Održano Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca u Novosadskom pozorištu

Jedinstven i vanserijski maraton uvek oduševi publiku

0
Reklama


Jedinstven i vanserijski maraton uvek oduševi publikuNOVI SAD, 22. septembra (Tanjug) – Jubilarno 20. Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca realizovano je u utorak, 21.09. na Dan mađarske drame u Novosadskom pozorištu /Ujvideki Szinhaz, gde je publika mogla da gleda tri uzastopne predstave nastale samo dan ranije, saopštila je direkcija teatra.  

 
 Koncept veoma jedinstvenog takmičenja podrazumeva da se u roku od 48 sati napišu tri nova, originalna dramska teksta, a da ih odmah tri reditelja postave na scenu i naprave čak tri predstave.

  U tako kratkom roku angažovani su glumci sa Novosadskog pozorišta, Narodnog pozorišta Subotica, Pozorišta „Deže Kostolanji“, kao i studenti Akademije umetnosti.


 Zajednički naslov predstava glasio je „Spašavanje mačke tokom utakmice“, a do njega se došlo sistemom slučajnog izbora, tako što su ga pisci izvukli iz šešira gde su bili iseckani naslovi iz dnevnog lista „Mađar So“ iz Budimpešte.


 Predstave je gledao i ocenjivao tročlani žiri, na čijem je čelu bio predsednik Karolj Viček, koji je ovo takmičenje i pokrenuo pre 20 godina, a njegove kolege na ovom zadatku bili su Gabriela Jonaš i Čaba Segi.

Žiri je odlučio da nagradu za najbolji dramski tekst dodeli Žoki Hernjak, priznanje za režiju Gabrieli Crnković, dok su glumci Judit Laslo i Atila Nemet proglašeni kao najbolji u tumačenju glavnih uloga, a Silvia Križan i Gabor Pongo nagrađeni su za najbolje sporedne role.

 Prema glasovima publike od sinoć, najbolja predstava Dramskog takmičenja bila je ona koju je, prema tekstu Tamaš Celer Kiša, režirao Jožef Jambor.

„Mislim da svaka tema može biti inspirativna, i što je teža ili udaljenija od oblasti mog interesovanja to me više inspiriše. Međutim, ovo je bio veoma težak zadatak zbog unapred određenog broja uloga i vremenskog ograničenja. Uprkos tome, osećam se kao da iza sebe imam jedan  kreativan posao“, izjavila je nakon završetka pisanja dramskog teksta pobednica Žoka Hernjak.

Po završetku programa, dodeljene su i godišnje nagrade za sezonu 2020/2021, o kojima odlučuje publika. Nakon što su sabrani glasački listići iz prethodne pozorišne godine, gledaocima su se, u pogledu sporednih uloga, najviše dopali Blanka Dieneš kao Julika u komadu „Seljačka opera“ i kao Pipi u „Nosorogu“, a Arpad Mesaroš u tumačenju Železničara u takođe „Seljačkoj operi“.

Istaknuta glumica Emina S. Elor je nagrađena za najbolju glavnu ulogu, u predstavama „Mefisto“ i „Seljačka opera“, dok je Bence Salai bio najbolji u tumačenju glavne muške uloge u spomenutoj „Seljačkoj operi“.

Pored toga, pozorište je dodelilo nagradu za najboljeg radnika iza kulisa, koja je pripala šefu scene Dejanu Ubornjiju. A proglašeno je i jedno šaljivo priznanje „Zoltan Puškaš – pirsing za pupak“, koje se dodeljuje za najkomičniji peh u izvedbi predstave. Ove godine ono je pripalo Arpadu Mesarošu.
Evo kako je izgledao ceo taj proces…

Dan mađarske drame obeležava se 21. septembra, a Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz tog dana organizuje jedinstveno Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca.  

 
Ovaj pozorišni događaj, koji se održava već 20 godina unazad, podrazumeva da se napišu tri dramska teksta, i da ih nakon toga tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe pripreme za izvedbu, a sve to za manje od 48 sati. 

Autori tekstova će biti Tamaš Celer Kiš, Žoka Hernjak i Aniko Mesaroš, a u ulozi reditelja naći će se Gabriela Crnković, Jožef Jambor i Nora Molnar Gabor. 

Pisci će se okupiti 20. septembra u 9 ujutru, kada će se iz šešira, u koji su prethodno ubačeni iseckani naslovi iz lista „Mađar So“, izvlačiti zajednički naslov za sve tri predstave. Nakon toga, zadatak pisaca je da do 17 sati napišu drame.  


 

Onda se istog dana u 19 časova okupljaju glumci i reditelji, kako bi se izabralo ko će biti u kojoj glumačkoj ekipi i koji će reditelj sa kojom grupom raditi, kao i prostor u kojem će se pripremati i izvesti predstave – mala ili velika scena Novosadskog pozorišta.

 Nakon toga, glumci preko noći uče tekst, a reditelji osmišljavaju koncepciju predstave.


Sutra ujutru, 21. septembra, počinje zaista veliki posao jer je do 19 časova neophodno napraviti tri predstave, koje se izvode pred publikom, jedna za drugom u nizu, kao mini maraton.


 Predstave će ocenjivati tročlani žiri, koji će izabrati najboljeg pisca, reditelja, te glumca u glavnoj i sporednoj ulozi. U pripremanju predstave učestvovaće ansambl Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Subotice, kao i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu. 

Karte za ovaj događaj mogu se rezervisati na sajtu pozorišta  ili putem telefona pozorišta, a cena je simboličnih 300 dinara.  

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here