Operska diva Mariam Battistelli premijerno u Srbiji 25. septembra u Beogradskoj filharmoniji

0
Reklama


Ustanova kulture Gvarnerijus u saradnji sa proslavljenim violinistom Jurijem Revičem predstavlja

Ekskluzivno premijerno u Beogradu:

MARIAM  BATISTELI, sopran

(Mariam Battistelli, Italija/Etiopija)

Vladimir Stojnić, klavir

Ponedeljak, 25. septembar 2023. godine u 20 časova

Program: G. Doniceti, V. Belini, Š. Guno, Đ. Pučini, Đ. Rosini, Dž. Geršvin

SALA BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Organizator koncerta: Ustanova kulture GvarnerijusBEOGRAD, 14. septembra:  Italijanska operska zvezda, sopran Mariam Batisteli održaće prvi put koncert u Srbiji 25. septembra (20.00h) u sali Beogradske filharmonije, a sve u organizaciji Ustanove kulture „Gvarnerijus“, osnivača Jovana Kolundžije.

Dobitnica glavne nagrade na Međunarodnim takmičenjima „Marija Kalas” u Veroni, „Franca Mattiucci” i „Ottavio Ziino” u Rimu, za prvi susret sa beogradskom publikom Mariam Batisteli izvešće najlepše arije Donicetija, Belinija, Šarla Gunoa, Đakoma Pučinija, Đoakina Rosinija i Džordža Geršvina, uz klavirsku saradnju Vladimira Stojnića.

Ovaj koncert prvi je u nizu koncerata koje će UK “Gvarnerijus”, u saradnji sa čuvenim austrijsko-ruskim violinistom Jurijem Revičem realizovati do kraja ove godine.

Revič je u novembru 2022. još jednom gostovao u Beogradu na solo koncertu na Kolarcu, takodje u realizaciji „Gvarnerijusa“.


Monarca Studios_Mariam Battistelli
Međunarodno nagrađivani italijanski sopran Mariam Batisteli rođena je u Etiopiji. Uloga Paža u operi „Rigoleto“ Đuzepea Verdija, u kojoj je nastupila sa divovima operske pozornice Plasidom Domingom i Ruđerom Rajmondijem, uz dirigenta Zubina Mehtu, otisnula se u vrh muzičke scene.

 Tokom studija u Centru Perfeccionament Plácido Domingo (Operski studio „Palau de les Arts“) u Valensiji, debitovala je u mnogim ulogama, u operi „Manon Lesko” Đakoma Pučinija, „Krunisanje Darija” Antonia Vivaldija, “Juditi Pobednici” (dirigovao Federiko Maria Sardeli i režirao Davide Livermor).

Nakon zapaženog uspeha sa operom „Manon Lesko”, umetnica aristokratske lepote je pozvana da snimi tu svoju ulogu zajedno sa svetski slavnim tenorom Andreom Bočelijem, a zanimljivo da im je dirignet bio vrhunski solista  Plasido Domingo.

Takodje, Batisteli je nastupala na prestižnom koncertu „Belcanto“ i imala svetsku premijeru u Kraljevskoj operi Muskat „Opera!“, sa rolom Euridike (Stiven Merkurio / Dejvid Livermor).
Tokom 2018. operska diva je pozvana je da se pridruži Bečkoj državnoj operi, gde je ostala do leta 2020. godine, kada je pandemija korona virusa i dalje vladala.

 U Beču je debitovala kao Pamina (Kinder Zauberflöte), Pepeljuga (Pepeljuga / Alma Deutscher), Gretel (Hansel&Gretel / Humperdinck), Mizeta (La Boheme / Puccini), Đaneta (L’Elisir d’amore / Donizetti) i Barbarina (Le Nozze di Figaro / Mozart).

Nastupala je sa Bečkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom radija ORF, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Filharmonijom Monte Karlo, Praškom i Hamburškom filharmonijom.

Tokom sezone 2019/20 vratila se u Kraljevsku operu Muskat (peva Mizetu u „Boemima“ Đakoma Pučinija) u koprodukciji sa Operom Monte Karlo, sa nastupima u Beču i Monte Karlu, a debitovala je i sa Hamburškom državnom operom.Monarca Studios_Mariam BattistelliNajnovija izvodjenja dive Batisteli uključuju: “Musiques en fêtes” na letnjem festivalu „Choregies d’Orange“, “La bohème” u Milanskoj Skali  (Teatro alla Scala Milan), Mocartov „Rekvijem“ sa Londonskom filharmonijom, “La bohème” u Tulonskoj operi, Norina u Don Paskvaleu sa Operskom kućom Glajndeborn, Skarlatijeva Grizelda na Festivalu „Della Valle d’Itria”, Karmen u Operskoj kući San Karlo u Napoliju, “Stabat Mater” Pergolezija u Novari, Arijadna na Naksosu na Festivalu „Della Valle d’Itria”, ponovo “La bohème” u Monte Karlu i Hamburgu.


Od novih projekata izdvajaju se sledeći izazovi – “Ljubavni napitak” u Glajndeborn Operi, “La bohème” u Bunka Kaikan u Tokiju, Didona i Enej (Belinda) u operskoj kući “Teatro Comunale” u Bolonji, Mojsije u Egpitu (Amaltea) u Modeni i Pjaćenci.

Program:

• Quel guardo il cavaliere..so anch’io la virtù magica, Don Pasquale – G.Donizetti

• Casta diva, Norma – V.Bellini

• Je veux vivre, Roméo et Juliette – C.Gounod

• O mio bambino caro, Gianni Schicchi – G.Puccini

• Meine Lippen die küssen so heiß, Giuditra – Franz Lehár

• Musetta’s Walz, La Bohème – G.Puccini

• Danza Rossini, La Danza – G.Rossini

• I could have danced, My Fair lady

• Summertime, Porgy and Bess – G.Gershwin

• O sole mio, Eduardo di Capua
Vladimir Stojnić diplomirao je klavir na FMU u Beogradu i za vreme studija osvojio je medalje na takmičenju Marija Kanals u Barseloni, bio finalista takmičenja „Alessandro Casagrande“ u Terniju (Italija) i dobitnik Oktobarske nagrade za studentska dostignuća 1986. godine.

Kao solista nastupao je u Rusiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Izraelu, Sloveniji, Francuskoj, Americi itd. Nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Vojnim orkestrom ,,Stanislav Binički“, Sofijskom filharmonijom.

Intenzivno se bavi kamernom muzikom, kao klavirski saradnik gudačima, duvačima i solo-pevačima. Posebno se ističu nastupi sa kvartetima ,,Elitta’’ i ,,Jazzzcal’’, gde sa našim važnim i priznatim umetnicima nastupa u zemlji i inostranstvu. Kao profesor klavira radio je u skoro svim važnijim školama u Beogradu, a kao klavirski saradnik radi već 26 godina.

Za vreme rada u MŠ ,, Mokranjac’’ dobio je godišnju nagradu UMUS-a za pedagoška dostignuća mladih talenata. Na takmičenju solo-pevača ,,Nikola Cvejić’’ u Rumi tri puta je nagrađivan za najboljeg umetničkog saradnika.

Vladimir Stojnić uspešno sarađuje sa našim i inostranim operskim pevačima, a živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na katedri za solo-pevanje na FMU.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here