Oproštaj od Laneta Gutovića: Na neke gubitke nikada ne možemo biti spremni

Zbogom maestro, zbogom dobri moj: Neponovljiv, Nezamenljiv, Nenadmašan

0
Reklama

Zbogom maestro, zbogom dobri moj: Neponovljiv, Nezamenljiv, Nenadmašan

BEOGRAD, 25. avgusta (Tanjug) – „Danas je preminuo moj otac, Milan Gutović. Nisam spremna! Nemam reči prikladne za ovaj trenutak. Na neke gubitke nikada ne možemo biti spremni. Počivaj u miru“, ovim rečima se od svog oca, glumačke legende, večeras oprostila glumica i balerina Milica Gutović na svom profilu društvene mreže Facebook. 


Mnoge kolege uveliko pišu poslednje reči upućene velikom glumcu Gutoviću na mrežama, koji je danas preminuo, i tako je dramski umetnik Hadži Nenad Maričić zapisao – „Zbogom, mili prijatelju! Dragi Lane! Bio sam ponosan na naše prijateljstvo. Neponovljiv si … Nezamenljiv“. 


Filmski reditelj i producent Miloš Avramović, autor hit filma i TV serije „Južni vetar“, oprostio se putem Facebook-a sa iskrenim rečima – „Nikada se više nisam smejao nego u društvu sa tobom, dragi Milane. Počivaj u miru prijatelju“.

 Od popularnog Milana Laneta Gutovića oprostila se i glumica Branka Šelić.  

Bio si mi najbolji prijatelj, moj najdraži drug. Mili, dragi Lane, hvala ti za sve“, zapisala je Šelić, koja je sa Lanetom igrala u raznim komadima, kao što su „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ u teatru Slavija ili „Sumrak bogova“ u BDP-u.


Foto: Dado Đilas
 

Mlađa koleginica Ana Sakić prisetila se zajedničkih projekata sa izvanrednim komičarem.
„Mili moj, pozorišni kolega, preko 300 predstava odigranih u “Ne šetaj se gola” i „Ko se boji Virdžinije Vulf?“,mnogo zajedničkih druženja, suza i smeha što na sceni, što privatno, mnogo naučenih lekcija u profesiji i životu, koje su me očeličile – ti si mi ih dao! ”, napisala je glumica.
   Ona se zahvalila Lanetu što ju je naučio da se bori, da mu parira kao partnerka, da ga bude dostojna kao velikog glumca. A on ju je slušao kad god nije znao tekst predstave, što se desilo nekoliko puta, kako je zapisala u šali.
 A onda je Sakić dodala – „Želim da se smejemo sada, kao što ti se publika smejala i klanjala, a to si jedino želeo… teško je i preteško prihvatiti da si otišao. Molim se za tebe da andjeli čuvaju tvoju dušu večno u Carstvu nebeskom”.

  
Istaknuti umetnik Milan Caci Mihajlović je bio kratak i jasan u svojoj poslednjoj poruci na Facebook profilu:”Jedinstveni Lane, neka je mir njegovoj duši u večnosti”.

  
Popularni humoristički TV voditelj Zoran Kesić ispred svoje hit emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem” na FB strani napisao je potresne redove.

Danas nas je napustila legenda Lane Gutović. Iskreno saučešće porodici, a veliki je to gubitak i za sve nas koji smo ga poštovali i voleli. Bila nam je čast da ga upoznamo i ugostimo u našoj emisiji”, zaključila je ekipa ovog TV serijala.SUMNJIVO LICE
ČIGRA
ARZAMAS


Branislav Lečić je duboko potresen smrću dragog kolege.

Jako tužna vest…
Duša me boli za divnim i neobičnim glumcem. Njegova posebnost nije bila samo u glumačkom izrazu i plemenitoj ironiji koju je mrtav ozbiljan mogao da izgovori i sve nas od srca nasmeje, nego u celokupnoj njegovoj ličnosti koju ovo licemerno vreme nije moglo da zavede! Izuzetno intuitivan i pretačan u donošenju svojih sudova, a tiču se svih nas. Uskraćeni smo za još jedan efikasan lek za naše mentalno zdravlje.

Zbogom maestro, zbogom dobri moj”, ispisao je Lečić.“Lane. Bilo je ba
š posebno zadovoljstvo igrati sa njim. Zauvek ostaju sećanja”, bila jekratka glumica – Iva Štrljić.


Direkcija Zvezdara teatra se oglasila na svojoj FB stranici, jer je Gutović kod njih bio aktuelan sa dva naslova – hit komediji “Večera budala” koja se igrala duže od 12 godina, kao i melodrama “Arzamas” prema nagrađivanom romanu Ivane Dimić.

“Danas se sećamo Milana Laneta Gutovića i predstava u kojima smo imali privilegije da ga gledamo i uživamo u njegovom neverovatnom daru“.

U Zvezdara teatru igrao je u predstavama – “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti”, “Čigra”, “Javna ličnost”, “Sumnjivo lice”, “Večera budala” i “Arzamas”.


LARI TOMPSON
VEČERA BUDALA
JAVNA LIČNOST
Glumica i producentkinja Bojana Maljević podsetila je na činjenicu da su nedavno zauvek otišli i umetnici Vlasta Velisavljević i reditelj/scenarista Vladimir Andrić, autor čuvene TV emisije “Pustolov”.

U istoj, 2021. godini, napustili su nas Lane, Vlada i Vlasta.
Tri bliska prijatelja, saradnika, pustolova, dečaka.
Suvišne su reči o njihovoj povezanosti…
Ne postoji ništa što ću pamtiti više od smeha i strpljenja u radu i druženju sa ova tri musketara. Ljubav i zahvalnost, večna”, podelila je svoje misli Bojana, koja je sa Gutovićem igrala u staroj i novoj verziji popularne serije „Otvorena vrata“.


Vlasnik i direktor lanca klubova BitefArtCafe, muzički menadžer i osnivač festivala “Musicology Sessions” Miša Relić otkrio je na FB nalogu da je slomljenog srca zbog ove tragedije.

Otišla je još jedna legenda, velikan našeg glumišta. Preminuo je Lane Gutović. Imao sam zadovoljstvo i čast sarađivati sa njim, smejati se njegovim suludim pričama i forama… Mnogo mi je žao. Saučešće porodici. Kakva prokleta vremena”, reči su Miše Relića.


Na društvenim mrežama su se opraštali i predstavnici njegovog matičnog Narodnog pozorišta, gde se penzionisao pre 10 godina, kao i Ateljea 212, gde su istakli da je odigrao veliki broj pozorišnih uloga, a ostaće posebno upamćen kao Kamij u Fejdoovoj „Bubi u uhu“ i kao Vladimir Nedeljković u Nušićevoj „Pučini“ u JDP.
A generacije pamte njegov autorski hit kabare „Obično veče“, sa kojom je proputovao ceo svet i koja je prva predstava na srpskom jeziku igrana na Brodveju.Foto: Nebojša Babić
BEOGRAD 11.03.2013. Milan Lane Gutović, Studio, snimanje serije Otvorena vrata, konferencija za štampu, foto Oliver BunićReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here