Omaž kompozitoru Eniju Morikoneu: Muzika za Oskara – 4. aprila u Kolarčevoj zadužbini

Najveći kompozitor filmske muzike svih vremena u istoriji sedme umetnosti

0
ReklamaNajveći kompozitor filmske muzike svih vremena u istoriji sedme umetnosti

BEOGRAD: Koncert naziva „Omaž Eniju Morikoneu: Muzika za Oskara“ posvećen muzici velikog italijanskog kompozitora Enija Morikonea (1928-2020) iz nagrađivanih kultnih filmova, koji izvodi orkestar “Le Muse” (Italija), biće izveden u utorak, 4. aprila, uz učešće Morikoneove dive, muze i inspiracije Suzane Rigači, pevačice Daniele Plači, dok je dirigent – Andrea Albertini.

Dom omladine Beograda predstavlja jedinstven muzički događaj za završnicu jubilarnog 70. Martovskog festivala, koji je zvanično okončan večeras, u nedelju, 2. aprila.

Najplodniji muzičar je komponovao i uredio preko 500 kompozicija za filmove, TV serije i pozorišne predstave, a prvu kompoziciju je napisao sa svega šest godina.


Mnoge značajne nagrade su dodeljene kompozitoru Eniju Morikoneu za života, kao što su: počasni Oskar 2007. godine, Zlatni globus, nagrada po izboru kritičara, kao i zvezda na Bulevaru slavnih.Smatra se jednim od najvećih kompozitora filmske muzike svih vremena: trilogija “špageti vesterna” reditelja Serđa Leonea ”Dobar, loš zao”, “Za šaku dolara”, “Za dolar više”, i od istog režisera – “Bilo jednom na Divljem zapadu”, mafijaška saga “Bilo jednom u Americi”, ali i “Profesionalac”, iliistorijska drama “Misija” Rolanda Žofea, SF “Misija na Marsu” i kriminalistički“Nesalomivi” Brajana De Palme, gangsterski“Bagzi” Berija Levinsona, “Bioskop Paradizo”, “Malena”, “Barija: kapija vetrova” i “Legenda o pijanisti na okeanu” Đuzepea Tornatorea, SF horor“Stvor” Džona Karpentera, “Potpuni zaokret” Olivera Stouna, vestern „Podlih osam” Kventina Tarantina – za ovaj poslednji je osvojio Oskara 2016. godine.


Grupa “Le Muse” je u potpunosti ženski ansambl formiran od vrhunskih muzičarki, umetnički odraslih u izuzetnim nacionalnim i međunarodnim orkestrima, koji svoje koncertne karijere kombinuju sa predavanjima na čuvenim italijanskim muzikim akademijama i muzičkim školama.

U projektu “Muzika za Oskara” nastupaju kao klasični muzičari, sa ciljem dočaravanja zvuka koji bi bio što približniji originalnim Morikoneovim kompozicijama.

Repertoar se sastoji od najpoznatijih filmskih tema Enija Morikonea, prateći zajedničku razvojnu nit njegovog stvaralaštva, od ranih 60-ih godina do današnjih dana.
Svaku numeru će predstaviti i obogatiti anegdotama, istorijskim i biografskim beleškama – dirigent Andrea Albertini, kao voditelj, vodič, domaćin i narator večeri.


Morikone je prodao preko 70 miliona ploča širom sveta tokom svoje karijere koja je trajala više od sedam decenija, tu spada i 6,5 miliona albuma i singlova u Francuskoj, tri miliona u SAD i više od dva miliona u Južnoj Koreji.


Tokom 1971, italijanski kompozitor rođen u Rimu, dobio jje svoju prvu Zlatnu ploču (Disco d’oro) za prodaju od 1.000.000 ploča u Italiji i „Targa d’Oro” za 22 miliona širom sveta.

Uverite se iz prve ruke, kakav je bio stvaralački genij ovog kompozitora i prisustvujte koncertu na kome će se izvoditi njegove najpoznatije kompozicije iz istorije međunarodne kinematografije, poručuju organizatori koncerta 4. aprila.

Podsetimo, veliki Enio Morikone je kao dirigent ogromnog orkestra, prvi i poslednji put nastupio u Beogradskoj Areni na Dan zaljubljenih – 14. februara 2009. godine, na celovečernjem koncertu od skoro puna tri sata, u okviru festivala Guitar Art Fest.
I tada je orkestar svirao sve njegove antologijske kompozicije iz velikih i neprolaznih filmskih ostvarenja.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here