Održana tri spektakl koncerta „Anime simfonija“ sinoć u Domu omladine Beograda (četvrtak, 15.12. 2022.)

Jedinstveni spoj filmske i klasične muzike sa operom kao neobičan doživljaj

0
Reklama


Jedinstveni spoj filmske i klasične muzike sa operom kao neobičan doživljaj


BEOGRAD, 16. decembra – Multimedijalni spektakl koncert “Anime simfonija” izveden je sinoć (15.12.) čak tri puta zaredom u rasprodatim terminima (16.30h, 18.30h, 20.30h) u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ovo je originalni spektakl dogadjaj koji spaja japanske animirane filmove i serijale, čuvene – anime, uz dirigenta iz Japana – Keničija Šimuru, prvi put gosta naše zemlje, i orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada i soliste Mariju Cvijić (Srbija) i Oči Čihiro (Japan).

Iako je publika navikla da tako veliki ansambl sa gudačkim i duvačkim orkestrima uz klavijature gleda na znatno većim pozornicama kao što su pozorišta ili koncertne hale, velika sala Doma omladine je bila sasvim adekvatna da svi muzičari, dirigent i operske solistkinje komotno stanu na binu.

Atraktivnost sadržajne večeri leži u tome što su se tokom koncerta sve vreme na velikom bioskopskom platnu emitovali inserti iz popularnih japanskih animiranih ostvarenja koje publika u Srbiji ne samo da poznaje, iznova prati, već i iskreno voli, odnosno – obožava!
Anime Simfonija, foto CEBEF, Belkisa Abdulović
Anime Simfonija, foro CEBEF, Belkisa AbdulovićVeoma srdačan dirigent Keniči Šimura istovremeno je idejni tvorac ovog projekta i autor aranžmana za orkestar, koji je sproveo gledaoce i ljubitelje anime kroz jedinstvenu filmsku muziku za 70 minuta.

Premijerno izvodjenje u Srbiji odigralo se preksinoć (sreda, 14.12.) na sceni „Jovan Đorđević“ SNP-a u Novom Sadu, a beogradska publika je juče tri puta ispratila vizuelno muzički čin.

Upravnik SNP-a Aleksandar Stankov te noći je rekao da pred sebe, nastariji teatar u Srba i njegovi umetnici, stavljaju nov izazov – kako istovremeno dočarati duh anime filmova, uz dostojanstvo koje sa sobom nosi operski orkestar.


Čini mi se da smo u periodu koji je za nama itekako pokazali da slušamo sopstvenu publiku i da pokušavamo mi da dođemo do publike. Mi smo nacionalni teatar, imamo izuzetno iskusne, talentovane i školovane muzičare i pevače i zato verujemo da nam je jedan od zadataka i da obrazujemo i u pozorište dovodimo mladu publiku, a to možemo malim koracima i njihovim jezikom. I, tako i dolazi do ovako neobičnog spoja”, zaključio je Stankov.


Anime Simfonija, foro CEBEF, Belkisa Abdulović
Anime Simfonija, foro CEBEF, Belkisa Abdulović

Anime Simfonija, foro CEBEF, Belkisa AbdulovićJapanski dirigent je sve vreme sinoć bio i u ulozi domaćina, voditelja ceremonije, možda taccnije vodiča kroz univerzum pokretnih slika, i na veoma šarmantan način sa iskvarenim engleskim jezikom, obraćao se punoj sali.

Maestro Keniči Šimura uoči dolaska je izjavio da je veoma uzbudjen zbog prve posete Srbiji, te da se veoma raduje poznanstvu sa srpskim muzičarima i umetnicima.

Projekcije odlomaka na ekranu odigravale su se simultano sa muziciranjem tog konkretnog filmskog komada, te je program muzike iz poznatih anima i video igara počeo sa naslovom „Neon Genesis Evangelion“, na veliko oduševljenje fanova i njihovih pokliča.


Repertoar pretežno veoma kratkih filmskih, primenjenih kompozicija nastavio se sa projektima „Fate/Zero“ , „Madoka Magica“, „Demon Slayer“, Fullmetal Alchemist“, „Black Butler“, u prvom setu koncerta.


