Oproštaj od Zafira Hadžimanova: Divan umetnik čarobnog glasa

Ako je neko bio proleće, to je bio samo Zafir

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoAko je neko bio proleće, to je bio samo Zafir


BEOGRAD, 27. marta (Tanjug) – Iznenadna smrt čuvenog kompozitora, pevača, glumca i pesnika Zafira Hadžimanova u 77. godini od posledice korona virusa danas je mnoge šokirala, i kolege se uveliko opraštaju od vrhunskog umetnika na društvenim mrežama, a potresno poslednje pismo ocu napisao je sin Vasil Hadžimanov na svom Facebook nalogu.

Danas je preminuo moj otac Zafir”, glasi početak ispovesti poznatog džez pijaniste.
“Njegovo veliko srce nije uspelo da pobedi bitku sa ovom groznom bolešću.

Za sobom je ostavio pravo bogatstvo, od pesama koje je tako majstorski lako pevao, preko svojih mnogobrojnih i raznovrsnih kompozicija, knjiga poezije i proze, pa sve do nenadmašivih uloga u pozorištu i na filmu”, istakao je Vasil.

No, pre i iznad svega toga, svojoj porodici i najbližima uvek je nesebično davao svoju ogromnu ljubav, pažnju i podršku.
Moja majka Senka i on bili su jedan od najtalentovanijih i najlepših parova u istoriji ovih prostora, nenadmašivi!

Njegov nesavladiv duh, sposobnost da se u svakoj situaciji snađe i nađe na nogama, energija da sve što radi uvek radi celim svojim bićem, a da dok sve to radi bude istovremeno vrhunski šmeker…to mora da se pamti”, dalje je pisao sin velikog muzičara i glumca.

Da se pamti i poštuje! Volimo te tata i nedostajaćeš nam zauvek! Hvala vam svima na rečima podrške”, zaključio je Vasil svoje obraćanje javnosti.


Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Milan Josipović

Saučešće ispod te objave izrazili su mnogi iz sveta muzičke i dramske umetnosti kao što su glumci Tatjana Venčelovski, Goran Šušljik, Iskra Brajović, Snežana Jeremić Nešković, kompozitorka i pijanistkinja Sonja Lončar i Andrija Pavlović iz sastava LP Duo, pevačica Ivana Peters (Negative), operska solistkinja i glumica Branislava Podrumac, Bilja Krstić, kostimografkinja Jelisaveta Tatić Čuturilo, muzičar Bojan Slačala, vođa bendova Artan Lili i Sttutgart Online.

Dragi moj Vasile nemam reči, ne znam ni šta da ti napišem. Mnogo sam tužna. Primi moje iskreno saušešće. Ostace nam Zafir zauvek u srcu”, reči su Bilje Krstić.

Glumac Goran Šušljik se prisetio upoznavanja sa velikim Zafirom preko svog oca.
“Vasile, primi moje iskreno saučešće. Kada sam bio mali tvoj otac je bio u Subotici na odsluženju vojnog roka kod mog oca koji je tamo bio na službi. Valjda ga od tada znam. Njih obojice više nema, a mi smo baš porasli. Bio je divan umetnik, čarobnog glasa!”, napisao je setno Šušljik.

Bila je čast, poznavati, razgovarati i raditi sa tvojim ocem”, navela je glumica Snežana Jeremić Nešković, koja je delila pozornicu sa Zafirom u jednom od najboljih mjuzikla ikada – “Jadnici” prema romanu Viktora Igoa.

“Koliko sam samo bila uzbuđena kad sam saznala da ću sa njime biti na sceni. Drago mi je da sam mu to i govorila. Bila je stvarno čast. Bolele su ga nepravde. Bio je čovek”, zapisala je glumica.


Beograd 16.07.2010. Kompozitor Zafir Hadzimanov foto Aleksandar Andjić

Zafir Hadžimanov je u poslednjem periodu blistao kao Žan Valžan upravo u tom remek delu, mjuzikl – opereti “Les Miserables” (Jadnici) na sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, a ubrzo zatim je igrao na istoj sceni i u sledećem mjuziklu “Rebeka” prema delu Dafni di Morije, u režiji istog reditelja Nebojše Bradića.

Glumica i producent Bojana Maljević je podelila svoje misli uz okačenu pesmu “Bio je maj” autora Zafira: “Ako je neko bio proleće, to je bio on. Uvek podrška svega lepog, nadolazećeg, što tek treba da se desi”.

Nekada muzičar, a odavno uspešan muzički menadžer, vlasnik više klubova BitefArtCafe u Beogradu (gde Vasil veoma često svira) i osnivač festivala “Musicology” Miša Relić iskazao je svoju tugu zbog ovog odlaska i napisao da je preminuo velikan muzičke scene ovih prostora, gospodin Hadžimanov.

Ne mogu reći da sam ga lično poznavao, iako sam, naravno, imao zadovoljstvo da ga upoznam, pa smo čak i sedeli zajedno u Bitefu na nekom od Vasilovih nastupa. Ali kad malo bolje razmislim, ja u stvari Zafira znam koliko i samog sebe, kao i svako ko se rodio u Jugoslaviji, jer Zafir je već tada bio živa legenda”, evocirao je uspomene Relić.

Njegova lična zaostavština ostaće večno, ali je ustvari samo deo onoga što će Hadžimanovi darivati regionu. Iza njega, na prvoj liniji ostaje Vasil, a odmah iza i Zafirova ljubimica Marta, pod čvrstom Natašinom rukom”, istakao je menadžer.

Tako da mislim da je Zafir miran otišao na neko lepše mesto gde još uvek može da se peva i druži u nekoj kafanici. Razumem ga u potpunosti. Zasluženi odmor za ovog velikog gospodina. Neka mu je laka zemlja. Iskreno saučešće, dragi Hadžimanovi”, zaključio je direktor festivala “Musicology”.


Foto: Zoran Lončar
Beograd 08.06.2015. Zafir i Vasil Hadžimanov foto: Milenkovic Milovan
Opraštali su se i dirigentkinja nekoliko važnih mjuzikla Vesna Šouc, glumica Ljubinka Klarić, pevačica Bojana Vunturišević, violinistkinja Ana Đokić Brusić (bend “Irish Stew”), rediteljka Milica Kralj, rok fotograf Brian Rašić, muzička novinarka i voditeljka Dubravka Duca Marković, ali i mnogi drugi, spisak je zaista ogroman i nepregledan.

Vasile, ja nemam riječi kao ni Gabi. Da ga više Nema. Volimo vas Sve”, oprostio se pijanista Matija Dedić.

Dragi Vasile. Imao si čarobnog oca. Mnogo sam ga voleo.”, stoji na FB objavi glumca Žarka Stepanova, koji je igrao sa Zafirom u spomenutim mjuziklima “Jadnici” i “Rebeka”.

Saša Lokner, klavijaturista kod Bajage poslao je poštu ove sadržine:
“Dragi naš Vasile, primi najiskrenije saučešće od porodice Lokner. Zafir je bio najveći. Slava mu i hvala”.


Kristina Kovač se uvek oprosti emotivno i tužno, vidno potresena zbog nove smrti:
Bože blagi… Otišao je Zafir.
Koliko naših najdražih, najboljih ljudi misli da uzme ova pošast?
E, druže, Vasile, užasno mi je žao. Čuvaj mamu, a svi zajedno ćemo čuvati uspomenu na tvog tatu”.


I. M.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Otvaranjem ulice kultnog filma „Lepota poroka“ završen prvi festival svesnosti i intimnosti na Adi Bojani

Otvarajem ulice „Ljepote poroka“ u samom srcu Ade Bojane, zatvoren je ADA Divine Awakening, prvi festival svesnosti i intimnosti...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket