Održana prva panel rasprava: Da li smem objaviti ovu fotku s koncerta?

0
Reklama

U zagrebačkom klubu Peti Kupe, ovaj četvrtak, održala se panel rasprava pod imenom “Smem li objaviti ovu fotku s koncerta?” koja je kroz dobre i loše primere kod nas, ali i u svetu odgovarala o stanju svesti autorskih prava koncertne fotografije. Rasprava je zainteresovala, ali i edukovala okupljene, i one koje su putem streama gledali raspravu, a sam video je dostupan i na YouTubeu.

Panel je modelirao Edo Plovanić, glavni urednik i osnivač portala muzika.hr, a na njemu su učestvovali kantautorka Anna Moor te fotografi Vedran Metelko (Ravno do dna), Lucija Očko (Cropix/muzika.hr) te Sanjin Strukić iz foto agencije Pixsell koji je i predstavnik DZNAP-a.

Raspravljalo se o praksama i pravima koncertne fotografije kao jedne od najtraženijih fotografija, ali i fotografija koju se često bespravno koristi, i to iz kutova fotografa kao autora, medijskih kuća i foto agencija te samih izvođača.

Sam panel počeo je s nekoliko primera međunarodnih zvezdi, kao što su Dua Lipa i Miley Cyrus koje su zbog neautorizovanih objava koncertnih fotografija na vlastiti Instagram bile tužene i to na pozamašne iznose, a bio je to i primer što se očekuje u panelu te se tema prebacila na domaće primere koje su imali sami panelisti.

Ana Pavlović – www.muzika.hr

Od najčešćih problema, oni koji se događaju objave su samih izvođača bez da “očiste prava” takve fotografije sa samim fotografima, često ih objave i bez potpisa samog autora fotografije.

Postoji velika razlika između deljenja i kopiranja”, istaknuo je Strukić. Odnosno kad podelite fotografiju koja je već objavljena na samom Instagramu fotografa ili medija, odnosno u obliku članka, Facebook posta itd. od toga kad se kopira i sam objavi kod sebe. Čak ako je i s potpisom, to ne znači da se sme objaviti. Odnosno, potrebno je odobriti ih s autorom, tj. vlasnikom fotografije. Jednake je probleme istaknula iz svog iskustva i Lucija Očko.

Ana Pavlović – www.muzika.hr

Često su i primeri koji se događaju na našim prostorima, a takve probleme su istakli Metelko i Plovanić su i da sami izvođači bespravno iskoristili njihove fotografije za naslovnicu albuma, kao i za promocije vlastitih koncerata. A slučaja ima da i sami promoteri koncerata šalju medijima fotografije koje nisu odobrene od strane vlasnika fotografa.

Sa strane izvođača, Romana Pavliša, odnosno Anna Moor, kao mlada izvođačica dodala je kako je pozivom na ovu raspravu shvatila koliko je to čest problem o kojem nije bilo reči do sada. Svi skupa su se složili i kako su ovakve rasprave važne. Sanjin Strukić pozvao je i da se prate upute dostupne na stranicama DZNAP-a, društva koje štiti prava novinara, a od nedavno i fotografa.

Pogledajte video.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here