Otvaranje letnje scene Beogradskog dramskog pozorišta „BDP Arena“ 5. avgusta

Istaknuti dramski umetnici pred publikom na otvorenom

0
Reklama


Istaknuti dramski umetnici pred publikom na otvorenom


BEOGRAD, 27. jula (Tanjug) – Letnja scena Beogradskog dramskog pozorišta pod nazivom “BDP Globos osiguranje Arena” biće ponovo aktivirana 5. avgusta kao još jedna u nizu kulturnih pozornica pod otvorenim nebom u prestonici Srbije.

   Na otvaranju će biti izvedena nova predstava iz protekle pozorišne sezone – “Demokratija” prema drami ruskog pisca Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića.
     U tom komadu dominira izvanredan hrvatski glumac Ozren Grabarić, dok uz njega igraju Tamara Aleksić, Ivana Nikolić, kao i glumci Arpad Mesaroš i Gabor Pongo iz Novosadskog pozorišta na mađarskom jeziku (Ujvideki Szinhaz), koje je koproducent projekta.
“Demokratija” će biti na repertoaru 4 večeri zaredom, dakle još 6, 7. i 8. avgusta.

Onda 12, 13, 14. i 15.8. sledi komad “Sumrak bogova” (2019) prema kultnom filmu (1969) Lukina Viskontija, u rediteljskoj postavci Jagoša Markovića, gde igra veliki i značajan ansambl, koji predvodi Branka Katić, nova članica BDP-a.
 Uz slavnu srpsku filmsku glumicu sa međunarodnom karijerom, u ovoj mračnoj drami igraju i Milica Zarić, Jovo Maksić, Isidora Simijonović, Vanja Nenadić, Milan Čulilović, Slobodan Boda Ninković, Vladan Milić, i drugi.DEMOKRATIJA
SUMRAK BOGOVA 

Repertoar Letnje scene će biti zanimljiv publici koja je propustila da pogleda neke od uspešnijih projekata BDP-a, kao i za one koji žele da ponovo gledaju te predstave u drugačijem ambijentu, na otvorenom. Uređena za novu letnju sezonu, BDP scena se nalazi tačno iza pozorišta, ulaz je iz Daničareve ulice, a tokom avgusta i septembra biće jedini teatar sa predstavama pod vedrim nebom.

 Značajan adut BDP-a svakako je “Crna kutija” prema modernom italijanskom filmu “Savršeni stranci” (2016) Paula Đenovezea , u režiji Andreja Nosova, koja će se igrati u nizu – 19, 20, 21. i 22. avgusta.
  Ekipa je sledeća – Nataša Marković, Ljubinka Klarić, Ivan Zarić, Aleksandar Vučković, Andrej Šepetkovski, Ivana Nikolić i drugi.

  Delo “Jugojugoslavija”, kao i “Demokratija”, realizovano je u prethodnoj sezoni, i zanimljivo je da se kao kompletan autor potpisuje Bonn Park, nemački reditelj korejskog porekla. U drami koja obrađuje temu zemlje koja više ne postoji, glume – Jadranka Selec, Isidora Simijonović, Jelena Čvorović Paunović i Nikola Malbaša.CRNA KUTIJA
JUGOJUGOSLAVIJA

Time se završava program za avgust, a nastavlja se odmah početkom septembra kada će se publici ponovo predstaviti spomenuti hrvatski glumac Ozren Grabarić koji ubedljivo nosi predstavu „Ružni, prljavi, zli“ prema italijanskom filmskom klasiku (1976) Etore Skole, u rediteljskoj postavci Lenke Udovički.
  Taj komad sa velikom ekipom glumaca (Iva Ilinčić, Jana Milosavljević, Aleksandar Jovanović Meda...),je na programu 3, 4, 5. i 6. septembra, a onda će ga zameniti 9, 10, 11. i 12.9. dramatizacija romana „Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića, u režiji hvaljenog regionalnog umetnika Ivice Buljana, gde igraju Branka Katić, Vesna Čipčić uz veliki ansambl već spomenutih mlađih glumaca.


Takođe nova produkcija ovog teatra – „Divlje meso“ Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića biće na pozornici 16, 17, 18. i 19.9., gde su kritike podeljene, a igraju – Ljubinka Klarić, Jovo Maksić, Luka Grbić, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović Meda, Emir Ćatović, Pavle Pekić, Jana Milosavljević, Milan Čulilović …


TIHO TEČE MISISIPI
RUŽNI, PRLJAVI, ZLI
LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA
Kultna predstava “Let iznad kukavičjeg gnezda” prema istoimenom romanu Kena Kizija i filmu Miloša Formana, biće odigrana 23, 24, 25. i 26. septembra.
Dragan Bjelogrlić
apsolutno dominira u glavnoj ulozi koju je na filmu imao legendarni Džek Nikolson, što ga je dovelo do osvajanja Oskara 1975. godine. Glumačko pojačanje je Milutin Mima Karadžić, a već više od decenije ta hit predstava je unapred rasprodata kao poseban fenomen, gde igraju i Milica Zarić, Daniel Sič, Milan Čučilović, Slobodan Boda Ninković, Marko Živić i drugi.


Još jedna u nizu novih produkcija “Baal” Bertolta Brehta, koji potpisuje slovenački reditelj Diego de Brea sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi određena je za kraj BDP Arene, tako da je na repertoaru 30. septembra, 1, 2, i 3. oktobra.


BDP će učestvovati i na predstojećem dvostrukom 54. i 55. izdanju BITEF-a sa novim komadima “Living Room” (13.09.) nemačkog reditelja Ersana Mondtaga i “Cement Beograd” (14.09.) Hajnera Milera, u režiji slovenačkog autora Sebastijana Horvata.

U prvoj drami igraju majka i ćerka Vesna Čipčić i Aleksandra Anja Alač, što će biti i premijera na samom festivalu, dok u drugom scenskom delu dominiraju Miodrag Miki Krstović i slovenačka istaknuta dramska umetnica Milena Zupančić.


Ivan MakragićCEMENT BEOGRAD
BAAL
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here