Online koncert za Međunarodni dan sećanja na Holokaust 23. februara

Prošlost je osnova sadašnjosti i budućnosti

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Objavljene nominacije za 28. dodelu nagrade Porin

Po prvi put putem YouTube kanala Porina, pod voditeljskom palicom Tamare Loos, saznali smo ko su nominovani za najprestižniju...

ČETIRI KONCERTA TOKOM MARTA U GALERIJI ARTGET KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

okom marta na sceni Kulturnog centra Beograda (KCB) u okviru ciklusa Koncerti u Galeriji publiku očekuje četiri koncerta klavirske muzike koje će izvesti pijansti...

Miloš Šobajić 5. marta otvara Galeriju Kombank Dvorane

Galerija Kombank Dvorane biće svečano otvorena 5. marta izložbom slika, skulptura i video rada savremenog slikara i svestranog umetnika Miloša Šobajića.   U okviru otvaranja...

Koncert u digitalnom formatu povodom Međunarodnog Dana sećanja na Holokaust biće obeležen 23. februara na YouTube platformi u organizaciji Srpsko – jevrejskog pevačkog društva (SJPD).

 Nastup će biti izveden uz veliku finansijsku podršku Ambasade Nemačke i Austrijskog kulturnog foruma, a taj tužan dan samo zbog mera protiv pandemije, mora biti održan onlajn.
 Svetski dan sećanja na Holokaust je 27. januar, ali kako se tog dana u Srbiji radosno obeležava Školska slava Sveti Sava, svi su fokusirani na taj praznik – učenici, umetnici, publika, mediji.

  Zato je uveden novi datum, za koncert na kome će učestvovati: hor SJPD, mladi muzičari –  Mladen Pecović (gitara), Luka Lopičić (harmonica), Anja Ovaskainen – violina uz klavirsku pratnju Uki OvaskainenDušan Petrović (perkusije), Đorđe Perović (klavir) i dirigentica Bojana Radivojević.

  Autor i organizator koncerta je Marlena Weinberger Pavlović, predsednica hora SJPD, koja podseća da su život izgubili milioni nevinih ljudi, umrli u nacističkim koncentracionim logorima, na bojnom polju, ulicama.

  Gledajući u brojkama to zvuči ovako: preko 1,5 milion dece, više od 6 miliona Jevreja, preko 500.000 Roma, 200.000 osoba sa hendikepom, milioni Rusa, Srba, civila, savezničkih vojnika, sveštenika.

 „Prošlost je osnov sadašnjosti i budućnosti zato moramo pamtiti, nikada zaboraviti zla koja su se desila, samo sa jednim ciljem: da se nikada nikome nigde ne ponovi, ističu iz organizacije.

  Sećanje i muzika na najlepši način čuvaju uspomenu i pričaju priču o prekinutim snovima, ali i nadi, ljubavi, veri u bogatstvo različitosti, tolerancije, a muzički program je kolažnog tipa.  Na repertoaru su duhovne, tradicionalne, moderne kompozicije koje slikaju vreme uoči rata (Hava Nagila, Adio kerida, Mansarda mali stan), putovanje u smrt (Dona, Dona), ratnu destrukciju (Gori), tugu logora (Tužna pesma), otpor (Pesma jevrejskih partizana), sećanje (Tebe pojem….Ldor VaDor), nadu i ljubav (Rodna zemljo, Jerusalim od zlata).

   Takođe biće izvedene i čuvene kompozicije Leonarda Koena „Dance me to the End of Love“, „Hallelujah“, „Trains of no Return“ Ofra Haze, kao i tema iz kultnog filma „Šindlerova lista“ (1993) Stivena Spilberga, nagrađenog sa više Oskara, uključujući i najbolji film i režiju.  

Taj dan u 20 sati publika može pratiti koncert na sledećem linku:

FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Performans “Putovanje blizanaca iz Argentine” 4. marta u Božidarcu

Umetnički performans “Putovanje blizanaca iz Argentine” biće izveden u četvrtak, 4. marta na Velikoj sceni Božidarca u Beogradu, a publika će taj događaj moći...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket