Održana svetska premijera spektakl projekta „Rock El Clasico“ u Dubaiju: Stefan Milenković & Dr Nele Karajlić (20.02.2022.)

0
Reklama

Ovacije za dva muzička umetnika na centralnoj bini EXPO 2020 – Al Wasl Plazi


DUBAI, 21. februara: Kako je uveliko najavljeno u svim svetskim medijima, u okviru predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, u najvećoj dvorani Expo-a, spektakularnoj Al Wasl Plazi svetsku premijeru imao je juče – 20. februara, inovativni muzički projekat „Rock El Clasico“ u kome su zajedno nastupili Stefan Milenković i dr Nele Karajlić.

Na istoj pozornici su svoje koncerte ranije održale i svetske zvezde – Coldplay”, Alicia Keys, “Black Eyed Peas”, “Psy” i mnogi drugi.

U punoj Al Wasl Plazi, gde je bila publika iz celog sveta, ali i brojni gosti iz Srbije i regiona, igralo se uz dobro poznate hitove dr Neleta Karajlića u spoju sa čuvenim klasicima u izvođenju Stefana Milenkovića, kako je sam muzički projekat – koncert obećavao.

Tako je hit “Gile šampion” sarajevskog rok benda “Zabranjeno pušenje” iz Neletovog pera, za koji je snimljen i moderan futuristički spot, spajan sa baletom “Labudovo jezero” i izveden u maniru P. I. Čajkovskog, dok je kompozicija „Devil in the Business Class“ bila u kombinaciji sa Šostakovičem, a Bramsove „Mađarske igre“ su spojene sa hitom “Ženi nam se Vukota” (muzika za film “Crna mačka, beli mačor” 1998) za poslednji album “Zabranjenog pušenja” gde je Nele pevao – “Ja nisam odavle” (1997), a bilo je koktela „Tri ratna havera“ sa Betovenovom „Petom simfonijom“.

Nakon nastupa u Dubaiju, Stefan Milenković, inače ambasador nacionalne platforme Srbija stvara koja je podržala kreiranje ovog projekta, je posle nastupa podelio svoje impresije.

Serbia Creates i organizatori Expo 2020 Dubai su nam ukazali veliku čast što su omogućili da nastupimo na centralnoj bini Expo i publici iz celog sveta predstavimo umetnost i kreativnost koja se stvara u Srbiji. Sve je bilo potpuno surealno da je bilo prirodno za nas”, prvi su utisci velikog umetnika na violini.

“Izašli smo na scenu i rasturali ono što je nama prirodno. Ta muzika, kombinacija, ta energija, sinergija i stvarno mogu da kažem da nismo digli Dubai na noge, nego smo digli ceo svet na noge, jer publika je bila u suštini iz celog sveta. Bile su skoro sve zemlje sveta i to je neverovatno da oni slušaju nas i pesme koje nisu na engleskom, ali da je taj bit, taj puls koji imaju apsolutno univerzalan, internacionalan”,
primetio je Milenković.

“Mi smo tom energijom držali ljude sat i po vremena na najvećoj sceni u Dubaiju. Prosto neverovatno! Ja sam zaista prezadovoljan i punog srca se vraćamo u Srbiju i zbog ovog koncerta i nastupa naše veličanstvene Gudačke reprezentacije mladih“,
zaključio je Stefan, koji je doveo upravo navedene gudače iz Srbije kao njihov mentor i supervizor koji su sa uspehom nastupili na Dan državnosti Srbije – 15. februara.
Dr Nele Karajlić je kroz podsećanje na istorijski značaj najveće svetske manifestacije podelio svoje oduševljenje.

Expo je uvek donosio neke inovacije, neke novotarije koje su menjale putanju čovečanstva. Tesla je na primer za vreme Expa u Čikagu osvetilo taj grad, Ajfel je podigao onaj veliki toranj koji je sada simbol Pariza, a danas su u Dubaiju Stefan Milenković i dr Karajlić imali svoj veliki nastup! Živio Expo! Živela muzika!”, izjavio je u svom duhovitom stilu euforije – Karajlić.


Podsetimo, veliki multimedijalni spektakl Stefan i Nele pripremaju i za domaću publiku, a koncert “Rock El Clasico” će biti održan na Svetski dan muzike, 21. juna na stadionu Tašmajdan.


Foto: Nebojša Babić
JELENA GAVRILOVIĆ

Osim njih, na spomenuti Dan državnosti, 15.02. nastupila je naša istaknuta glumica Jelena Gavrilović, koja je održala je ekskluzivni koncert na  Dubai Expo 2020 u okviru paviljona Srbije, zajedno sa tekstopiscem, kompozitorkom i producentkinjom Aleksandrom Milutinović.

U programu “Balkan Cinema Acoustic” Jelena i Aleksandra predstavile su repertoar domaće filmske muzike, među kojima su bile pesme iz različitih vremenskih perioda,  a posebno su privukle pažnju  numere Darka Kraljića i etno numere iz filmova.

Pored izuzetnog muzičkog izvođenja, Jelena Gavrilović je privukla pažnu i svojim stilom, koji je predstavljao kreacije domaćih dizajnera.


Foto: Rade Marković
Haljinu je stvorila Vladana Radosavljević, mlada arhitektica i dizajnerka iz Beograda, vlasnica modnog brenda „V.anila.R.ed“, koja je bila inspirisana grandioznošću Dubaija, i ovu  haljinu je dizajnirala posebno za ovu priliku.
Jelena je bila posebna inspiracija kao prava ikona stila na našem podneblju, kako je izjavila Vladana. 

Ukras za glavu specijalno za Jelenu izradila je Dijana Sinanović, dizajnerka koja stoji iza brenda „DeeravishinG“. Za izradu ovog luksuznog nakita bilo je potrebno više nedelja, a ukras se sastoji iz dve vrste kristala zbog čega se reflektuje dijamantski sjaj.

Jelena Gavrilović je kreativni ambasador nacionalne platforme Serbia Creates/Srbija Stvara.

Jelenini utisci iz Dubaija mogu se videti na njenom Instagram nalogu: https://www.instagram.com/jelenagavrilovicofficial/


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here