Keniči Šimura nije dopustio da se numere iz voljenih serijala anime sviraju kao džuboks, već je ljubiteljima redovno najavljivao iz kojih filmova slede kompozicije.Anime Simfonija, foro CEBEF, Belkisa Abdulović
Anime Simfonija, foro CEBEF, Belkisa Abdulović
Dirigent, aranžer, autor, u nekoliko navrata je proveravao da li se publika zabavlja, da li joj prija koncert, i sa mobilnog telefona je čitao ono što treba da kaže, više kao podsetnik – scenario za animiranje publike, što je bilo komično i predstavljalo je šou za sebe.

Naravno, u komunikaciji sa fanovima anime, Simura je ispipavao puls i želeo da zna koje bi numere želeli da slušaju sledeće.

Kako su svi uglas vikali svoje želje, Simura nije uspevao da sve razazna i odgonetne, tako da se držao svog plana i liste koja je bila očigledno nepogrešiva, sudeći po oduševljenju fanova.

Tako je celu salu oduševila muzika iz hit filma „Princeza Mononoki“ (Princess Mononoke) iz nekoliko segmenta, a onda još veći trijumf sa slavnim animiranim delom „Haulov pokretni zamak“ (Howl’s Moving Castle). Oba filma bila su ogromni hitovi u svetu, ali i u našim – domaćim bioskopima svojevremeno.

Niz melodija se nastavio uz muziku iz naslova „Spirited Away“, „Tokyo Revengers“, i onda bio pomalo i nespretan, jer nije tačno znao koja je numera sledeća, a spremao se publici da otkrije.


KENIČI ŠIMURA
Dok je sa osmehom užurbano listao po papirima za koncert, dobijao je aplauz, tako da je neočekivano ispoljavao duhovitost kroz gegove i simpatičan izražen akcenat dok se obraća na engleskom.

„Znate li možda odakle je ova poza?“, šarmantno je dirigent zauzeo pozu i tražio da gledaoci pogode koji animirani film upravo imitira i bio zadovoljan što su odmah rekli tačan odgovor – „Jo Jo’ s Bizzare Adventure“.

Raspevao se dirigent sa srpskom publikom, koja zna pesme, iako su na japanskom, a imali su i pomoch od zzenskih vokala na bini iz Srbije i Japana – Marije Cvijić i Oči Čihiro .

Muzika iz anima „Tokyo Ghoul“, „Naruto“, oduševljavali su ljubitelje, a možda najviše „Attack on Titan“ kada su svi zdušno kao jedan zapevali u sali.


Šimura se ponovo dohvatio mobilnog telefona i takodje pomalo nespretno čitao svoj govor, gde je podsetio da se obeležava 140 godina prijateljstva Japana i Srbije, na šta je veoma ponosan i srećan, te je dobio veliki aplauz.


Anime Simfonija, foro CEBEF, Belkisa Abdulović
„Ako vam se svideo koncert večeras, obećavam, doći ću ponovo u Srbiju“, emotivno je na kraju izjavio Šimura, da bi se japanska solistkinja Oči Čihiro nadovezala sa širokim osmehom – „Volim Srbiju i volim vas!“.

Za sam kraj na bis su prezentovali još dve kratke numere iz projekata „Sailor Moon“ i „My Neighbour Totori“, i time uspešno zaokružili izbor iz popularnih dela japanske animacije i industrije igara kao doživljaj pravog duha anima filmova sa umetničkim nastupom.

Muzički projekat „Anima Simfonije“ uspeva da spoji naizgled nespojivo kada su u pitanju muzički žanrovi, ali je najvažnije da privlači publiku različitih senzibiliteta i u ovom spektaklu jednako uživaju i poklonici – zaljubljenici anime filmova i igara, kao i poznavaoci klasične muzike.

Okestar Opere SNP nastavlja rad na kreiranju novih muzičkih formi kojima će obradovati publiku širom zemlje i regiona, kao što je godinama hit spektakl „Rock Opera“, a ovom prilikom sudarila su se dva udaljena sveta – anime filmovi i opera kao delo koje pomera granice umetnosti.

Organizator događaja je Centar beogradskih festivala – CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem, a koncerti su održani u okviru programske celine – serijala „Atrium Sessions“. 


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket


Anime Simfonija, foro CEBEF, Belkisa Abdulović

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here