Operska diva Tamara Rađenović na koncertu „Od klasike do Holivuda“ 21. septembra u Beogradu

Koncert u okviru serijala "Atrium Sessions", u CEBEF-a, sa solistom Nikolom Mijajlovićem i Gudačkim orkestrom “Makris”, uz dirigenta - maestra Predraga Goste.

0
ReklamaKoncert u okviru serijala „Atrium Sessions“, u CEBEF-a, sa solistom Nikolom Mijajlovićem i Gudačkim orkestrom “Makris”, uz dirigenta – maestra Predraga Goste.


BEOGRAD, 20. septembra – Jedan od najlepših mladih soprana današnjice Tamara Rađenović vraća se u Beograd iz Londona posle godinu dana gde će održati koncert „Od klasike do Holivuda“ 21. septembra u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja.

Najnoviji nastup je u okviru serije muzičkih nastupa „Atrium Sessions“, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.

Na koncertu „Od klasike do Holivuda“ Tamara Rađenović će nastupiti sa solistom Nikolom Mijajlovićem (truba) i Gudačkim orkestrom “Makris”, uz dirigenta – maestra Predraga Goste.

Tamara Rađenović je do sada tri puta oduševila domaću publiku na koncertima u Kolarčevoj zadužbini i novosadskoj Sinagogi 2021. godine.

Na repertoaru ovog puta su dela kompozitora – Albinoni, Šubert, Maskanji, Pjacola, Bah, kao i poznate numere iz filmova: “Miris žene”, “Misija”, “Za šaku dolara”, “Šindlerova lista” i mnogih drugih, uz vokalne hitove “O mio babbino caro”, “Ave Maria”, “Il bacio”, “O sole mio”.Septembarski koncert je uvertira za veliki Novogodišnji gala koncert Tamare Rađenović koji će biti održan 27. decembra u Kolarčevoj zadužbini.


Tokom krtakog boravka u Beogradu Tamara Rađenović će ekskluzivno najaviti dva nova visokobudžetna spota, koji su snimljeni na čarobnim, retko viđenim lokacijama u Crnoj Gori.
U pitanju su video spotovi za numere “Parla Piu Piano”, temu iz kultnog filma “Kum” i “Mercè dilette amiche”, ariju iz opere “I Vespri Siciliani” Đuzepea Verdija.


Snimanje ove vrste spotova u klasičnoj muzici je retkost na našim prostorima, a menadžment i producent Vissi d’Arte je doneo odluku posle velikog uspeha prethodnog spota za kompoziciju “La rosa Y el sauce,”, koji je za kratko vreme stekao veliku popularnost na svetskim kanalima.

Ta kompozicija Carlosa Guastavina predstavlja biser južnoameričke muzike, a svoju punu lepotu zaokružuje visinama i dubinama Tamarinog lirskog soprana, i nekoliko meseci se vrti na prestižnom britanskom muzičkom TV kanalu i platformi “Stingray CMusic”, a na YouTube kanalu prešla je cifru od četvrt miliona pregleda.Spotovi za numere “Parla Piu Piano” i “Mercè dilette amiche” su u fazi montaže, a prva premijera se očekuje tokom oktobra 2022.

Muzička podloga je snimljena u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, gde je učestvovalo 65 članova Simfonijskog orkestra i 20 članova Hora Makris pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste.

U visokobudžetne spotove su tokom snimanja uključeni glumci iz Crnogorskog narodnog pozorišta i veliki broj statista, a na nekim od lokacijama u Crnoj Gori do sada niko nikada nije snimao,

Direktor projekta je Dejan Senić, a Momčilo Zeković Zeko izvršni producent.
Produkciju potpisuje Vissi d’Arte management.Glas mladog soprana Tamare Rađenović zadivio je opersku legendu Monserat Kabalje, a Tamara je imala samo 19 godina kada joj je čuvena diva dala priliku da peva na njenim gala koncertima u Španiji.


Radila je sa mladom umetnicom do kraja svog života i prenela joj mnogo emocija i ljubavi za ovu divnu profesiju.

Tamara Rađenović je završila studije na prestižnom Kraljevskom koležu za muziku u Londonu gde je nagrađena punom stipendijom.

Predstavila se beogradskoj publici sa Davidom Bižićem i Đorđem Nešićem, takođe sa orkestrom “Makris” bila je solistkinja na gala koncertima u Beogradu i Novom Sadu.

Svoj operski debi imala je u Italiji u okviru Mediteranskog opera festivala u operi “La Bohème” u ulozi Mimi, nastupala je i u Britn teatru u Londonu u ulogama Anne (Vesele žene Vindzorske), Helene (San letnje noći), Romilde (Serse) i Grofice (Figarova ženidba).
Ova 27-godišnja umetnica živi i radi u Londonu odakle gradi svoju svetsku karijeru. Pre četiri godine je diplomirala solo pevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji Royal College of Music u Londonu.

Tamara je prva umetnica sa prostora bivše Jugoslavije i još uvek jedina koja je primljena na odsek solo pevanja na ovom prestižnom muzičkom konzervatorijumu.

Do sada je nastupala u 13 zemalja, između ostalih, u Španiji, Italiji, SAD,  Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Sloveniji…

Tamara je do sada imala i dva solistička koncerta u njujorškom Karnegi holu, u septembru 2018. i u novembru 2019. godine.


Više informacija na sajtu www.tamararadjenovic.com .Internacionalni gudački orkestar Makris nastupiće sa repertoarom „Od klasike do Holivuda“ u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. Dirigent je Predrag Gosta, solisti: Tamara Rađenović (sopran), Nikola Mijajlović (truba).


ORKESTAR “MAKRIS” svoj prvi koncert priredio je u Beogradu 31. januara 2015. godine, i od tada redovno nastupa u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u orkuženju. Okuplja prvenstveno mlađe talentovane muzičare, a nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930–2005). Podržan je od fondacije “Makris“ iz SAD-a, koja radi na očuvanju muzičke zaostavštine Andreasa Makrisa i pomaže razvoj muzičkih talenata u svetu.

Orkestar je od strane muzičkog časopisa “Muzika Klasika” dobio priznanje “Orkestar godine” za 2015. godinu, a umetnički direktor i dirigent orkestra je Predrag Gosta.

Solisti koji su nastupali sa orkestrom “Makris” su – Nataša Veljković, Marija Jelić, Mark Kopej, Evelin Berezovski, Mika Pavlović i drugi.
Pored svoje koncertne sezone, od 2019. godine orkestar je počeo da organizuje i međunarodno takmičenje za dirigente. Nastupao je i u Italiji na prestižnom festivalu “Musica Riva” u Riva del Gardi. Orkestar je do sada objavio i tri kompakt diska.
Više informacija na sajtu: www.makrisorchestra.com .


ORKESTAR „MAKRISTrubač NIKOLA MIJAJLOVIĆ rođen je u Ćupriji.
Muzičku školu i Akademiju završio je u Beogradu, a usavršavao se kod značajnih svetskih pedagoga.

Nastupao je kao solista sa orkestrima “Stanislav Binički”, Orkestrom škole za muzičke talente iz Ćuprije, kamernim orkestrom “Orfej”, orkestrom “Makris” i orkestrom RTS-a, kao i ansamblom “Nju triniti barok” na baroknoj trubi.

Bio je učesnik renomiranih muzičkih festivala kao – Mokranjčevi dani, Beogradski Bras-Festival, BEMUS, NOMUS, BUNT, Kotor-Art, Gitar-Art i drugi.

Sarađivao je sa priznatim dirigentima i solistima kao što su Ali Rahbari, Marčelo Rota, Aleksandar Černušenko, Sting, Andrea Bočeli, Plasido Domingo, Pepe Romero, Pačo Flores i drugi.

Radi kao profesor trube u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković” u Beogradu, a umetnički je direktor Beogradskog bras seksteta. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja.


NIKOLA MIJAJLOVIĆ
Dirigent i umetnički direktor orkestra PREDRAG GOSTA studirao je na najprestižnijim muzičkim konzervatorijumima u Velikoj Britaniji i SAD-u, – solo pevanje, čembalo i dirigovanje.

Usavršavao se u Rusiji i Evropi, a trenutno je i doktorand na Univerzitetu u Oksfordu, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja – “UMUS”-a za najbolji koncert u 2017. godini (opera “Orfej” Klaudija Monteverdija).

Nastupao je u SAD-u, Rusiji, Evropi i Meksiku, a dirigovao je ansamblima – Londonski simfonijski orkestar, Orkestar “Glinka” u Petrogradu, Ruski državni orkestar u Moskvi, Nacionalna filharmonija u Vašingtonu i Beogradska filharmonija.

Ujedno je dirigovao i u operskim kućama u Švajcarskoj, Nemačkoj, Bugarskoj i kod nas u Narodnom pozorištu i Madlenianumu.

Pored simfonijskog orkestra “Makris”, umetnički je direktor Nove Beogradske Opere, Beogradske Barokne Akademije, Festivala rane muzike, kao i ansambla za ranu muziku New Trinity Baroque.

Objavio je 20-ak kompakt diskova, medju kojima su tri sa Londonskim simfonijskim orkestrom i deset sa NTB-om.
Više informacija na sajtu www.predraggosta.com .

Predrag Gosta, Photo By Pia Rabea Vornholt
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here