Otvoren 49. FEST; Šerbedžija: Spajao zaraćene strane Istoka i Zapada

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Uručenjem nagrada glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Đorđeviću je u Beogradu svečano otvoren 49. Međunarodni filmski festival (FEST).

Nakon uručenja nagrada u Centru Sava pušten je film “Veliko iskopavanje”. Šerbedžiji i Đorđeviću su dodeljene počasne festivalske nagrade “Beogradski pobednik”, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Djorđević je rekao da snima film i publici poručio da će se videti i sledeće godine na FEST-u.

Šerbedžija je prilikom uručenja nagrade kazao da je ponosan što je deo “sjajne kinematografije Južnih Slovena”. “Južnih Slovena koji su se nekada zvali Jugosloveni i ovog FEST-a koji je nastao kada je jugoslovenski film bio jedan od najživljih i najprepoznatljivijih u svetu”, rekao je Šerbedžija.

On je ocenio da je FEST, kada je nastao, bio priznanje zemlji predvodnici bloka nesvrstanih u svetu, i da je “spajao zaraćene strane Istoka i Zapada”. FEST, koji organizuje Centar beogradskih festivala (CEBEF), trajaće do 16. maja, a projekcije će biti u salama Centra Sava, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i bioskopa Sinepleks galerija. Premijerno će biti prikazano 70 filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija, saopštili su organizatori.

Festival se ove godine održava pod sloganom “Povratak u budućnost”, sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskog platna i povratku filmske publike u bioskope, navodi se u saopštenju. U glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja, među kojima su Tunis, Iran, Nemačka, Italija, Srbija, Argentina, Francuska, SAD, Turska, Mađarska, Hrvatska i Slovenija. Među njima su i tri domaća ostvarenja, “Oaza” režisera i scenariste Ivana Ikića, “Živ čovek” Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, i film “Lihvar” Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića. U toj selekciji će biti prikazano i ostvarenje “Čovek koji je prodao svoju kožu” tuniske rediteljke Kauter Ben Hanije, koje se našlo u užem izboru za Oskara van engleskog govornog područja.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović

Izvor BETA
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket