Ohrabrujući rezultati test događaja u Velikoj Britaniji

Ohrabrujući rezultati test događaja u Velikoj Britaniji otključavaju ostrvo za festivale i koncerte od 21. juna

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

DA LI ĆEMO KONAČNO IZAČI IZ MUZIČKOG KARANTINA?

Prva faza eksperimetalnih masovnih događaja, koji su održani u Velikoj Britaniji krajem prošlog i početkom ovog meseca, pokazala je da je među 58.000 posetilaca zaraženo samo 0,026 odsto, odnosno svega 15 osoba, javlja udruženje nastalo u doba pandemije “Spasimo muziku”. .

Test događaji sprovedeni su u cilju procene mogućnosti otvaranja zemlje za koncerte i festivale tokom leta. Britanski sekretar za kulturu Oliver Dauden podržao je sjajne rezultate ovih eksperimenata, i izjavio da su veoma ohrabrujući, te da su veliki izgledi da će se Velika Britanija otvoriti prema prethodnom planu, 21. juna, u punim kapacitetima za koncerte, festivale, klubove i pozorišta, bez držanja distance, nošenja maski, i bez ikakvih ograničenja.

Među testiranim masovnim okupljanjima našli su se: Brit Awards, jednodnevni festival u Sefton parku u Liverpulu, dve klupske večeri u liverpulskom hangaru, polufinale FA kupa na stadionu Vembli u Londonu i Svetsko prvenstva u snukeru koje je održano u Krusibl teatru u Šefildu. Nakon iznošenja rezultata ovakvih eksperimenata, zvanično je potvrđen još jedan masovni događaj – trodnevni festival Download Pilot, koji će biti održan od 18 do 20. juna u Donington Parku u Lesterširu, kapaciteta za 10.000 ljudi, u okviru kojeg će biti otvoren i kamp za posetioce, čime će se simulirati pravo festivalsko iskustvo.

Pilot događaji koje je organizovala britanska vlada dokazali su da uz definisana ograničenja oko ulaska na događaje, kao što su negativan test ili potvrda o vakcinaciji, masovna okupljanja mogu biti potpuno bezbedna. Slične nezavisne studije sprovedene su proteklih meseci u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji i Španiji, i pokazale su iste rezultate – da je rizik od širenja koronavirusa na kulturnim i muzičkim događajima uz navedena ograničenja zanemarljivo mali.

U skladu sa navedenim naučnim studijama i test događajima širom Evrope, slične protokole predstavili su i Ujedinjeni festivali Srbije, koje predvode EXIT, Beerfest, Lovefest, Arsenal fest i Nišville. Predloženo je da uslov za ulazak na festivale bude jedan od sledeća četiri principa: davanja na uvid potvrde o vakcinaciji, potvrde o posedovanju antitela (IGG test), negativnog PCR ili antigenskog testa. U pitanju je predlog mera koji će omogućiti da navedeni događaji budu najbezbednija mesta ovog leta u Srbiji, daleko sigurnija od bilo kog drugog mesta okupljanja.

Ovo saopštenje je deo akcije „Inicijative za život domaće muzičke scene“, koju je pokrenula grupa pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a koju je do sada podržala većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

IzvorPress
FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket