Online koncert za Međunarodni dan sećanja na Holokaust 23. februara

Prošlost je osnova sadašnjosti i budućnosti

0
Reklama

Koncert u digitalnom formatu povodom Međunarodnog Dana sećanja na Holokaust biće obeležen 23. februara na YouTube platformi u organizaciji Srpsko – jevrejskog pevačkog društva (SJPD).

 Nastup će biti izveden uz veliku finansijsku podršku Ambasade Nemačke i Austrijskog kulturnog foruma, a taj tužan dan samo zbog mera protiv pandemije, mora biti održan onlajn.
 Svetski dan sećanja na Holokaust je 27. januar, ali kako se tog dana u Srbiji radosno obeležava Školska slava Sveti Sava, svi su fokusirani na taj praznik – učenici, umetnici, publika, mediji.

  Zato je uveden novi datum, za koncert na kome će učestvovati: hor SJPD, mladi muzičari –  Mladen Pecović (gitara), Luka Lopičić (harmonica), Anja Ovaskainen – violina uz klavirsku pratnju Uki OvaskainenDušan Petrović (perkusije), Đorđe Perović (klavir) i dirigentica Bojana Radivojević.

  Autor i organizator koncerta je Marlena Weinberger Pavlović, predsednica hora SJPD, koja podseća da su život izgubili milioni nevinih ljudi, umrli u nacističkim koncentracionim logorima, na bojnom polju, ulicama.

  Gledajući u brojkama to zvuči ovako: preko 1,5 milion dece, više od 6 miliona Jevreja, preko 500.000 Roma, 200.000 osoba sa hendikepom, milioni Rusa, Srba, civila, savezničkih vojnika, sveštenika.

 „Prošlost je osnov sadašnjosti i budućnosti zato moramo pamtiti, nikada zaboraviti zla koja su se desila, samo sa jednim ciljem: da se nikada nikome nigde ne ponovi, ističu iz organizacije.

  Sećanje i muzika na najlepši način čuvaju uspomenu i pričaju priču o prekinutim snovima, ali i nadi, ljubavi, veri u bogatstvo različitosti, tolerancije, a muzički program je kolažnog tipa.  Na repertoaru su duhovne, tradicionalne, moderne kompozicije koje slikaju vreme uoči rata (Hava Nagila, Adio kerida, Mansarda mali stan), putovanje u smrt (Dona, Dona), ratnu destrukciju (Gori), tugu logora (Tužna pesma), otpor (Pesma jevrejskih partizana), sećanje (Tebe pojem….Ldor VaDor), nadu i ljubav (Rodna zemljo, Jerusalim od zlata).

   Takođe biće izvedene i čuvene kompozicije Leonarda Koena „Dance me to the End of Love“, „Hallelujah“, „Trains of no Return“ Ofra Haze, kao i tema iz kultnog filma „Šindlerova lista“ (1993) Stivena Spilberga, nagrađenog sa više Oskara, uključujući i najbolji film i režiju.  

Taj dan u 20 sati publika može pratiti koncert na sledećem linku:

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here