Otvoren treći Somborski filmski festival, Mira Banjac primila nagradu (14.07.2021.)

Prikazan film "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice

0
Reklama

SOMBOR, 14. jula (Tanjug) –  Svečanom ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće u Somboru sinoć, 14. jula je otvoreno treće izdanje Somborskog filmskog festivala, koji će trajati do 16. jula, saopštili su organizatori.  

 Legendarna glumica Mira Banjac, doajen jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade „Specijalni Ernest“, posvećenu velikom filmskom umetniku Ernestu Bošnjaku, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima.
  Na samom otvaranju festivala nagradu je dramskoj umetnici uručio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković. 

 Čovek čiju ću nagradu večeras primiti je u stvari bila tačka odakle je počela naša filmska umetnost. On je pokazao jedan neizvestan put, ali je mogao to da uradi jer u to vreme se slavila umetnost“, izjavila je Banjac.  


   Bošnjak je imao prostor, a imao je duha da nasluti ono što će danas u kinematografiji biti veliko. Ovu nagradu ću izuzetno da čuvam, da je poštujem, da na neki mali način budem dostojna tog velikog imena. Nadam se da će u istoriji biti zapisan crvenim slovima. U našim srcima on je to već uradio“, nadahnuto je istakla slavna glumica.  


   Na repertoaru filmske manifestacije biće predstavljeno 13 filmova u 4 selekcije, a posetioci festivala će imati prilike da posete i prateće programe, kao što su promocije knjiga, radionice, predstave i koncerti. 

Na otvaranju festivala, prisutnima se obratila Vesna Šašić, glumica, direktorka Somborskog filmskog festivala i Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor, koja je istakla da je  ovaj festival posvećen čuvenom umetniku Ernestu Bošnjaku, osnivaču jugoslovenske kinematografije, filmskom vizionaru koji je u Somboru prepoznao evropski Holivud. 

    Rođeni Somborac ostavio je neizbrisiv trag u kreiranju sedme umetnosti.
   Ernest Bošnjak je sve nas, Somborce, zadužio da osvetlimo njegove vizije. Sledeći upravo te vizije stvorili smo Somborski filmski festival sa namerom da vam njegovi programi pruže jedan poseban doživljaj koji će se pamtiti i zahvaljujući kome ćete ostati uz nas i tokom naredne godine”zaključila je direktorka Somborskog festivala.  

Otvaranju je prisustvovao i Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, uz čiju podršku je realizovana programska celina „Panorama švedskog filma“.  


    „Zaista uživam u srpskom filmu. Uživao sam, i još uvek uživam, u jugoslovenskom filmu. Moj omiljeni film je „Ko to tamo peva“. Jako mi je drago da i vi želite da upoznate švedski film, i to ne samo Ingmara Bergmana“,
 naglasio je ambasador Jan Lundin. 

  Svečano otvaranje upotpunio je nastup umetnika Žarka Stepanova i benda Bre”, tokom kojeg je publika bila u prilici da čuje izvođenje numere Ljubav i moda” iz istoimenog filma. 

Nakon svečane ceremonije, glavni program festivala otvoren je filmom u čast Mire Banjac „Koncentriši se, baba“ reditelja i scenariste Pjera Žalice (BiH), u kome je legendarna srpska glumica u glavnoj ulozi.  


  „Koncentriši se, baba“ prati poslednje dane starije žene Marije u proleće 1992. godine u Sarajevu, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.
   Uz Miru Banjac, glumačku postavu čine Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija. 

Prve festivalske večeri prikazani su i filmovi “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “Brit-Mari je bila tu” Tuve Novotni i ratna drama “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića. 

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa. 

U slučaju kiše, program će se održati na alternativnim lokacijama, i to: Glavni program, svečano zatvaranje, i koncert „Love Hunters” na Velikoj sceni NP Sombor, Selekcija mladih autora u Velikoj sali KC „Laza Kostić“, Panorama švedskog filma, projekcije naslova „Porajmos” i „Žućko – priča o Radivoju Koraću” u Svečanoj sali Gradske kuće.  

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here