Otvoren konkurs za osmo izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam

0
Reklama

Otvoren je konkurs za osmo izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam koji će ove godine biti realizovan u septembru.

Konkurs je u toku.

https://filmfreeway.com/DoknRitam

Podsetimo, sedmo festivalsko izdanje odvijalo se u Domu kulture Studentski grad prošlog juna pod parolom #DnR7#KoordinateAntiratne#

Tokom četiri festivalska dana publika je imala priliku da pogleda više od 30 muzičkih dokumentaraca, održana su tri koncerta, od kojih je završni bio specijalan nastup Darka Rundeka. Pobedio je film „Evo sada vidiš da može“  reditelja Slobodana Simojlovića.

Detaljnije na https://www.doknritam.com/

* Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam  (DNR) jedini je takav festival u Srbiji.

Festival je takmičarskog karaktera, a njegov  se program sastoji od više celina : Takmičarski program uključuje domaću i međunarodnu selekciju muzičkih dokumentaraca, a revijalni program obično donosi neki veliki naslov inostranih produkcija.

Koncerti Dok’n’Ritma su zasebna programska celina, gde nastupaju afirmisani i neafirmisani muzički umetnici a kriterijum je kvalitet – što je inače ključna reč festivala.

U  programu pod naslovom Notabook ( igra reči) promovišemo i predstavljamo muzičke knjige.

U celini pod nazivom Work in Progress predstavljamo muzičke dokumentarce u nastajanju, u različitim fazama produkcije.

Festival je prvi put održan 2016., a 2020. i 2021. održano je peto i šesto izdanje uživo – što festival ponovo čini posebnim – retko koji događaj se realizovao uživo u prethodne dve, kovidljive godine.

Misija festivala je (o)čuvanje muzičkih dokumenata, širenje svesti o značaju i uticaju muzičke kulture, i afirmacija žanra muzičkog dokumentarnog filma. (Skraćenica DNR zato ima i drugo značenje -Dokumenti Našeg Ritma). 

Muzički dokumentarni film je žanr ovečan zadnjih desetak godina sa ( čak) četiri Oskara ( i ove, 2022 god muzički dokumentarac je laureat) i velikim brojem značajnih kinematografskih  nagrada u celom svetu. Na našim prostorima, on je još „u povoju“ i mi se trudimo da raste brže, i da autorima pružimo podršku, ne samo putem referenci koje donosi takmičarska selekcija, već i kroz saradnju od nastanka početne ideje i praćenjem procesa, predstavljanjem i afirmacijom produkcije muzičkog dokumentarca kroz faze produkcije.

Veliki broj javnih ličnosti podržao je ovu ideju; festivalski su (sa)učesnici, koji intenzivno prate njegov put.

Neno Belan, Sara Renar, Srđan Gojković Gile, Siniša Škarica, Rambo Amadeus, KKN, Zabranjeno Pušenje, Boris Leiner, Dragoljub Đuričić, Vlatko Stefanovski, S.T.R.A.H., Dušan Kojić Koja ( Disciplina kičme), Kornelije Kovač, Sana Garić, E-Play, Dejan Cukić, Davor Gobac, Darko Rundek, Momčilo Bajagić, Mario Knezović ( Zoster) Laibach, Dr. Milić Vukašinović, Dušan Vesić,  Aleksandra Kovač, Bojana Vunturišević, Boris Vlastelica (Repetitor), Mladen Đorđević, Stefan Arsenijević, Vladan Petković, Zlatko Pajović, Mladen Marićević, Boris Milivojević, Petar Popović, Žikica Simić, Branka Glavonjic, Aleksandar Žikić…

Sedmo izdanje, 2022.

Svako festivalsko izdanje dosada imalo je poseban moto, koji je u direktnoj vezi sa trenutkom u kom se festival odvija. Izdanje iz 2021 bilo je posvećeno prremunulim muzičkim velikanima.

