Otkriven spomenik trubaču Miću Petroviću u Užicu

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Bronzana skulptura, rad vajara Zorana Ivanovića, profesora na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, visoka je 2,5 metara, a sa  mermernim stepeništem i postamentom, spomenička kompozicija dostiže četiri metra. 

Uz trubački orkestar Mića Petrovića iz Dubokog i u prisustvu članova porodice Petrović, gradskih zvaničnika i građana, spomenik su otkrili  gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević i Dejan Petrović, sin pokojnog trubača koji je, takođe, uspešan trubač. 

Neka ovaj spomenik bude mesto sećanja na Mića Petrovića i njegove saborce – trubače kojih više nema, ali i poštovanja tradicije srpske trube, koju svet raspozanje kao zvuk koji prenosi najtananija ljudska osećanja“, kazala je gradobačelnica. 

Zahvalivši se prijateljima koji su pomogli gradnju spomenika, Dejan Petrović je naveo da  „punog srca može da kaže da je sin Mića Petrovića i da je Užičanin iz sela Duboko“. 

Kažu da čovek živi dok su živa sećanja na njega i da je bogat onaj koji ima prave i iskrene pritelje, a ne onaj koji ima mnogo novca. Hvala vam što me činite najbogatijim čovekom na svetu“, obratio se okupljenima Dejan Petrović. 

Inicijativu o podizanaju spomenika su pokrenuli  Udruženje Užičana u Beogradu, Udruženje srpskih domaćina, Etno-udruženje Zavičaj, Udruženje Zlakusa, uz podršku Doma kulture Guča, ali i trubača Milovana Babića i Boška Ostojića, a Skupština grada je to jednoglasno prihvatila.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket