Otvoren Festival evropskog filma u EU info centru u Beogradu (14.11.2022.)

Na festivalu će biti prikazano 11 evropskih filmova različitih žanrova i tematika

0
Reklama


Na festivalu će biti prikazano 11 evropskih filmova različitih žanrova i tematika

BEOGRAD, 15. novembra – Festival evropskog filma otvoren je sinoć (14.11.) projekcijom slovačko-česskog ostvarenja „Neka bude svetlost“ u EU info centru, u samom centru Beograda i trajaće do subote, 19. novembra.

Festival evropskog filma, nakon dva onlajn izdanja usled pandemije korona virusa 2020-2021, ponovo je na programu uživo i ponudiće publici 11 zanimljivih filmova.

Svake godine EU info centar je bio pun tokom Festivala i za mnoge projekcije se tražila karta više, kako su naveli iz organizacije, a festival se ovog puta proširuje i na druge gradove Srbije, ne samo u Beogradu.

Ulazak je besplatan za sve, a karte su podeljene preko Instagram stranice festivala.


Svečanom kulturnom dogadjaju prisustvovao je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, koji je zvanično i otvorio festival.

On je izrazio zadovoljstvo što se od sinoć održava važan Festival evropskog filma i što će ova ostvarenja putovati Srbijom, a publika u mnogim gradovima je već videla te filmove.„Kulturna baština, kulturno nasledje i kultura generalno deo je evropskog identiteta i evropskih vrednosti. Evropskoj uniji je do toga izuzetno stalo. Srbija je pružila veoma veliki doprinos evropskoj kulturi, uspešno je učestvovala u našem projektu „Kreativna Evropa“ kojim EU podržava kulturu širom Evrope i celog sveta. Tako smo pomogli produkciju 12 srpskih filmova“, otkrio je ambasador EU u Srbiji.

Žiofre se osvrnuo na ukrajinski film „Moje misli su neme“ koji je prikazan posle spomenutog slovačko-češkog ostvarenja „Neka bude svetlost“.

„Taj film je snimljen 2019. godine, dakle pre ruske agresije na Ukrajinu, i veoma je važno da ga pogledamo, jer je to prilika da se solidarišemo sa ovom zemljom. Oni sada ipak prolaze kroz jednu varvarsku agresiju, tako da je to način da se povezujemo sa njima, da bolje upoznamo ukrajinsko društvo i pružimo im solidarnost“, zaključio je Emanuele Žiofre.

Emanuele ŽiofreAmbasador Češke republike u Srbiji Tomaš Kuhta istakao je da kao predsednik Saveta EU oseća privilegiju što jedan slovačko-češki film otvara Festival evropskog filma, te da ove dve zemlje kao deo bivše Čehoslovačke saradjuju u raznim kulturno-umetničkim sektorima, možda najviše u kinematografiji.

Gledajućidanašnje filmove slovačke ili češke produkcije, teško je reći i odrediti kome ta ostvarenja pripadaju, jer su to sve glumci jedne velike bivšedržave. Tako zemlje Zapadnog Balkana imaju toliko toga zajedničkog, sličan jezik, blizak mentalitet, i nastavljaju intenzivnu saradnju na toliko nivoa“, rekao je Kuhta i naglasio da se u ove dve zemlje svake godine održavaju manifestacije kao „Dani češkog filma“, „Dani slovačkog filma“, pa i „Dani Čehoslovačkog filma“.


Najavljeni ambasador Slovačke- Fedor Rosoha bio je sprečen da prisustvuje otvaranju festivala, tako da su predstavnici ambasade u njegovo ime govorili o filmu na otvaranju koji je osvojio važne nagrade na festivalu u Karlovim Varima (Češka), a ima veoma bolnu i tužnu tematiku u scenariju.

Time se film nadovezuje na surovu stvarnost jer je nedavno u Slovačkoj izvršen napad na dvoje pripadnika LGBT zajednice sa fatalnim posledicama i jedan đak je došao u školu naoružan sekirom, sa nasilničkim namerama.

