Operska dama i diva Jadranka Jovanović će održati koncert večeras, 11.11. u Novom Sadu

Poklon Srpske Atine svojim građanima - besplatan koncert beskrajno talentovane umetnice

0
Reklama


Poklon Srpske Atine svojim građanima besplatan koncert beskrajno talentovane umetnice


NOVI SAD, 11. novembra: Novi umetnički spektakl primadone Jadranke Jovanović sve ljubitelje opere očekuje večeras, 11.11. u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2022.


Solistički koncert operske dive i dame čiji nastupi bezuslovno osvajaju publiku, biće izveden u maloj dvorani novosadske hale SPENS, od 20.00h, a ulaz za ovaj izuzetan muzički događaj je slobodan.

Umetnica će nastupati uz goste iz Italije, maestra Romola Đesija i tenora Andreu Binetija i orkestar izuzetnih muzičara “Beogradski solisti”, dok je koncert majstor – Vesna Jansens.


„Posle dugo vremena imaću solistički koncert u Novom Sadu, gradu u kome sam još kao student prve godine, imala svoju prvu premijeru 1982 godine. Bila je to Štrausova opereta „Slepi miš“, u Srpskom narodnom pozorištu”, priseća se Jadranka Jovanović.

Jadranka Jovanović foto Marlena fotoartDama je veoma zahvalna Gradu Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture i producentskoj kući “Top Ton” na realizaciji ovog predstojećeg koncerta večeras.

“Sa velikim nestrpljenjem i radošću iščekujem ovaj događaj, maksimalno smo posvećeni svakom detalju, jer želimo da se na najlepši način publika i mi na sceni, prošetamo kroz najpopularniju opersku literaturu, ali i filmsku muziku, operetu i mjuzikl“, otkrila je Jadranka Jovanović uoči koncerta.

Jadranka Jovanović godinama važi za sinonim vokalne umetnosti u Srbiji, a veoma visok uugled u svetskim umetničim krugovima ostvarila je nastupima na preko 120 svetskih operskih i koncertnih pozornica, od Pekinga do Meksiko Sitija, i od Palm Biča do Sibira, među kojima se izdvajaju: Milanska „Skala”, „Teatar Liceo” u Barseloni, „Teatar Masimo” u Palermu, „Teatar Munisipal” u Rio de Žaneiru, „Bunka Kaikan” u Tokiju, „San Karlo” u Lisabonu, Opera u Nici, „Glen Guld” dvorana u Torontu, Rosinijev Festival u Pezaru, atinski „Irodion”, „Kenedi Centar” u Vašingtonu, „Karnegi Hol” u Njujorku, “Muzikferajn” u Beču…


Foto: Vukica Mikača i @marlena_fotoart
Ostaće upamćena i kao prva Karmen na Bliskom Istoku u Arapskim Emiratima.

Sarađivala je sa najvećim svetskim umetnicima kao što su Plasido Domingo, Hoze Kareras, Peter Dvorski, Hoze Kura, Mirela Freni, Danijela Desi, Elena Obrascova… i sa istaknutim dirigentima: Klaudio Abado, Ričard Boning, Mauricio Arena, Klaudio Šimone…


Otpevala je preko 70 uloga iz opera i vokalno-instrumentalnih dela, od kojih su najupečatljivije: Pepeljuga, Eboli, Abigaila, Santuca, Carmen, Kneginja čardaša, Grofica Mariza, Amneris…Rođena je u Beogradu, gde je na Fakultetu muzičke umetnosti stekla dve univerzitetske diplome: na teoretskom odseku, i na odseku za solo pevanje, gde je i magistrirala.

Foto: Vukica Mikača i @marlena_fotoart
I dalje veoma atraktivna dama nestvarne gospodske lepote, Jadranka često učestvuje u mnogim zanimljivim kolažnim operskim večerima u projektima koji podrazumevaju odlomke iz velikih opera, arije, upečatljive duete, te je nezaobilazan deo tih noći u matičnom Narodnom pozorištu i Operi i teatru Madlenianum.

Od mnogobrojnih nagrada, njoj lično su najdraže: Izuzetna Vukova nagrada za 2015. godinu, ali i prestižna nagrada Međunarodne asocijacije operete, koju je primila 2019. godine, u Trstu, kao prva Srpkinja, a priznanje su do sada dobijali najveći umetnici sveta.


I, posebno za nju lično je važna nagrada, orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i postignute rezultate u oblasti operske umetnosti, što je primila 2021. godine, povodom Dana državnosti Srbije.

Kako je najavljeno, pored bisera opere i popularnih odlomaka iz operete i mjuzikla, na programu su i omiljeni hitovi filmske muzike, atraktivne italijanske kancone i napolitanske pesme, sa posebnim akcentom na srpskoj umetničkoj muzici. 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here