Otvorena dvodnevna muzička manifestacija „Sinergija“ u Domu omladine Beograda (29. i 30. jul)

Predstavnici kompozicija savremene muzike

0
Reklama

Predstavnici kompozicija savremene muzike


BEOGRAD, 30. jula: Dvodnevna medjunarodna muzička manifestacija „Sinergija“ (Synergy) u okviru istoimenog projekta počela je u subotu uveče (29.07.)Domu omladine Beograda, u sali „Amerikana“.


Centar beogradskih festivala – CEBEF, kao jedan od partnera u navedenom projektu „Sinergija“ u okviru letnje turneje, organizuje dva koncerta u prestonici za vikend, a drugi je realizovan sutradan veče (30.07.) na istom mestu, i ulaz je bio slobodan.  


 Velika regionalna turneja je već krenula kada su se umetnici predstavili 13. jula u Kotoru (Crna Gora), a biće okončana 2. avgusta u Ljubljani (Slovenija).  


 Na koncertima su tokom dve noći  predstavljene kompozicije autora iz regiona, uključujući i kompozitore iz Srbije Miru Milosavljević i Predraga Radisavljevića (takodje je i muzički producent festivalske turneje), koji su odabrani za učešće u ovom projektu. 

Foto: BELKISA ABDULOVIĆ – CEBEFDvanaest novih kompozicija, poručenih u okviru projekta „Sinergija“ (Synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans), koji je podržan iz programa „Kreativna Evropa“ Evropske komisije, biće prezentovano tokom dve noći, a u subotu je publika pratila polovinu, odnosno šest autorskih dela.

Kompozitorka Mira Milosavljević se predstavila veoma kratkim muzičkim komadom „Conversations Within“, za gudački kvartet koji su izveli – Andrijana Durmišević (violina), Milena Petković (violina), Magdalena Burhan (viola) i Kristina Basili (violončelo).

Kako je Milosavljević objasnila u pratećem tekstu za koncert, njena kompozicija istražuje slobodu koju ljudi nalaze u sebi kada su suočeni sa ograničenjima spoljašnjeg sveta, sa harmonijama koje prenose osećaj borbe i otpora.

Mira Milosavljević (30) je studirala na odseku Kompozicija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a njena dela su izvodjena na Medjunarodnoj tribini kompozitora, Festivalu „KoMa“, Festivalu Instituta za kinematografiju Gerasimov u Moskvi, i festivalima u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Belgiji.
Belkisa Abdulović – CEBEF
Nina Perović je u subotu prezentovala kompoziciju „Encounters“, za flautu (Alenka Bogataj), dve violine (Leufat Bucuku i Milena Petković), glas (Marija Ticl), klavir i elektroniku (Andi Duraku).

Ovaj projekat je realizovan u višeslojnom obliku, kao performans, igrokaz, uz multimedijalni pristup sa video zapisom na velikom platnu, kao muzičko -scenski prikaz ili pozorišna muzička predstava. 

Diplomac sa Muzičke akademije na Cetinju, Nina Perović (38) je objasnila da je njena kompozicija „Susreti“ (Encounters) nastala zahvaljujući kreativnim doprinosima svih navedenih izvodjača.
Foto: Belkisa Abdulović – CEBEF


Kompozitor sa Prištinskog univerziteta Ardian Halimi (33) je bio prisutan sa svojim delom „On the Edge of Silence“, za klavirski kvartet – Egli Prifti (klavir), Tereza Horakova (violina), Entela Karkagija (viola) i Arian Zerka (violončelo). 

Halimi je za svoje autorsko delo „Na ivici tišine“ istakao da opisuje zvukove koji dolaze iz daleke tišine i nestaju nazad u tami, u vidu devet različitih delova.

Autor Matija Krečič  (35), violinista diplomac sa Koruškog državnog konzervatorijuma u Klagenfurtu (Austrija), napisao je višeslojnu kompoziciju „Big Ship Full Of Joy and Crap“, za klavirski trio „Iskra“ – Dušan Obrenović (violina), Miljana Nikolić (klavir) i Teodora Uskoković (violončelo).Foto: Belkisa Abdulović – CEBEFKompozitor Krešnik Alidžkaj (40) koji je diplomirao muzičku pedagogiju i kompoziciju na Prištinskom univerzitetu, bio je istaknut ove noći sa delom „Klavirski kvartet“ koji su izveli – Egli Prifti (klavir), Tereza Horakova (violina), Entela Karkagija (viola) i Kristina Basili (violončelo).

On je naglasio da se kulturno nasleđe Albanije nalazi svuda, što je pokušao da oslika u svom autorskom delu koristeći originalne teme u duhu albanske tradicionalne muzike.

Za sam kraj, šesti kompozitor bio je Timotej Kosovinc (32), ujedno i gitarista izvodjač u subotu veče, koji je predstavio numeru „Unheard Story“ iz dva stava „Prologue“ i „Insight“ za flautu (Alenka Bogataj), gitaru, violončelo (treći put Kristina Basili) i klavir (Tim Jančar). Kosovinc piše za različite instrumente i ansamble, a posebno je posvećen koncertnoj muzici.
Foto: Belkisa Abdulović – CEBEF
Sve kompozicije inspirisane su gradovima koji učestvuju u projektu, a zajednički programski okvir jeste zaštita prirodnog i kulturnog bogatstva regiona Zapadnog Balkana. 

Muzička dela izvode namenski formirani kamerni ansambli muzičara iz regiona, čiji je umetnički rukovodilac Timea Kalmar, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu. 

 Sutradan, u nedelju, na istom mestu Doma omladine Beograda, nastupilo je još šest kompozitora sa svojim autorskim delima:  Milivoje Pićurić – „Air“, za gudački kvartet, Predrag Radisavljević –  „Kulshedra“, za ženski glas, harmoniku i živu elektroniku, Kris Sopićoti – „Noise“, za gudački kvartet, Tomislav Oliver –  „Korbe“, za violončelo i elektroniku, Jetmir Zaganjori – „Anosmia“, za gudački kvartet, kao i Helena Skljarov –  „Ljubljana“, za flautu, violončelo i harmoniku sa video radom.

Osim CEBEF-a, medjunarodni projekat „Synergy“ realizuju Kotor Art, Festival Ljubljana, Albania Guitar festival, „Libertas“, „Vox Baroque“, Muzej Hercegovine u Trebinju.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket
Foto: Belkisa Abdulović – CEBEF
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here