Otvorena izložba fotografija „Zvuk ženskog srca“ : Tijana, Jelena, Maja, Romana, Bisera

Marina Pešić nam je učinila da se još posebnije osećamo zbog ove postavke kao muzičarke i žene

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Marina Pešić nam je učinila da se još posebnije osećamo zbog ove postavke kao muzičarke i žene


Izložba muzičkih fotografija „Zvuk ženskog srca“ autorke Marine Pešić svečano je juče (08.03.2021.) otvorena na Međunarodni Dan žena u Galeriji RTS kluba u zgradi Radio Beograda, uz prisustvo muzičarki – modela na tim slikama – Maja Cvetković ispred grupe “E-Play”, Romana Slačala (bend “Artan Lili”), Tijana Sretković i Jelena Pudar – “Neverne bebe”, kao i Bisera Veletanlić, kasnije i Katarina Pejak.

Postavka u čast žena – muzičarki trajaće do 20. marta, u organizaciji Radio Beograda 202, izdavačke kuće Fidbox i same autorke, koja je predstavila svoju kolekciju fotografija domaćih i stranih rok, pop, džez i bluz umetnica koje su ostavile traga poslednjih godina.

  Umetnica rok fotografije Pešić, koja je redovna na koncertima svojih favorita – YU grupe, Kerber, Riblje čorbe, Bajage i instruktora, ovu postavku je koncipirala na bazi isključivo ženskih stvaraoca na mnogim solo koncertima ili festivalima širom zemlje.

Autorka, rođena u Užicu, dugo je živela u Novom Sadu, a sada je uveliko u Beogradu, do sada je imala sedam kolektivnih i tri samostalne izložbe – dve u rodnom Užicu (“Moć muzike” 2017. i “Potpisano izvan vremena” 2018.) i u Novom Sadu (“Love” 2019).

E-Play, Arsenal fest 2018, Kragujevac – fotografija sa izložbeMaja Cvetković kao liderka rok sastava “E-Play” je podelila svoje utiske oko nove postavke i emocija što se i ona nalazi kao akterka tih slika sa koncerata.
 
“Koncertne fotografije u ovom trenutku imaju veoma specifičan značaj, jer to je ono što nam svima nedostaje, i dok gledam sebe na panou, deluje mi kao neki sasvim drugi život, koji jedva čekam da mi se vrati”, napomenula je Cvetković.

“Moram reći da je ovo retrospektiva jako dobrih koncerata, baš mi je čast da budem u ekipi takvih dama.
Neke koncerte sam gledala, neke nisam i sada mi je krivo što sam ih propustila.

Posebno mi je milo što sam na panou gde se nalazi i slika bluz rok muzičarke Ane Popović, nju izuzetno cenim”, navela je Maja E-Play, i dodala da strpljivo čeka konačno taj trenutak kada će da se dese koncerti, a za to vreme uveliko piše nove pesme kao laganu pripremu za šesti album.

Tijana – NEVERNE BEBE – Beer fest 2018   Tijana Sretković ispred pop rok sastava Neverne bebe je čestitala svim damama 8. mart, uz želju da se svaki dan osećaju kao danas.

“Veoma sam ponosna što smo danas ovde, budući da je jedna dama ima svoju četvrtu samostalnu izložbu, a samim tim sam i ja ponosna što sam žena.
  Marina nam je učinila da se još posebnije osećamo zbog ove izložbe kao muzičarke i žene”, naglasila je Sretković.

   Ona napominje da je te slike podsećaju na sve te koncertne aktivnosti kojih više nema usled korone i da je zato sada tužna, jer godinu dana skoro nemaju nastupe, osim nekoliko izlaska na scenu pre naleta pandemije, i jedan tokom kovida 19, na Adi Ciganliji.

  Ipak, novi, osmi album im se sprema, objavili su i dva singla – “Vodi me odavde” i “Reka ljubavi” tokom ovog fatalnog perioda.

Tokom doba izolacije mi nismo stali sa radom, koliko nam je to psiha dozvoljavala. Bojim se da će ovaj period još potrajati, i da se nećemo viđati na koncertima tako skoro”, nije bila optimistična pevačica.

  “Ipak, ono što je pozitivno jeste da smo završili album, ostaje da se radi sama produkcija, ali pesme su gotove”, otkrila je Sretković i dodala da sada ostale stvari oko plasiranja albuma radi njihov frontmen Milan Đurđević, kompozitor i autor svih pesama grupe.

Beth Hart – Hala sportova, 02.12.2018.
Jessica Wagner, Sara Devine, Tania Jones (Little Steven & The Disciples of Soul) – Arsenal Fest, Kragujevac, 20.6.2019.

Jelena Pudar iz istog benda kaže da ne može adekvatnu reč da nađe za to što joj nedostaju koncerti, nije joj nimalo prijatno, veoma joj je teško što tako dugo nije na bini i ne zna dokle će sve ovo trajati.

“Žudim za nastupima, makar sa samom probom pred koncert. Mi smo u grupi prava porodica, nismo tek tamo neki sastav koji dođe i odradi svirku. Veoma smo povezani, privatno se družimo, i pitam se da li je moguće da će doći taj dan da ponovo bezbedno izađemo pred publiku”, emotivno je predstavila svoje stavove Pudar.

  “Marina Pešić je na neki način ovom izložbom nešto pokrenula, baš na Dan žena, što je lepo da se dešava, za nas koji ne nastupamo, da nam ovo bude u zamenu za probu. Dakle, izađemo, sredimo se, pojavimo se na nekoj pozornici, pogledamo sve te divne žene uživo i na slikama koje su deo ove postavke, da se prisetimo gde smo stali i gde smo se malo zaglavili i da nastavimo dalje.

Jeleni Pudar veoma znači sama izložba što se nalazi u društvu slavnih koleginica, kroz izdvojene koncertne trenutke u karijeri.

  “Marina je apsolutno prikazala našu energiju, emociju, iskrenost, a kroz žensko oko to sve drugačije izgleda, divno je da sam deo toga”, objasnila je pevačica.


Romana – Artan Lili, Beer fest 2019
ARTAN LILI + BRIAN RAŠIĆ
Dizajn – Branislava Stefanović  Romana Slačala kao vokal alternativnog benda “Artan Lili” je izjavila da je prelepo što se dešavaju ovakvi događaji kao što je postavka “Zvuk ženskog srca” u vremenu kada koncerata nema.
Ne samo muzika, stala je gotovo svaka umetnost, filmska, pozorišna, jedino možda i dalje likovna scena i književnost nisu nestali u blokiranoj 2020. godini.

Svi smo skoro zaboravili kako je to kad imamo koncert, ali opet smatram da nas niko ne može zaustaviti.
Ovaj period bez svirki ne smatram da je zastoj, već više kao akumulacija stvaralačke energije, koja će kad tad izaći, jer nećemo dozvoliti da nas bilo šta slomi”
, istakla je Slačala.
  “Zahvaljujući upravo entuzijastima poput Marine na ovoj izložbi i Radija 202, održavamo taj plamen”.

   Reizdanja prva dva albuma “Artan Lilija” planirana su da budu objavljena za PGP RTS / Croatia Records, ali se to i dalje odlaže usled pandemije.

Romana je otkrila da se treći studijski CD uveliko sprema, nakon 5 pesama koje su već izašle kao singlovi i spotovi.

“Upravo me momci čekaju da idemo na probu da pravimo nove pesme. Imamo i neka iznenađenja. Mi ne bi bili mi kad ne bismo ponudili nešto neočekivano za našu publiku. Mi zaista stalno radimo. Malo smo pauzirali, ali moral nam, ne pada, to je najvažnije!”, zaključila je dama ispred popularnog elektro rok alternativnog benda.

I nakon izložbe, Romana je zaista otišla na probu u studio za snimanje novih pesama.

Na postavci se, osim spomenutih, mogu videti i fotografije sledećih muzičarki: Ivana Peters (Negative), Caro Emerald, Skye Edvards (Morcheeba), Joan Baez, Gabi Novak, Josipa Lisac, Candy Dulfer, Beth Hart, Nik West, Jose Stone, Ana Ćurčin, Ana Popović i mnoge druge.

Od prisutnih gostiju, na izložbi su bili čuveni rok fotograf vrhunske svetske karijere Brian Rašić, autorka emisije “BUNT” Branka Glavonjić, kompletan bend “Artan Lili” i drugi.

Evo još malo atmosfere sa uspešne izložbe koncertnih fotografija.

Katarina Pejak
Nišville jazz festival 2017, Niš
Gabi Novak – Kombank Dvorana, Beograd, 16.11.2018.
Brian Rašić
Foto: Aleksandra Ignjatović Headlioner
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket