Online koncert “Zoran pjeva Arsena” Zorana Predina 13. marta u Cankarjevom domu u Ljubljani

Posveta preminulom džez gipsy gitaristi Damiru Kukuruzoviću

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

SOKOJ: NEMAMO NIŠTA S TIM, ŠTULIĆ JE 1981. SAM ODABRAO DA ODE IZ SOKOJA !

Sve je počelo 1981. kad je Štulić izašao iz SOKOJ-a (Savez kompozitora Jugoslavije) jer više nije hteo da preko...

Nova TV serija “Kalkanski krugovi” od 13. marta na Superstar TV

Vrhunska glumačka ekipa na čelu novog projekta Nova domaća serija “Kalkanski krugovi” u režiji Milana Karadžića i produkciji kuće...

PREMINULA JE ŠPANSKA UMETNICA SVETSKOG UGLEDA GENOVEVA GALVEZ

4. mart 2021. godine - Preminula je španska umetnica svetskog ugleda Henobeba Galbes (Genoveva Galvez), čije ime u španskoj muzici stoji uz...

Posveta preminulom džez gipsy gitaristi Damiru KukuruzovićuLJUBLJANA, 16. februara: Muzički projekat “Zoran pjeva Arsena” prema ideji i koncertnom izvođenju slovenačkog kantautora Zorana Predina biće održan onlajn 13. marta u Gallusovoj dvorani, Cankarjevom domu u Ljubljani, kao posveta nedavno preminulom džez gitaristi Damiru Kukuruzoviću.

Istoimeni album obrada pesama Arsena Dedića objavila je kuća Croatia Records tokom 2019. godine, a Predin je sa poznatim gitaristom održao turneju koncerata povodom promocije značajnog projekta, gde su obuhvatili i zapažen nastup u beogradskoj Kombank Dvorani.

Damir Kukuruzović je na žalost preminuo u 46. godini od posledica virusa kovid 19 u decembru 2020, i ta smrt jednog od najboljih svetskih gypsy swing gitarista prekinula je promo turneju albuma “Zoran pjeva Arsena”.


Ipak, na želju Zorana, Damirove supruge Marijane i Damirovog “Django Benda”, s mladim Kukuruzovićevim naslednikom gitaristom Jurajem Markačem, turneja se nastavlja premijernim online koncertom Gallusove dvorane, navedenog datuma 13.3. iz Cankarjevog doma u Ljubljani.

Predin i ekipa nastaviće, čim to prilike budu dopuštale, i sa klasičnim živim koncertima, kojima će se pokloniti i Arsenu i Damiru.


Album predstavlja dirljivu posveta najvećem hrvatskom kantautoru Arsenu Dediću, koji je izazvao veliko interesovanje u zemljama bivše SFRJ i od svog izlaska, album nalazi na prvim mjestima po prodaji.

Platforma za gledanje https://live.cd-cc.si biće aktivna nedelju dana pre koncerta, a ulaznice s emogu kupiti na sledećem linku: https://www.mojekarte.si/hr/zoran-poje-arsena-spletni-koncert/tickets-1138223.html .
Predin i Arsen Dedić su godinama negovali veoma blisko prijateljstvo, a Zoran je velikog autora osećao i kao mentora, starijeg brata, srodnu poetsku dušu.

Upravo zato nakon velikog uspeha albuma Matije Dedića “Matija svira Arsena” nastala je ideja za album “Zoran pjeva Arsena”.

Predin je odabrao 12 pesama koje su snimljene u gypsy swing aranžmanima, u saradnji i produkciji sa Damirom Kukuruzovićem i njegovim sastava Django Group.

U novim aranžmanima violinista Brune Urlića i Predina, Arsenovi klasici su dobili novi stil kao što su – “Kuća pored mora”, “Moderato Cantabile”, “Ni ti, ni ja”, “Imenom sam tvojim zvao”, “Pamtim samo sretne dane”, ali koncert je i za sve one koji vole Leonarda Cohena i Vaya con Dios, jer je u tom stilu.
 
Na četiri pesme gost je Matija Dedić, uspešan pijanista koji je svojom veštinom ovim pesmama dao potrebnu autentičnost.
Upravo su Predin i Matija već sarađivali na dva zapažena albuma u nastavcima – “Tragovi u sjeti” i “Tragovi u sjeti 2”.

Matija Dedić je nedavno gostovao na koncertu u okviru 36. Beogradskog jazz festivala u duetu sa Vlatkom Stefanovskim, na sceni Kombank Dvorane (decembar 2020).

Predin osim ove turneje 2019, inače je čest gost Beograda, i pre ovog nastupa održao je koncert svog benda Lačni Franz u Domu omladine 2017, kao i solo nastup na Kolarcu 2018. kada mu je gošća bila Anja Rupel, poznata iz benda “Videosex”.
Evo šta su drugi rekli o ovom muzičkom projektu:

Predin i društvo ne posežu za gypsy swingom kao Prokrustovom posteljom na koju će poleći baš svaku Arsenovu „zimzelen“. Stoga se „Pamtim samo sretne dane“ manje naslanja na gypsy stilizacije no kao sneni i prigušeni broj lišen raskošnih festivalskih orkestracija – s izvrsnim naglascima klavira i gitare – maksimalno se koncentrira na ono najbitnije: čarobnu melodiju Arsenovog izvornika.
„Ako priđeš bliže (zagrli me)“ dobila je pak swingersko ubrzanje (uz nenametljive gitarske solo dionice) na tragu, uvjetno rečeno, pop-gypsyja bendova poput Vaya Con Dios koje ju je odvelo u novu orbitu izvan one kojom je brodila Dedićeva ili Ćolićeva izvedba.”

Zlatko Gall


Arsen Dedić i Zoran Predin bili su toliko bliski da su dugogodišnje međusobno kantautorsko prepoznavanje i njihova dubinska veza na albumu “Zoran pjeva Arsena” od sjajnih originala stvorili drugačije štivo autentične imaginacije i dogradnje.
Uz sviračko gorivo Damira Kukuruzovića i Django Group, te učešće Matije Dedića, “Zoran pjeva Arsena” esencijalno je novo čitanje Arsenovih pesama sa kojima je “izaći na kraj” mogao samo neko ovoliko uronjen u vlastiti kantautorski posao, i Arsenovu značajnu prošlost poput Predina”


Hrvoje Horvat


OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Učesnici ILMC panela „Budućnost festivala“ optimistični oko festivalskog leta 2021

Optimizam i pozitivne vibracije preovladavale su panelom “Budućnost festivala: Srž prioriteta” održanog u okviru 33. izdanja ILMC-a, jedne od najvećih globalnih...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket