OTVARANJE 21. FESTIVALA ULIČNIH SVIRAČA: POČNIMO LJUBAV ISPOČETKA

0
Reklama

NOVI SAD, 4. avgusta – Ovogodišnje otvaranje 21. Festivala uličnih svirača od 26. do 28. avgusta u Novom Sadu biće u znaku neprolaznih vrednosti i jugoslovenskih šlagera, a program na binama obogatiće Beti Đorđević i Vojni orkestar Stanislav Binički sa dirigentom ŽivkovićemMarta Hadžimanov i Vasil Hadžimanov bendVIS Limunada i drugi. 


 Manifestacija će biti omaž početku zabavne muzike u Jugoslaviji i posleratnom entuzijazmu koji je vladao tih godina. Sa druge strane, on će takođe biti omaž o neprolaznim umetničkim vrednostima, o talentu, kvalitetu, doslednosti i trajanju jedne muzike koja je nadživela i zemlju u kojoj je nastala. 


 Na glavnoj bini nastupiće jugoslovenska i srpska džez i soul pevačica Beti Đorđević, najpoznatija po pesmama „Kraj moje tuge“, „Počnimo ljubav ispočetka“, „Nasloni glavu“ koja će na istoj smotri nastupiti 7. avgusta, ali na Glavnom trgu u Somboru. Zbog njenog specifičnog glasa i stila pevanja mnogi strani muzičari upoređivali su je sa velikanima džez i soul muzike – Ela Ficdžerald, Areta Frenklin. 

Prvi Beogradski vojni orkestar osnovan je davne 1899. godine, i već kroz tri veka čuva tradiciju prvog beogradskog vojnog orkestra kroz tri veka. U sadašnjem sastavu, Vojni orkestar Stanislav Binički sa dirigentom Živkovićem svojim programom obradovaće posetioce smotre.  


 Marta i Vasil Hadžimanov bend
 nastupiće u okviru programa otvaranja festivala.
 Vasil Hadžimanov jazz pijanista, kompozitor i aranžer, nezaobilazna je karika srpskog džeza, sa kraja 20. veka i početka novog milenijuma. Sa svojim Vasil Hadžimanov Band-om ranih 90-tih nastupa po klubovima i danas kultnom, a ugašenom mestu, „Plato“ na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
 Ovaj put pridružiće im se i Vasilova ćerka Marta Hadžimanov, junakinja mjuzikla „Fantom iz opere“ u Pozorištu na Terazijama, dobitnica mnogobrojnih prvih nagrada i laureata na muzičkim takmičenjima – vokalnim, solo pevačkim, klavirskim i takmičenjima iz teorije muzike i solfeđa.

  Vasil je veoma vredan od juna meseca, kada su dozvoljeni koncerti, tako da je sa svojim VH bendom nastupao u klubu BitefArtCafe na Kalemegdanu, džez festivalu „Jazz in the Garden“ u Botaničkoj bašti, a kao Vasil Hadžimanov Trio je imao mini turneju po Makedoniji, i takođe nastup u Bitefu.
  Beograđani će Vasila 11. avgusta gledati na istoj pozornici u grupi Trio Sveti.  

Vokalno-instrumentalni sastav Limunada (VIS Limunada) svojim nastupima donosi atmosferu 60-ih godina prošlog veka, tako da će posetioci ovogodišnjeg Festivala biti u prilici da pevaju, plešu i uživaju u duhu nekadašnjih igranki. 

Osim programa otvaranja na ovogodišnjem festivalu nastupiće i Z++, Pocket Palma, Vizelj, ABOP i drugi.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija INBOX uz podršku Grada Novog Sada i Ministarstva kulture Republike Srbije

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here