Osnovana Fondacija „Plan B“ za pomoć ugroženim muzičarima, promocija u Kombank Dvorani (09.09.)

Za početak: singl i spot "Zrno čarolije" Zvonimira Đukića Đuleta

0
Reklama
Za početak: singl i spot „Zrno čarolije“ Zvonimira Đukića ĐuletaBEOGRAD, 9. septembra (Tanjug) Fondacija „Plan B“ osnivača Zorana Konevića, koja ima cilj da pomogne ugroženim muzičarima u vreme pandemije, danas je predstavljena u klubu Jazz Kantina „Lisabon“ u Kombank Dvorani u prisustvu velikog broja muzičkih umetnika i ličnosti javnog života.


   Tom prilikom premijerno je prikazan veoma atraktivan video spot za prvu pesmu sa budućeg muzičkog albuma ove fondacije „Zrno čarolije“ autora Zvonimira Đukića Đuleta, lidera popularne rok grupe „Van Gogh“.


  Novi singl je zapravo solo projekat čuvenog rokera, bez učešća svog slavnog benda, u produkciji diskografske kuće „Jugoton/Croatia Records“ i “Tesla Music”, koji će objaviti kompletan album, trenutno u pripremi.


„Velika mi je čast da sam deo ove Fondacije, najviše sam zahvalan kolegi Zoranu Koneviću što je u mozaiku svojih zamisli prepoznao moje pismo i moju energiju. Ukazao mi je priliku da budem jedan od prisutnih autora na prvom izdanju Plan B fondacije“, izjavio je Đukić.


 Muzičar je pohvalio čuvenog producenta, aranžera i kompozitora Vojislava Voju Aralicu, koji stoji iza produkcije svih pesama na budućoj kompilaciji, i podsetio da sa njim „Van Gogh“ sarađuje još od 2006. godine.


Mislim da je ovo do sada nešto najbolje što je gospodin Aralica uradio, iako je uvek apsolutno sve najbolje što on realizuje. Hvala ti što si ovo „Zrno čarolije“ zvučno premazao „čarolinom“ i dozvolio da na jedan pooseban način iz Beograda i Srbije zvuk putuje kosmosom“, poetično je podelio svoje misli kantautor Đule, a onda je nastavio nadahnuto u tom stilu.


„Živimo u takvom vremenu u kome je ljubav obolela, tako da moramo da je ozdravimo. Sama činjenica da ljubav boluje, dovoljno govori i podstiče da joj svako od nas udahne jedno zrno čarolije. Onda mislim da će sve ići u pravom smeru, kao nekada“, zaključio je rok umetnik.
 


Kao prvi potez ove humanitarne akcije, Đule je pripremio iz kolekcije jednu od svojih prvih gitara i na licu mesta ju je potpisao, a onda dao na javnu aukciju, pri čemu bi iznos bio uplaćen za pomoć kolegama.

Može se pomisliti da je teško svakom muzičaru da se rastane, odvoji zauvek od svoije gitare, jer ima sentimentalnu vrednost, emocije ga vezuju, i upravo time je ovaj čin Đuleta veći i značajniji od svega.

„Zrno čarolije“ je inače još jedan tekst iz korica ljubavne lirike Zvonimira Đukića, koji sa izvesnom setom govori o ljubavi i njenim nekada nepremostivim preprekama.
Jednako toj srazmeri je njena neobična lepota, koja kao magija ostaje samo u mislima aktera i u mašti se jedino i realizuje. 


Poznati muzičar ovim singlom ne završava svoje učešće na albumu, jer je istovremeno i autor teksta za pesmu „Zagledan“ koju izvodi Dragi Jelić, koja će uskoro biti snimljena.

Voditelj ceremonije bio je poznati glumac Aleksandar Radojičić.

  Osnivanje Fondacije prati izlazak narednih singlova, a zatim CD albuma “Plan B” na kome učestvuju značajna imena domaće muzike.Osim Đuleta, Aralice i Konevića, u velikom muzičkom projektu učestvovali su još: Dragi Jelić (Yu Grupa), Dado Topić, Vlatko Stefanovski, Dejan Cukić, Alen Islamović, Goran Šepa Gale (Kerber), Maya Sar, Tamara Todevska, Dragan Jovanović Krle (Generacija 5), Predrag Bata Jakovljević, Aleksandra Milutinović, Nikola Čuturilo Čutura, Miroslav Milatović Vicko, kao i preminuli Dragoljub Đuričić (1953-2021).


  Prvi čovek „Plan B“ fondacije, muzičar, kompozitor – gitarista Zoran Konević, ovom prilikom je doputovao iz Toronta gde živi godinama, ne bi li sproveo u delo ovaj važan projekat.


  Ideja o osnivanju „Plan B“ fondacije se rodila i pre izbijanja pandemije virusa Kovid-19, kao želja da se pomogne kolegi Predragu Bati Jakovljeviću, koji je sada dobro, i kao dugoročan projekat za mnoge kojima je usled različitih životnih okolnosti pomoć neophodna.


  Osnivač Konević je takođe pohvalio producenta Aralicu, za koga smatra da je čudesan, jer čuje i oseća muziku na svoj način kao niko drugi na svetu, i priznaje da nikada nije čuo takvu produkciju koju ume da stvori ovaj kompozitor.


Mene je impresioniralo sve šta Aralica stvara, on je jedan retko divan saradnik. Takođe, pesma „Zrno čarolije“ je izašla tako spontano, zahvaljujući sjajnom talentu Zvonimira Đukića Đuleta“, istakao je poznati kompozitor sa životnoj adresi u Kanadi.


  Rok gitarista Zoran Konević uz pomoć grupe prijatelja, afirmisanih muzičara pokrenuo je Fondaciju čiji je cilj pomoć muzičarima ne samo iz Srbije, već i regiona bivše Jugoslavije koji su se sticajem okolnosti našli u teškim životnim situacijama, a dodatna muka za muzičke umetnike je upravo – pandemija.

Osnivač Fondacije, najavljujući početak rada “Plana B”, poručio je da je ideja da se osnuje Plan B Fondacija proizašla iz mnogo faktora.


 
Potrebe i mogućnosti su se lepo uklopile a i vreme se nekako oslobodilo zbog svih restrikcija koje su jako negativno uticale na sve nas. Želja je da ovaj divan projekat krene iz našeg regiona. Da i mi pokažemo I dokažemo da nismo samo slušaoci i pratioci, nego i kreatori i inicijatori. Tako da, kada stabilizujemo Plan B Fondaciju u regionu, krenemo i na druge delove sveta i uključimo prijatelje na drugim kontinentima. Kao što znate, projekti ove vrste su timski rad tako da moram da se zahvalim mnogima, ali je lista dugačka i unapred se izvinjavam ako nekoga nisam uspeo da spomenem u ovom trenutku”, ispričao je Konević.


  Voja Aralica je nazvao Konevića „čovek sa vizijom“ i naveo da je sama ideja oko Fondacije ušla u realizaciju u veoma nezgodno vreme, a to je pojava korona virusa.


  Bio je tako ubeđen da u tim komplikovanim okolnostima nema mogućnosti da se iznese cela priča, jer se muzičari nisu viđali uživo, sve su morali da rade onlajn, što je otežavalo proces.


  „Ipak, na kraju smo sve uspeli da završimo. Ako pomognemo jednom čoveku na ovaj način, vredelo je“, poentirao je Aralica.


  Prijava muzičara kojima je potrebna pomoć može da se uradi na više načina – preko sajta Fondacije – www.planbfoundation.net, putem mejla ili direktnom poštom, a u planu su različite humanitarne aktivnosti koji će olakšati život onim ugroženim muzičarima.


Od prisutnih na promociji kao podrška projektu bili su viđeni – braća Dragi i Žika Jelić (Yu grupa), Dejan Cukić, rok fotograf Brajan Rašić, bluz rok muzičar Nenad Zlatanović („Texas Flood“), Dragan Jovanović Krle (Generacija 5), bubnjar Srboljub Radivojević Srba (Van Gogh), i mnogi drugi iz medija – TV lica i predstavnici diskografskih kompanija.


Ivan Makragić  
TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here