Održana svetska premijera domaćeg filma „Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića (23.08.) u Karlovim Varima

Na premijeri prisutna glumačka i autorska ekipa filma

0
Reklama


Na premijeri prisutna glumačka i autorska ekipa filmaKARLOVE VARI, 25. avgusta (Tanjug): Svetska premijera novog domaćeg filma „Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića uz prisustvo glumačke i autorske ekipe održana je u ponedeljak (23.08.) sa velikim uspehom u punoj velikoj sali na 55. Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima, saopštili su producenti tog ostvarenja.


    Ovo je prvi put nakon 20 godina da Srbija ima predstavnika u glavnom programu Karlovih Vari, a novi projekat nagrađivanog autora se takmiči za čuvenu nagradu Kristalni globus u ovom gradu Češke republike, zajedno sa još 11 ostvarenja iz celog sveta.


  Prestižni filmski magazin “Variety” opisao je film kao „iznenađujuću i uzbudljivu kombinaciju srpske srednjevekovne epske pesme, ljubavnog trougla i priče o migrantima“.   

Vladan Petković u svojoj kritici za portal „Cineuropa“ je naveo da je u pitanju „uspeo film iznenađujućeg koncepta, priča o dvoje Afričkih migranata koji traže svoje mesto u Evropi“.


   Film koji ima inostrani naslov “As Far As I Can Walk” predstavlja modernu adaptaciju čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, a smeštena je u savremeni trenutak izbegličke krize.


    U snažnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei, sirijski dramski umetnik Maksim Kalil, a značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću, trenutno najtraženijem u igranim TV serijama (“Žigosani u reketu”, “Senke nad Balkanom”, “Državni službenik”).
 Pojedine manje role u filmu tumače pravi, autentični  migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji.

Istaknuti reditelj Stefan Arsenijević afirmisao se uspešnim kratkim igranim filmom „(A)torzija“ za koji je osvojio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu 2003, Nagradu Evropske filmske akademije i kasnije je bio nominovan za Oskara.

  „Strahinja Banović“ je njegov drugi dugometražni film, nakon zapaženog ostvarenja „Ljubav i drugi zločini“ (2008), koji je premijerno prikazan na Berlinskom festivalu, a radio je i međunarodne projekte u timu više stranih reditelja – “Izgubljeno – nađeno” (2005) i “Ne zaboravi me, Istanbul” (2010).


  Novi film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije.
 Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće “Art & Popcorn” u saradnji sa kompanijom “Cinnamon Film”, uz podršku Filmskog centra Srbije, Fonda Saveta Evrope – Eurimaž, Filmskog fonda Luksemburg, fonda Kreativna Evropa-MEDIA, itd. 


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here