Otvoren “Zemun Fest” koncertom filmske muzike i premijerom francuskog filma “Madam Di Bari” (sreda, 23.08.)

Spoj muzike i filma u jednoj noći

0
Reklama


Spoj muzike i filma u jednoj noći


BEOGRAD – ZEMUN, 24. avgusta  – Multimedijalni festival “Zemun Fest” jubilarni 10. put svečano je otvoren u sredu uveče (23.08.) u Zemunskom parku koncertom filmske muzike sastava “Kvartet Rocher” i premijerom francuskog filma “Madam Di Bari” sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi. 

Ceremonija otvaranja podrazumevala je obraćanje predstavnika festivala i specijalnih gostiju, tako je selektor Vuk Savić detaljno predstavio program manifestacije i podsetio da je veliki broj različitih sadržaja spreman za pet dana trajanja fešte.

Tako će muzički deo na Zemunskom keju kod restorana „Venecija“ biti u znaku samostalnih koncerata popularnih beogradskih rok sastava “Van Gogh”, „Partibrejkers“ i „YU Grupa„, uz bend „Red Danger“.

Savić je najavio i Festival studentskog filma u okviru Zemun Festa kroz projekcije kratkih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih ostvarenja budućih mladih nada.ZF 01 Cane Partibrejkers i Žika Jelić iz Yu Grupe


Cane i Žika najavili koncerteOd gostiju večeras su bili prisutni Petar Ristovski, reditelj TV serije „Tunel“ koja će zatvoriti festival 27. avgusta sa dve epizode, Zoran Kostić Cane, pevač i lider benda „Partibrejkers“, Žika Jelić iz „YU Grupe“ i drugi dramski i muzički umetnici, kao i predstavnici opštine Zemun.  


 Nikola Raičević iz Odbora „Zemun Festa“ otkrio je da je uveliko pokrenuta peticija za osnivanje Kulturnog centra u Zemunu, što je velika potreba opštine da se stvori kulturno mesto kao nasledje za nove autore, filmadžije, slikare, ulične umetnike, muzičare.

Predsednik opštine Zemun – Žarko Dronjak je ovaj festival nazvao prestonicom kulture tokom pet dana, te da je Zemun Fest za 10 godina postojanja prerastao manifestaciju filma, kada je počeo kao bioskop na otvorenom, te se „proširio na festival muzike i porodice“.


Festival je otvoren u vidu pravog spektakla – ogromnog vatrometa na nebu koji je oduševio publiku u Zemunskom parku.Bioskop na otvorenom u Zemunskom parku
Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević svečano je otvorio festival kratkim prigodnim govorom i poručio publici da uživa besplatno u izboru filmova, izložni, koncerata, Dečje i Street zone, Noćnog Zemun marketa.

Kvartet Rocher je održao koncert filmske muzike sa instrumentalnim i vokalnim kompozicijama. Na repertoaru su bile čuvene numere kao prava istorija svetske i domaće kinematografije – teme iz filmova „Pink Panter“ autora Henrija Mancinija iz istoimenog filma (1963) Blejka Edvardsa, legendarnog gangsterskog epa „Kum“ (The Godfather, 1972) Frensisa Forda Kopole, po romanu Maria Puza, na muziku Nina Rote.

Set lista je obuhvatila filmove i TV serije – „Balkan Ekspres“ (1983) Branka Baletića, nedavno preminulog kompozitora Zorana Simjanovića, „Otpisani“ / „Povratak otpisanih“ Aleksandra Đorđevića i kompozitora Milivoja Miće Markovića, muziku iz ruskog filma „Cigani lete u nebo“ (1976),Gipsy Song“ Vlatka Stefanovskog iz makedonskog filma „Gipsy Magic“ (1998) Stoleta Popova.Vatromet otvorio Zemun Fest


Izvorne ili starogradske pesme su takodje predstavljene – „Niška Banja, topla voda“ (1927) Dušana Cvetkovića – Čika Duce, romska himna „Đelem, Đelem“ koja je proslavila Oliveru Katarinu u filmu „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Saše Petrovića i „Rasti, rasti moj zeleni bore“ (stara narodna pesma iz 19. veka).

Za sam kraj školskog časa (45 minuta), Kvartet Rocher je odsvirao i otpevao prigodnu numeru „A sad adio“ preminulog kompozitora Vojkana Borisavljevića, antologijske TV serije „Vruć vetar“ (1980) iz pera scenariste Siniše Pavića.Kadar iz filma Madam Di Bari_foto Stéphanie Branchu – Why Not Productions
Dvočasovni francuski film „Madam Di Bari“ francuske rediteljke i glumice Majven sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, posle otvaranja na Kanskom festivalu 2023. imao je u sredu srpsku premijeru na Zemun Festu.


Spomenuti film je prava prilika da publika gleda povratak holivudskog glumca u svetsku kinematografiju, a ovde glumi baš na francuskom jeziku, jer mu je u Holivudu još uvek gotovo zabranjeno da glumi nakon poznatog sudjenja sa bivšom ženom Amber Herd.


Šesti igrani film rediteljke i glumice Majven Le Besko, donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV i gospođe di Bari, koju je doveo u Versajski dvorac kako bi živela blizu njega, iako nije bila plemićkog porekla.

Na istom mestu 25.08. biće prikazano ostvarenje „Northern Comfort“ i 26. avgusta „Broker“.

Ovo izdanje biće u znaku Zemunaca “YU grupe” – rodjene braće Dragija i Žike Jelića, koji su obeležili istoriju jugoslovenskog rokenrola, ali i istoriju ovog kraja Beograda.  

Publika Zemun Festa je ove noći 24.08. gledala dugometražni dokumentarni film “YU grupa – Trenutak sna” Darka Lungulova, koji je sniman sedam godina, a osvojio je Glavnu nagradu “Gran Pri” na Martovskom festivalu 2023 u Mts Dvorani, gde je imao svetsku premijeru na 51. FEST-u.  

Zemun Fest se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Zemun. 


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here