Otvorena izložba “Koncertne fotografije” Željka Savića u Mostaru

Ovo su fotografije koje jedva čekamo da vidimo, koje nas ponovo vode kroz proživljene trenutke i slikaju atmosferu za sve one koji nisu iskusili lepotu istih

0
ReklamaOvo su fotografije koje jedva čekamo da vidimo, koje nas ponovo vode kroz proživljene trenutke i slikaju atmosferu za sve one koji nisu iskusili lepotu istih

MOSTAR: Rok izložba “Koncertne fotografije” autora Željka Savića otvorena je nedavno u Galeriji “Logos Gallery” u Mostaru (Bišće polje bb) u saradnji sa “Ars Akademijom” iz Novog Sada.

Ulaz na otvaranje izložbe digitalne fotografije u Bosni i Hercegovini jeste – besplatan.


Novu postavku posvećenu fotografijama sa raznih spektakl koncerata, otvorio je prof. dr Tarik Humačkić, inače direktor VŠ “Logos centar” u Mostaru.


Profesor dr Dušanka Komnenić napisala je tekst za samu izložbu gde kaže da je koncertna fotografija – žanr koji podrazumeva fotografisanje koncerata ili drugih vidova performansa.

Kod ove vrste fotografije najveći izazov je upravo beleženje dobrog snimka u stalno promenjivim uslovima: svetlo se menja nepredvidivo, izvođači se kreću; zapravo, nema ni jedne konstante koja će fotografu olakšati posao. Uz sve ovo, važna napomena je da se koncertne fotografije obično snimaju bez blica, kako bi se sačuvala autentična atmosfera i izraz izvođača. Svetlo na koncertima je izuzetno slabo te je ovo još jedna otežavajuća okolnost za fotografa, ističe dr Komnenić.


THE KILLERS

Prema njenim analizama, autor Željko Savić majstorski prevazilazi sve izazove i donosi nam koncertna iskustva koja doživljavamo baš kao da smo prisustvovali događaju.

Ovo su fotografije koje jedva čekamo da vidimo, koje nas ponovo vode kroz proživljene trenutke i slikaju atmosferu za sve one koji nisu iskusili lepotu istih.
Željkove koncertne fotografije su one za koje smo u vreme analogne fotografije čekali ispred foto-radnje ne bismo li ponovo proživeli koncertnu euforiju.
Tada svaku fotografiju posebno analiziramo i evociramo trenutak koji je autor zabeležio. Koncertne fotografije su neraskidivo povezane sa muzikom i sa atmosferom. Ovo su fotografije neponovljivih, efemernih delova sekunde koje su činile jedan jedini takav koncert –
napisala je


Ipak, kako ona primećuje, koncertna fotografija je više od vizuelnog materijala za gledaoca.
Ovakve fotografije su od ogromne, presudne važnosti i za muzičara, jer fotografije može da koristi i u svrhu promocije.


Osim toga što evociraju uspomene, koncertne fotografije prikazuju i šta možemo da očekujemo na sledećem koncertu, te da nam obećaju romatnično, epsko ili uzvišeno, ali svakako nezaboravno iskustvo. Fotograf Savić svesno prikazuje atmosferu kako na sceni tako i u publici, želeći time da zaokruži priču koja zavisi od obe perspektive: perspektive izvođača i doživljaja posmatrača.


Može se videti da nas Željko Savić virtuozno vodi kroz koncertnu čaroliju, birajući trenutke koji na vrlo ilustrativan način pokazuju ton i emociju događaja.

Važna karakteristika Željkovih koncertnih fotografija je da ovde nije reč samo o beleženju figuracije, već i o prisustvu apstraktne kategorije koju prepoznajemo kao atmosferu ili emociju. Zbog toga seriju Željkovih fotografija posmatramo iznad okvira dokumentarnosti, te ih svrstavamo u svojevrsan umetnički izraz. Gledajući fotografije koje nam Željko predstavlja, čujemo i muziku. To je krajnji cilj koji fotograf i gledalac očekuju od koncertne fotografije. Željko nam donosi ovo iskustvo u izobilju, zaključuje se u tekstu izložbe.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here