Održana promocija muzičkog spota „Lepe laži“ za film „Nije loše biti čovek“ (petak, 29.10.2021.)

Danas je najbolje biti – živ čovek, smatra autor filma Dušan Kovačević

0
Reklama

  
 Danas je najbolje biti – živ čovek, smatra autor filma Dušan KovačevićBEOGRAD, 29. oktobra (Tanjug) –
Promocija pesme i muzičkog spota „Lepe laži“, naslovne numere za najnoviji film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“, održana je u petak, 29.10. u Beogradu sa delom glumačke i autorske ekipe.

  Navedenu pesmu su komponovali poznati muzičari Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Saša Lokner, dok u duetu pevaju džez pop umetnica Lena Kovačević i glumac Gordan Kičić.  

   U susretu sa medijima u Jazz kantini Lisabon Kombank Dvorane, autor kultnih drama „Maratonci trče počasni krug“, „Radovan III“, Sveti Georgije ubiva aždahu”, duhovito je primetio da ima dobar ritam kada je reč o svojim godinama, jer na svakih skoro 20 godina snima novi film. 

Tako je prvi film u ko-režiji sa Božidarom Botom Nikolićem – „Balkanski špijun“ snimio daleke 1984,  prethodni „Profesionalac“ 2003, a premijera projekta „Nije loše biti čovek“ je zakazana za 7. decembar u Kombank Dvorani, gde su snimljene neke scene u velikoj sali, kao i u klubu Jazz kantini Lisabon.

 
„U vreme zastrašujuće pandemije smatram da danas – nije loše biti ŽIV čovek“, prvi je utisak Kovačevića u vezi sa naslovom svog trećeg rediteljskog filma.

 
„Iskreno se nadam da će se ova moderna kuga smiriti i da ćemo do kraja godine moći film da gledamo u normalnijim uslovima, u punom kapacitetu bioskopskih sala. Za početak mislim da su Lena i Gordan snimili zaista lepu pesmu“, mišljenja je jedan od najznačajnijih dramskih pisaca sa ovih prostora, autor scenarija za kultne filmove Slobodana Šijana – „Ko to tamo peva“ i „Maratonci trče počasni krug“.
   Autor je približio svoj film rečima da je u pitanju jedna paranormalna, a zapravo sasvim neobična priča.

Scenario novog filma baziran je na Kovačevićevoj drami „Kumovi“, koja se više od 10 godina igra na sceni Zvezdara teatra, gde je on upravnik.

Glumačka ekipa nije ista, tada su tamo igrali – Predrag Miki Manojlović (kasnije – Dragan Petrović Pele), Branimir Brstina, Milica Mihajlović, Danica Maksimović i Radoslav Rale Milenković.

„Ko veruje u paranormalno, dobro, a ko ne veruje, poverovaće. Tako sam napisao „Sabirni centar“ i ljudi nisu verovali tada, a onda su shvatili da je mnogo toga moguće i istinito. Ovo je suštinski jedna socijalna drama o čoveku koji u poznim godinama u Srbiji ostaje bez posla. A naravno, kako i spot za pesmu „Lepe laži“ prikazuje, ovo je i pravi muzički film“, opisao je pisac svoj novi film.

  Scenarista kultnog ostvarenja “Underground” Emira Kusturice i „Urnebesna tragedija“ Gorana Markovića, otkrio je da se film pripremao godinama, a da je snimanje počelo još pre pandemije.
  Onda su kasnije tokom korone radili u tišini, bez zakazanih rokova da se film hitno montira. 

Kovačević se filmskoj publici vraća nakon 18 godina u komediji sa elementima trilera, gde se postavlja večito pitanje – da li je kraj života istovremeno i kraj boravka na ovom svetu, ili postoji mogućnost da se život produži u nekom drugom obliku.  

Veoma me zanima sa publikom da pogledam svoj film, jer nisam na kraju ne znam šta sam tačno snimio”, uz osmeh je duhovito zaključio Kovačević.


Glumačku ekipu čine vodeći dramski umetnici u zemlji: Vojin Ćetković, Gordan Kičić, Branka Katić, Hristina Popović, Nenad Jezdić, Srđan Žika Todorović, Lena Kovačević, Andrija Milošević, Mira Banjac, Milan Lane Gutović, Andrija Kuzmanović, Boris Milivojević, Marko Gvero, Bojan Dimitrijević, Jelena Mihajlović, Nemanja Stamatović, Srđan Timarov i drugi.


  

   Ćerka velikog dramskog pisca, Lena Kovačević prvi put nastupa u karijeri i kao glumica, mada je naglasila da nije želela da se time bavi.

  „Istina, ni moj tata nije bio za to da postanem glumica, tako da mu se želja ostvarila. Srećna sam što će konačno da se prikaže film, odlagali smo ga zbog ove situacije. Dok gledam kadrove prikazanog spota, prisećam se da smo film snimali u bezbrižno vreme, pre izbijanja epidemije, što jedva čekam da bude ponovo“, izjavila je Lena.

  Ona je istakla da u samom ostvarenju nije imala mnogo replika, što joj je laknulo, i prijalo joj je kada u filmu više peva. Izdvojila je glumca Andriju Miloševića koji ima veliku ulogu, da ju je tokom snimanja zasmejavao, te nije mogla iz prvog puta da odigra scene.

Otkrila je i to da je reditelji i producenti zovu danas da snima razne TV serije u poplavi domaćeg igranog progama na malim ekranim, posebno ima pozive da glumi u žanru sitkoma, ali da ne vidi sebe u tome čak ni da gostuje u nekim epizodama.

 Lena je nedavno objavila nove singlove “Beograde” i “Crni lepti” koji će se naći na njenom novom studijskom albumu, a nastupala je i na festivalu – manifestaciji “Expo Dubai 2021” dve večeri zaredom u ovom mesecu.
 U Beogradu publika ju je gledala skoro u klubu “Buddha Bar”, kao i na festival BELEF 2021 na Trgu republike.
  Kompozitor – rok umetnik Momčilo Bajagić Bajaga takođe prvi put u karijeri je i u ulozi koproducenta, i od samog nastajanja filma sve vreme je bio uključen u kreativnu osnovu projekta.

  „Sjajno je što ovde apsolutno svi glumci zaista pevaju svoje numere, tako kako ih vidite i čujete. Nema trikova da neko drugi umesto njih peva. Dosta sam ponosan na tu činjenicu“, izjavio je Bajaga, koji je sa Sašom Loknerom komponovao muziku.


  Rok muzičar je otkrio da je sve tekstove pesama pisao Dušan Kovačević, kako je radio i u filmu „Profesionalac“, što je Bajagi prilično olakšalo da se posveti samo stvaranju muzike.

   „Film je veoma teško prepričati, ima toliko toga, dosta je komplikovan. I žanrovski ga je nije lako odrediti, kao neki horor, naučna fantastika, sa temom reinkarnacije, retko viđeno u domaćoj kinematografiji. Skoro tri godine radimo na filmu i radujem se konačno premijeri“, naveo je Bajagić i pohvalio Gordana Kičića da je bio pravi ozbiljan pevač na snimanju pesama.

   Takođe, kao što je za film „Profesionalac“ bila hit pesma „Pada vlada“, muzičar se nada da će slično proći i „Lepe laži“, odnosno inače i svaka pesma koju napiše.
 Kako je podsetio Bajaga, ovo mu je tek treći film u karijeri za koji piše muziku, a osim “Profesionalca”, komponovao je i za čuveno ostvarenje “Ni na nebu ni na zemlji” (1994) Miše Radivojevića.  Osim toga, snimao je i pesme za sjajnu TV seriju “Vratiće se rode”, predstavu “Siroti mali hrčki” iz Skoplja, i mnoge druge dramske projekte.

 Za vreme pandemije 2020-2021, grupa “Bajaga i instruktori” snimila je novi studijski album “Ovaj svet se menja”, imali su veliki koncert na stadionu Tašmajdan ovog leta, manju intimniju svirku u rok klubu Fest u jesen 2020, kao i po regionu.
  Bajaga i Lokner su nedavno komponovali muziku za dečju predstavu “Mačor u čizmama” Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića, za pozorište “Boško Buha”, a isti reditelj je postavio mjuzikl “Sa druge strane jastuka” sa čak 30 Bajaginih hitova, u Pozorištu na Terazijama.

  Glumac Gordan Kičić je odmah pristao da glumi u novom filmu čim je dobio poziv od Dušana Kovačevića, a da nije ni pročitao scenario, jer se poziv od velikog pisca nikad ne odbija.
   Podsetio je da do sada nije igrao pevača na filmu, iako i sam ima svoj bend i uveliko svira i peva.


 „Čim sam čuo da ću u filmu pevati sa Lenom Kovačević, a da će Bajaga snimati muziku, bio sam presrećan i nisam verovao da mi se to dešava. Mislim da smo uradili odličan film, koji je po meni veoma duhovit, višeslojan, bajkovit i istinit. A pesma „Lepe laži je fenomenalna“, ocenio je Kičić i dodao da je Lena Kovačević bila izvanredna kao glumica.
Voditelj konferencije je bio producent Miroslav Miša Mogorović ispred svoje kuće „Art & Popcorn“, koji se prisetio da je Kovačević baš tražio Kičića da odigra tu ulogu pevača u svom filmu.

  Producent je istakao da mu je drago da je više učesnika u ovom filmu prvi put nastupalo u nekim ulogama, tako je Bajaga premijerno koproducent, Lena Kovačević – glumica, dok je Kičić imao prvu rolu pevača u karijeri.

Na kraju, Mogorović je potvrdio da je svečana premijera filma zakazana za 7. decembar u Kombank Dvorani, i da će prvi put biti objavljena ploča  – LP sa muzikom iz novog ostvarenja.


Ivan Makragić

TANJUG – Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here