Orthodox Celts održali koncert sinoć (01.10.) u Bašti kluba Fest u Zemunu

Arsenal hitova posle duže pauze druženja sa vernom publikom

0
Reklama

Popularan sastav Orthodox Celts posle nekoliko otkazivanja i odlaganja svojih nastupa ove turbulentne godine, sinoć je održao jedini koncert u 2020. za svoje iskrene fanove u Bašti rok kluba Fest u Zemunu.

Da li vam je nedostajalo sve ovo?”, pitao je frontmen benda Aca Seltik radosnu publiku ispred sebe.
Ne znam da li smo mi možda nedostajali vama, ali znam sigurno da ste vi nedostajali nama”, iskren je bio lider benda i autor celokupnog opusa benda od šest albuma do sada u karijeri dugoj 28 godina.

  Prvi su u Srbiji osmislili koncept negovanja irske muzike i žanra folk-roka, i tradicionalno slave praznik Dan Svetog Praznika, irskog sveca, ali ove godine taj 17. mart je bio nemoguć da se ostvari, zbog vanredne situacije koja je stupila na snagu tada dva dana ranije.

Podsetimo, osim tog otkazanog koncerta u Domu omladine, “srpski Irci” su sledeći zakazani nastup imali na manifestaciji Beer Garden u julu, na Makiškoj strani Ade Ciganlije, ali u poslednji čas i tu su ostali kratkih rukava, ponovo zbog nevidljivog neprijatelja.

Treća sreća je možda budila nadu da će ih publika gledati na Beer festu, jer su jedini bend u istoriji ovog festivala da je svirao bukvalno svake godine u proteklih 17 izdanja.

Čestica zvana Covid 19 otkazala je kompletan Beer fest, Exit, Arsenal fest i slične gromade od muzičkih smotri (osim što su neki išli sasmo putem online snimaka, bez publike),  te tako Celtsi nisu imali prilike da se i ovde sretnu sa publikom.Bašta kluba Fest je bila dovoljno puna iskrenim fanovima voljene grupe, mada zbog mera protiv pandemije definitivno je pušteno manje karata u prodaju, osetila se ta oseka ljudi koje nema na njihovim koncertima kada je sve rasprodato i meri se velikim ciframa u publici.

Uvek na nastupima hemiju i energiju sa publikom najviše deli Seltik, duhovitost, šmek i šarm ga čine idealnim vođom za tu vrstu grupe, i jasno je bilo koliko mu prija što je konačno tu, na sceni, pozornici života, gde on sa svojom ekipom svakako i da pripada.

Podsetio je fanove lider da su davne 1994. godine na samom početku karijere svirali u Zemunu, i to im beše jedini put, a sada premijerno nastupaju u klubu Fest, što mu je izuzetno drago.

Smenjivali su se već oprobani hitovi koje publika uvek traži, voli i želi, pre svega remek delo “Green Roses”, čiji istoimeni album je proslavio 20 godina od izlaska, ali turneja povodom tog jubileja je samo počela krajem 2019, i zbog raznih problema dalje nije nastavljena, i pre korona napada.

Arsenal hitova je išao svojim tokom – “Far Away”, “Star of a County Down”, “We Are Drinking Beer”, “One, two, five”, “Rocky Road to Dublin”, “Rare Old Mountain Drew”, i uvek pomalo pesimistična – “I Wish You the Very Worst”.

Bend je kreirao presek karijere sa svojih šest izdanja – Orthodox Celts (1994), The Celts Strike Again (1997), Green Roses (1999), A Moment Like The Longest Day (2002), One, Two… Five (2007) i poslednji – Many Mouths Shut (2017), te se ponovo zbližio sa publikom.

Ipak, bend je uvek u punoj snazi na svojim solo koncertima povodom spomenutog Dana Sv. Patrika ili na spektaklu od nastupa na Beer festu.
Ta dva redovna godišnja koncerta su za njih gotovo uvek trijumfalna, a svakako je za promenu lekovito i da menjaju prostore, tako su svirali i na Adi (Beer Garden), ili na BELEF-u, u Letnjoj bašti SKC-a, u KST-u kad je Maskenbal, ili su na dočecima Nove godine.

Nastup sinoć kao da je nije imao možda tu kariku koja nedostaje, a od vrhunskog koncertnog benda se očekuje samo vanserijski rezultat, jer su tako ljubitelji uveliko navikli. Iako su uvek u naponu snage, manjak energije i nedostatak prostora na sceni da se razmahnu i naprave revoluciju u skakanju po bini bio je osetan, kada ima sa čime da se uporedi.

Aleksandar Petrović, alijas Aca Seltik, koliko god uvek bio raspoložen i srećan što je ponovo pred publikom, pružio je sasvim standrardno kvalitetnu svirku koju mnogi očekuju i dobiju na svim njihovim svirkama.
  Moguće je da su ljubitelji očekivali i (mnogo) više od nastupa sinoć.

Nadamo da se nam se nikada neće ponoviti ovih sedam meseci od početka godine, i verovatno se vidimo uskoro”, poručio je Seltik na samom kraju koncerta od skoro 110 minuta.

  Klub Fest je jedan od retkih koji uspeva da održava koncerte u ovom novom poretku pandemije, ima atraktivan program i večeras kada nastupa alternativna grupa “Repetitor”, dok je sutra na programu pank rok sastav “Bjesovi”.
   Naredni vikend je rezervisan za dva jaka imena – Nikola Pejaković Kolja (09.10.) i YU Grupa (10.10.), a u planu je i prvi put u Festu – Bajaga i Instruktori – 17. oktobra.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here