Sedmo festivalsko izdanje festivala Dok’n’Ritam, održano je u terminu 14-17.jun 2022. u Domu kulture Studentski Grad pod sloganom Password: DnR7KoordinateAntiratne#

Uz antiratnu poruku, novost iz 2022, jeste da, pored regionalne, imamo i internacionalnu takmičarsku selekciju, muzičke dokumentarce iz svih krajeva sveta – ujedinjen notni sistem u filmskoj formi; violinski ključ postaje Ključ Mira.

S obzirom da u jednom delu sveta, nazalost, traje rat, odlučili smo da ovogodišnji slogan festivala muzičke dokumente u filmskom obliku, pristigle sa svih koordinata, ujedinjuje u  antiratnoj poruci.

Na prethodnim festivalskim izdanjima prikazano je više od 130 filmova, od toga, oko 80 premijerno.Održano je 13 koncerata, sedam tribina koje su tretirale atraktivne teme, sa zanimljivim i eminentnim učesnicima, promovisano je 30 muzičkih knjiga, predstavljeno 16 muzičkih dokumentaraca u nastajanju, ugostili smo 69 umetnika iz osam država.

Koncerti se snimaju, i na taj način, prema konceptu usmerenom na afirmaciju žanra – muzički dokumentarni film, očuvanje i stvaranje novih muzičkih dokumenata, oni postaju dokumenti, odnosno, građa za nova dela iz oblasti muzičke dokumentaristike.

https://www.doknritam.com/

https://m.facebook.com/profile.php?id=1250915113

https://www.instagram.com/p/CqgZ0D8MV9N/

Nagrađeni filmovi na dosadašnjim izdanjima festivala Dok’n’Ritam:

Poslednjih sto (Morana Komljenović, Hrv), Rock’n’War ( Damir Pirić, BIH), spec.mention : Maske – Slobodana Tišme ( Brankica Drašković, Srb), Slozuvalka („Slagalica“, Aleksandar Kovilovski, Severna Makedonija).

Najvažnijii dečko na svetu (Tea Lukač, Srb), LP Pljuni istini u oči Buldožer ( Igor Bašin, Slo), spec.mention : Charlatan Magnifico ( Priča o Manjifiku, Maja Pavlin, Slo)

Moj svet naopačke ( Petra Seliškar, Slo), Pobednici su dosadni ( Olja Miletić, Srb), No Smoking in Sarajevo (Gianluca Lofreddo, Ita/BiH)

The Band (Ladislav Javiš, CZE), Zarobljeno vreme, priča o Peci Popoviću( Milan Nikodijević, Srb),

Putnici ( Tina Šimurina, Hrv), spec.mention Rainey ( Miloš Tasić, Srb)

Viktorija, 15 ( Mina Petrović, Srb)

INDEXI (Zoran Kubura/ Bojan Hadžiabdić, BIH – Svetska premijera na dan rođenja Davorina Popovića, 23.9)

Muškatli, cveće Vojvodine ( Srb/Hun) Saz Čongor

Za sve ste vi krive ( debitantski) Srb, Tamara Tasić

Odlazak – Tomaž Pengov ( Petra Seliškar, Slo)

Evo, sada vidiš da može, Srb, 2022, Slobodan Simojlović, 107′ ( nagrada žirija)

Uskrs,grad i rokenrol, Srb,2022, Katarina Janković – Popović, 30′

Special mention Shlomo Bar, Ide, 2021,r. Asaf Yecheskel, 78′

*Posebno smo ponosni na DnR 6, godina 2021.Šesto izdanje bilo je posvećeno domaćim i regionalnim muzičkim divovima koji su nas napustili ( nikad u istoriji se nije dogodilo to da u tako kratkom vremenskom periodu, između dva izdanja festivala, za devet meseci, veliki broj umetnika napusti ovu dimenziju).

Nažalost, posledice Kovid pandemije učinile su svoje, a posebno u oblasti muzičkog stvaralaštva. Odlazak muzičkih velikana je bio tema prošlogodišnjeg festivala, i tom prilikom zabeleženi su svi festivalski događaji i pripreme, te je planirano da se taj dokument vremena 20/21, sačuva kroz filmsku formu.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here