 albuma – CD i vinil boks set za 50 godina uspešnog rada.


YU GRUPA – Dejan Cukić, Petar Jelić i braća Jelić foto Bojana JanjićOvom prilikom, sinoć je prvi put prikazan trejler za budući dugometražni dokumentarni film o YU grupi koji režira Darko Lungulov, gde se vidi da je bend usled više sile imao i jednu pauzu u radu od 1981. do 1987. godine.

Reditelj se obratio putem video poruke na velikom platnu, i otkrio da trenutno ima korona virus, te da mu je žao ssto je sprečen da prisustvuje dogadjaju uživo.

Lungulov je izjavio da je snimanje filma počeloš 2015. godine i da se studiozno nastavljalo kroz snimke na licu mesta njihovih mnogih koncerata i nastupa na festivalima, kao što se vidi u trejleru, na Beer festu 2021.

Poslednji kadrovi će biti snimljeni na koncertu 10. septembra. Premijera se očekuje tokom naredne, 2023. godine. Sproveli smo fondaciju za prikupljanje sredstava za završetak filma, upućenu fanovima, da nam pomognu koliko mogu da naša YU Grupa dobije svoj dokumentarac nakon sedam godina od početka snimanja. Kažem“naša“, jer svi u Jugoslaviji doživljavamo „YU grupu“ kao da je naša, svako ponaosob tako misli. Biće ovo epski dokumentarni film o epskoj grupi“, istakao je video porukom režiser Darko Lungulov, poznat po dva igrana ostvarenja „Tamo i ovde“ (2009) i „Spomenik Majklu Džeksonu“ (2014).


Dragi Jelić i Petar Peca Popović, foto: Bojana Janjić
YU – Ivan Firči foto Bojana Janjić
YU grupa Cukić Čutura Aleksa Jelić foto Bojana JanjićPoznati muzički novinar, rok publicista Petar Peca Popović podsetio je na istorijat nastanka YU grupe kada je tadašnji disk džokej i radio voditelj Zoran Modli sredinom novembra 1969. godine ugostio Žiku Jelića koji je objavio da sprema novi bend.

Popović je otkrio da je to tada bilo neverovatno da neko sa svojih 28 godina formira grupu.

YU Grupa je onda zvanično nastala 29. novembra 1970. godine, na Dan republike, kada je njihov koncert organizovao takodje spomenuti Zoran Modli koji je osmislio tada i javni konkurs da se bendu dodeli i adekvatno ime.


Sećam se da mi je Žika jednom rekao – slabo nam ide, ove nedelje sviramo samo pet puta. Eto kakvi su oni oduvek bili, to retko ko može danas. Oni su imali od 200 do 250 koncerata godišnje. Taj patent tolike količine nastupa su nasledili kasnije i: „Bijelo dugme“,  „Riblja ccorba“, „Azra“, „Parni valjak“, „Bajaga i instruktori“, analizirao je Peca Popović.

On je ocenio da danas bendovi znatno manje sviraju, ni priblizzno toj cifri i podvukao da je veoma važna kilometraža u karijerama muzičara, a da je YU Grupa za pet decenija prešla barem 120 000 kilometara na turnejama.

Nikada nisu izašli na binu loše raspoloženi, nisu nikad mogli da prevare publiku, nisu pravili razliku da li sviraju u nekom selu ili velikom gradu ili ogromnim festivalima. Uvek su davali svoj maksimum kao najdugovečnija grupa na ovim prostorima. Da bi bio najbolji i dugo trajao, možeš biti samo ovakav kao YU Grupa i nikako drugačije, sve ostalo je samo PR i foliranje“, zaključio je Petar Peca Popović.

Retkost je danas u Srbiji da jedan rok bend doživi više od 50 godina uspešne karijere, i mnogi za njih kažu da su domaći “Rolling Stones”, koji su osvajali čitav region i dalje.


Foto: Bojana Janjić
Foto: Wood
YU grupa i fotograf Wood foto Bojana Janjić
YU grupa i fotografi Wood i RastkoMarko Maršićević ispred „Marsh produkcije“ i prostora „Marsh Open Space“ podsetio je da je koncert za veliki jubilej bio planiran na datum kada su i osnovani 29. novembra 2020. godine u Štark Areni, ali usled epidemije virusa Kovid 19 taj spektakl nije mogao da se održi.

Onda drugi put su se nadali da che proslavu obeležiti tokom 2021. godine u Mts Dvorani, ali ni tada nisu imali sreće iz istog razloga preduge pandemije.

Muzički fotograf Wood je članovima YU Grupe poklonio po jedan primerak jedne od najboljih fotografija benda na koncertima u luksuznom gigantskom formatu od posebnog materijala.

Što se tiče velikog koncerta na Tašmajdanu 10. septembra, pripremili su veliki spisak domaćih i regionalnih gostiju koji će sa njima pevati i svirati na pozornici, neki su bili sinoć kao podrška – Dejan Cukić, Nikola Čuturilo Čutura.

Takodje, od poznatih bili su prisutni – rok novinari i publicisti Petar Janjatović i Ivan Ivačković, fotograf Nebojša Babić, muzičari Ivan Stanković (bas gitarista „Riblje čorbe“ i hard rok benda „Orvel69″), Ivan Fece Firči (bubnjar, EKV), Aleksa Jelić, pozorišni reditelj Nebojša Bradić, i drugi.

Dugovečna YU Grupa objavila je 12 studijskih albuma pretežno za diskografske kuće “Jugoton” i “PGP RTS”, a svirali su na svim mogućim koncertnim prostorima duž cele bivše Jugoslavije. Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here