Tomaš KuhtaEvropska kinematografija che u ovom ciklusu emitovati 11 filmova u šest dana (uglavnom po dve projekcije dnevno od 18h i 20h), na adresi Kralja Milana 7 u Beogradu.

Tako je Festival evropskog filma otvoren sinoć projekcijom te slovačko-češke drame “Neka bude svetla“ (2019) u režiji Marka Škopa (18.00h): Junak Milan (40) ima troje dece i radi na građevini u Nemačkoj kako bi prehranio porodicu u Slovačkoj. Tokom posete svom domu za Božić, otkriva da je njegov najstariji sin Adam član paravojne omladinske grupe – dečak je umešan u maltretiranje i smrt drugarice iz razreda. Otac mora da odluči šta da radi.

Kasnije je usledio spomenuti naslov „Moje misli su neme“ (2019) Antonia Lukića iz Ukrajine – o liku Vadimu koji kao tonski inženjer, planira za tri meseca da ide u Kanadu zauvek, i dobio je zadatak da snimi glas veoma retke ptice, ssto živi samo u Zakarpatskim planinama Ukrajine.Utorak, 15.11. donosi takodje dva filma – „Sanremo“ (Slovenija, Italija, 2020) Miroslava Mandića (Bruno živi u staračkom domu i stalno žudi za Dušom, da bi je posle svakog njihovog susreta zaboravio) i – „Pauza“ (Grčka, Kipar, 2018) Tonije Mishialije (zarobljena u lošem braku, sredovečna žena pronalazi utočište u svetu mašte osvetničkog nasilja).

U sredu (16.11.) festival će prikazati delo „Lola“ (Francuska, Belgija, 2019) rediteljke Loren Mišeli (junakinja Lola, platinasta plavuša od 18 godina, živi u hraniteljskom domu sa Samirom, svojim jedinim prijateljem) i „Nevidljivi“ (2019) Ignasa Joninaža, u koprodukciji Litvanije, Letonije, Ukrajine i Španije (Jonas se pretvara da je slep i učestvuje na televizijskom plesnom takmičenju gde upoznaje svog plesnog partnera Saula).

Filmovi „Loše pesme“ (Mađarska, Francuska, 2018) reditelja Gabora Reiza (lik Tamaš ima slomljeno srce, nakon što je njegova devojka Ana, čim je dobila stipendiju u Parizu, raskinula sa njim) i „Oskar i Lili“ (Austrija, 2020) autora Araša T. Riahija (deportacija dvoje čečenske dece izbeglice iz Austrije je privremeno obustavljena nakon što je njihova majka pokušala samoubistvo), rezervisani su za 17. novembar.Dan kasnije (18.11.) na programu je komedija/drama „Lagodan život“ (Italija, 2019) u režiji Adama Kelemana (priča o jednom dečaku, mladoj ženi koja švercuje lekove preko granice i američkom učitelju tenisa koji sanja da bude slikar) kao i “Aurora“ (Finska, 2019) rediteljke Mie Tervo (Darijan beži od smrti, Aurora beži od ljubavi, i veoma su potrebni jedno drugom).

Poslednji dan za ovaj festival će biti subota, 19. novembar u EU info centru kada će biti prikazan jedan, umesto dva filma, od 18 sati – “Bogovi Molenbeka“ (Finska, Belgija, Nemačka, 2019) u režiji Rite Huhtanen. Ovaj dokumentarni film ima temu odrastanja dva dečaka u briselskom distriktu Molenbeku, koji za njih dvojicu postaje ogledalo surovog sveta odraslih nakon terorističkog napada.

Obezbeđeni su titlovi za filmove na srpskom jeziku.

Svi filmovi su već prikazani u Novom Sadu, Bečeju, Kladovu, Boru i Zaječaru, a u narednom periodu, osim Beograda, publika će moći gleda ostvarenja u Nišu (15.-19. novembar), Leskovcu (8.-11. decembar), Sremskoj Mitrovici (12.-16. decembar), Negotinu.

OSKAR I LILIPotencijal kinematografije da prenese informacije o Evropi i njenoj kreativnosti prepoznao je veliki broj Delegacija EU širom sveta.

Danas, više od 90 od 139 delegacija EU organizuje festivale evropskog filma, čime se na planetarnom nivou prenosi kultura EU, njene vrednosti i priča.

Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela projekat podrške kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala.

Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i „Cineuropa“, portal za promociju evropske kinematografije.

Sinopsisi filmova:

Neka bude svetlost (Nech je svetlo)

Slovačka, Republika Češka, 2019

Režija: Marko Škop; 93′

Uloge: Milan Ondrík, František Beleš, Zuzana Konecná, Lubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič, Daniel Fischer, Csongor Kassai

Žanr: drama

Milan (40) ima troje dece i radi na građevini u Nemačkoj kako bi prehranio porodicu u Slovačkoj. Tokom posete svom domu za Božić, otkriva da je njegov najstariji sin Adam član paravojne omladinske grupe. Dečak je umešan u maltretiranje i smrt drugarice iz razreda. Otac mora da odluči šta da radi. U tom procesu, zajedno sa suprugom, dolazi do otkrivanja prave istine o njihovom sinu, njihovoj porodici, njima samima i zajednici oko njih.Moje misli su neme (Moi dumki tikhi)

Ukrajina, 2019

Uloge: Andriy Lidagovskiy, Irma Vitovskaya

Žanr: komedija, drama

Vadim ima dvadeset dve godine. On je tonski inženjer. Za tri meseca ide u Kanadu. Zauvek. Pre polaska, dobio je zadatak da snimi glas veoma retke ptice, koja živi samo u Zakarpatskim planinama Ukrajine.SANREMO

Slovenija, Italija, 2020

Režija: Miroslav Mandić; 89′

Uloge: Sandi Pavlin, Silva Čušin, Boris Cavazza, Mojca Funkl, Lara Komar

Žanr: drama

Bruno živi u staračkom domu i stalno žudi za Dušom, da bi je posle svakog njihovog susreta zaboravio. Kada je sam, njegova prošlost nasilno izbija na površinu, što ga dovodi do toga da poželi da pobegne iz staračkog doma, u pokušaju da se vrati svojoj kući, svojoj ženi i svom psu, kojih, nažalost, više nema. Njihova jedinstvena veza evocira „Non ho l’eta“ Gigliole Cinkuetti (Sanremo 1964), što je jedno zajedničko sećanje iz mladosti oba protagonista.


Pauza (Páfsi)

Grčka, Kipar, 2018

Režija: Tonia Mishiali; 96′

Uloge: Stella Fyrogeni, Andreas Vasileiou, Popi Avraam, Marios Ioannou, Prokopis Agathokleous, Marina Mandri, Georgina Tatsi, Andrey Pilipenko, Oriana Mantzouranou, Louisa Michael

Žanr: drama

Zarobljena u lošem braku, sredovečna žena pronalazi utočište u svetu mašte osvetničkog nasilja. Ubrzo, stvarnost i fantazija počinju da se preklapaju.Lola (Lola vers la mer)

Francuska, Belgija, 2019

Režija: Laurent Micheli; 90′

Uloge: Mya Bollaers, Benoît Magimel, Sami Outalbali, Els Deceukelier, Jérémy Zagba, Anemone Valcke, Adriana Da Fonseca, Delphine Bibet, Felix Vannoorenberghe, Denis Mpunga

Žanr: drama

Lola, platinasta plavuša koja ima 18 godina, živi u hraniteljskom domu sa Samirom, svojim jedinim prijateljem. Impulsivna i usamljena, pokušava da dobije diplomu veterinarskog asistenta. Kada joj majka umre, njen otac Filip se pobrine da Lola ne prisustvuje ceremoniji. Dve godine pre toga, Filip ju je izbacio iz porodične kuće. Lola je tada još uvek bila Lajonel. Filip je odlučan da ispuni Ketrininu poslednju želju: da se njen pepeo prospe po peščanim dinama Severnog mora, njenom domu iz detinjstva. Lola je, s druge strane, besna na svog oca, ali ne želi da ostavi majku samu na poslednjem putovanju. Tako su krenuli zajedno, oboje ne želeći da dele auto, ali odlučni da odvedu Ketrin kući.Nevidljivi (Nematoma)

Litvanija, Letonija, Ukrajina, Španija, 2019

Režija: Ignas Jonynas; 85′

Uloge: Dainius Kazlauskas, Darius Bagdziunas, Paulina Taujanskaité, Dmitrijus Denisiukas, Liubomiras Laucevicius, Kipras Garla, Igoris Reklaitis, Alina Zaliukaite-Ramanauskiene, Milda Vysniauskaite, Danguole Ragazinskaite

Žanr: drama

Jonas se pretvara da je slep i učestvuje na televizijskom plesnom takmičenju gde upoznaje svog plesnog partnera Saula. Ubrzo postaju najpopularniji takmičari u emisiji. U međuvremenu, Vitas, stari Jonasov poznanik, pušten je iz zatvora i želi da se osveti jer veruje da on nije jedina osoba odgovorna za smrt njegove žene, već i da njen bivši ljubavnik, Jonas, deli krivicu.

Loše pesme (Rossz versek)

Mađarska, Francuska, 2018.

Režija: Gábor Reisz; 90′

Uloge: Gábor Reisz, Katica Nagy, Zsolt Kovács

Žanr: komedija, drama

Tamaš Mertner ima 33 godine i slomljeno srce, nakon što je njegova devojka Ana, koja ima stipendiju u Parizu, raskinula sa njim. Prepušten samosažaljenju, Tamaš se priseća njihove veze, pokušavajući da shvati da li ljubav postoji samo onda kada je već nestala. Dok pokušava da prebrodi ovaj period, počinje da shvata zašto mu se okolina čini toliko zbunjujućom, što nam daje subjektivan pogled na sadašnjost Mađarske.Oskar i Lili (Oskar & Lilli – Ein bisschen bleiben wir noch)

Austrija, 2020.

Režija: Arash T. Riahi; 102′

Uloge: Leopold Pallua, Rosa Zant, Christine Ostermayer, Alexandra Maria Nutz, Markus Zett, Simone Fuith, Rainer Wöss, Anna Fenderl

Žanr: drama

Deportacija dvoje čečenske dece izbeglice iz Austrije je privremeno obustavljena nakon što je njihova majka pokušala samoubistvo. Ali šta će sada biti sa porodicom.

Lagodan život (Easy Living – La Vita Facile)

Italija, 2019.

Režija: Orso Miyakawa, Peter Miyakawa; 93′

Uloge: Camilla Semino Favro, James Miyakawa, Manoel Hudec e Alberto Boubakar Malanchino

Žanr: komedija, drama

Ovo je priča o jednom dečaku, mladoj ženi koja švercuje lekove preko granice i američkom učitelju tenisa koji sanja da bude slikar. Njihov život se menja kada naiđu na jednog migranta. Svi zajedno smišljaju apsurdan plan da mu pomognu da se iskrade preko granice.

AURORA

Finska, 2019

Režija: Miia Tervo; 106′

Uloge: Mimosa Willamo, Amir Escandari, Oona Airola, Miitta Sorvali, Ria Kataja, Chike Ohanwe, Hannu-Pekka Björkman

Žanr: romantična komedija, drama

Aurora je devojka koja obožava žurke, a nikako ne voli obaveze. Jedne noći upoznaje Darijana poreklom iz Irana. Darijan beži od smrti, a Aurora beži od ljubavi. Potrebni su jedno drugom.

Bogovi Molenbeka (Aatos ja Amine)

Finska, Belgija, Nemačka, 2019.

Režija: Reetta Huhtanen; 73′

Uloge: Aatos Flores, Amine Mohamed Bennaa, Flo Charlier

Žanr: dokumentaran film

Film “Bogovi Molenbeka” bavi se odrastanjem dva dečaka u briselskom distriktu Molenbeku, koji za njih dvojicu postaje ogledalo surovog sveta odraslih nakon terorističkog napada.IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here