Oproštajno pismo Beogradske filharmonije za Ivana Tasovca: Ti ostaješ u svakom blistavom instrumentu koji oživljava u rukama muzičara

Održan je i prvi koncert bez Ivana Tasovca - 1. oktobra, odmah nakon njegove iznenadne, prerane smrti (29.09.)

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Održan je i prvi koncert bez Ivana Tasovca – 1. oktobra, odmah nakon njegove iznenadne, prerane smrti (29.09.)


Ovacije Beogradskoj filharmoniji u čast direktoru Ivanu Tasovcu u petak, 1. oktobra


Povodom iznenadnog gubitka voljenog direktora, Beogradska filharmonija se oprostila od Ivana Tasovca i pružila mu kao posvetu koncert na Kolarcu u petak, 1. oktobra, uz ovacije dirnute publike.

Nemački šef dirigent Gabrijel Felc se na početku obratio publici da će umesto minuta ćutanja Beogradska filharmonija svom Tasi pokloniti ono za šta je živeo – a to je muzika.

Orkestar je specijalno ovim povodom izveo “Valcer broj 2” Dmitrija Šostakoviča, a uz prve taktove produkcijski tim Beogradske filharmonije je u salu Kolarca uneo veliki transparent na kome je pisalo „Beogradska filharmonija voli Tasu“.
Filharmoničari su u suzama odsvirali kompoziciju, a ganuta publika pozdravila je ovacijama ovaj gest.

Ostatak koncerta je bio u znaku muzike Šostakoviča, uz nastup violončeliste Johanesa Mozera. Nakon Šostakovičeve “Simfonije broj 10”, publika je nagradila muzičare i dirigenta Felca desetominutnim ovacijama.


Beogradska filharmonija u čast Ivanu Tasovcu Foto: Marko Đoković


Koncertu su prisustvovali Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković,  prijatelji Filharmonije Dan Tana, Princeza Jelisaveta Karađorđević i mnogi drugi.

Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo večerašnji koncert već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonije za koju je Tasovac živeo.Beogradska filharmonija se muzikom oprašta od Ivana Tasovca

 
Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom – za koju je upravo i živeo.


Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo koncert u petak već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonija za koju je Tasovac živeo. Na koncertu u petak orkestar će svirati muziku Šostakoviča, a na početku nastupa Tasi se posebno posvećuje Valcer istog kompozitora.


Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine. Za to vreme, Filharmonija je postala „jedan od vodećih evropskih orkestara“ (Independent), „kultni srpski orkestar“ (Financial Times), „najuspešnija kulturna institucija u Srbiji“ (Jutarnji list, Zagreb) i „najjače PR oružje Srbije“ (Kvällsposten, Malmö).


U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovlјeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i dr. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja.
Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u.

Pokrenuo je Tasovac i čuvenu Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.


Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara 2017. godine. U poslednjem periodu započeta je tradicija koncerata orkestra na otvorenom koji su postali najveći događaji u istoriji klasične muzike u Srbiji. Ostvaren je značajan napredak na realizaciji projekta nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije koja  će biti međunarodno priznati centar za umetnost najvišeg kvaliteta, regionalni čvor za kulturni dijalog i novi simbol Beograda i Srbije.Oproštajno pismo Beogradske filharmonije za Ivana Tasovca:
Ti ostaješ u svakom blistavom instrumentu koji oživljava u rukama muzičara


Na linku ispod je oprostajno pismo Beogradske filharmonije direktoru Ivanu Tasovcu objavljeno na sajtu institucije.

Dragi naš Taso,


U Beogradsku filharmoniju utkao si prvo i osnovno pravilo i naučio nas da baš sve radimo drugačije. Zato ne pišemo komemorativne tekstove, in memoriam osvrte i oproštaje, jer bi nas mnogo izgrdio. Gnušajući se forme, vaspitano neposlušan i istančano bezobrazan do krajnjih granica, zadao si takt koji smo zajednički sledili više od dvadeset godina i ostvarili mnoge snove. U inat svima i uprkos svemu!


Gotovo da nije moguće popisati sve što si ovoj instituciji dao, jer si zaslužan za ono što je suština – vera svakog člana u našu Beogradsku filharmoniju. Tako smo podizali nivo, konstantno prebacivali lestvicu, slavili pobede i odmah nastavljali dalje ka sve višim ciljevima.


Ako je trebalo da se prvo sruše zidovi oronule zgrade da bi se napravio bolji dom za muziku i muzičare, to ti nije bio ni najmanji problem.

Posle manjih turneja, odmah smo išli na veće. U filharmonijski entuzijazam koji si neodoljivo širio, zaljubljivala su se sva goruća imena svetske muzičke scene i ostajala uz nas, danas veoma ponosna na sve što smo zajednički postigli.

Ti ostaješ u svakom blistavom instrumentu koji oživljava u rukama muzičara, u svim partiturama, u svakoj podršci koju smo zaslužno dobijali sa svih meridijana.


Čovek je velik onoliko koliko sanja i misli veliko. A za tebe ni previše nije dovoljno. Zato si izgradio drim-tim, snažan, ujedinjen i skladan, koji te neće izneveriti i koji će da čuva ono što smo postigli. Ali, ono što je najvažnije je da idemo dalje i da nećemo zaboraviti tu ludu zabavu koju si zarazno širio.

Zato, na svim koncertima koje budemo odsvirali, svaka nota ide tebi, ka našem enfant terrible koji ne može od sreće da se suzdrži, već poskakuje na svom sedištu i iznova se oduševljava velesili Beogradske filharmonije, kao da je čuje prvi put.

Svojom vizijom i nesagledivom ludošću izgradio si ono što smo danas mi. Hrabri, nepomirljivi, spremni za izazov i nove uspehe. Prošlo vreme nije prihvatljiva opcija, jer mnogo toga imamo ispred sebe.


Beogradska filharmonija se od tebe ne oprašta. Dosanjaćemo zajednički san u našoj novoj zgradi, i ne odustajemo, Taso, uprkos svemu.


Tvoja zauvek,

Beogradska filharmonija
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket