Održana promocija knjige Velimira Velje Pavlovića (07.06.): Bio je dobar, drag i mio čovek

Velja je uspevao da izvuče iz tebe ono što nisi znao da imaš kod sebe. Tako me je jednom prilikom pitao - "Šta ćemo mi kada odu "Roling Stonsi"? Bio je dečko grada, duh grada, živeo je u tom centru, krugu dvojke, Manjež, SKC, Polet. Ali nije se nikada izgubio u tom krugu, nije postao neki bezlični čovečuljak beogradske dvojke", naveo je Cane.

0
Reklama

Velja je uspevao da izvuče iz tebe ono što nisi znao da imaš kod sebe. Tako me je jednom prilikom pitao – „Šta ćemo mi kada odu „Roling Stonsi“? Bio je dečko grada, duh grada, živeo je u tom centru, krugu dvojke, Manjež, SKC, Polet. Ali nije se nikada izgubio u tom krugu, nije postao neki bezlični čovečuljak beogradske dvojke“, naveo je Cane.


BEOGRAD, 8. juna (Tanjug) – Promocija posthumno objavljene knjige istaknutog novinara Velimira Velje Pavlovića – “Treba vremena da postaneš mlad” održana je sinoć (07.06.) u beogradskom restoranu “Polet”. 

Na promociji su govorili – književnik Svetislav Basara, muzičar Zoran Kostić Cane iz rok benda “Partibrejkers”, novinar, muzički kritičar – publicista Petar Janjatović, književnica i kolumnistkinja Mirjana Bobić Mojsilović i Flavio Rigonat (izdavačka kuća “Lom”).


 U pitanju je zbirka kolumni koje je ovaj novinar, autor antologijskih TV emisija “Duhovnici” i “Nivo 23”, pisao od 2016. do 2018. godine. 
Rok muzičar Zoran Kostić Cane je nekoliko puta gostovao kod Velje Pavlovića u emisiji „Nivo 23“, te je odmah ocenio preminulog novinara rečima da je bio „dobar, drag, mio“.

„Baš je lepo što smo se večeras svi skupili ovde, to znači da je Velja bio dobar čovek. Gostovati kod njega u emisiji znači umeš da daš više nego što si mislio da možeš da daš nekome“, istakao je Kostić, pevač i frontmen beogradske grupe „Partibrejkers“.

Muzičar je ocenio da su Veljina kreativnost, mišljenje, televizijski intervjui koje je brižljivo pripremao i vodio, kao i pisanje kolumni, bili uvek izvedeni na jedan prirodan, dobar, otvoren i poverljiv način.

„Velja je uspevao da izvuče iz tebe ono što nisi znao da imaš kod sebe. Tako me je jednom prilikom pitao – „Šta ćemo mi kada odu „Roling Stonsi“? Bio je dečko grada, duh grada, živeo je u tom centru, krugu dvojke, Manjež, SKC, Polet. Ali nije se nikada izgubio u tom krugu, nije postao neki bezlični čovečuljak beogradske dvojke“, naveo je Cane.

Roker je dodao da je Pavlović veliku stvar učinio što je u svojim TV emisijama razgovarao sa dobrim ljudima, jer „dobar čovek uvek priča sa dobrim ljudima“.Foto: Rade Prelić * TANJUGKostić je ukazao na to da se ne sme nikada zaboraviti ta neprevaziđena, duhovna, sakupljačka misija, prava duhovnica, koju je imao ovaj TV novinar.

Pred čitaocima su izabrane lične i univerzalne priče na različite, a uvek aktuelne teme, o mnogim poznatim i manje poznatim ličnostima našeg sveta, od Boba Dilana, Roling Stonsa, Pabla Pikasa, Nikole Tesle, Timotija Bajforda, do Platona, Pitagore.

„Živ je naš dobri Velja. Emisije mu se stalno repriziraju, uvek su gledane. Videćemo tako iznova njegov mio lik. Donosio je dobru atmosferu. Uvek je bio rado viđen lik u društvu. Velja je živ. Danas su mrtvi živi, a živi su mrtvi. I posle Velje – Velja“, zaključio je veoma nadahnuto rock muzičar Zoran Kostić Cane.Beograd, 7. juna 2023.- Promocija knjige kolumni Velje Pavloviæa „Treba vremena da postaneš mlad“. Na promociji su govorili Svetislav Basara, Zoran Kostiæ Cane i Petar Janjatoviæ. Reè je o zbirci kolumni koje je ovaj novinar, autor kultnih TV emisija „Duhovnici“, „Nivo23“, pisao od 2016. do 2018. godine, na razlièite, ali uvek aktuelne teme, o mnogim poznatim i manje poznatim liènostima našeg sveta. Promocija je osmišljena i kao veèe seæanja na Velju Pavloviæa (1953–2022), i njegov vredan doprinos srpskoj kulturi.FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr
Promocija je zamišljena i kao veče sećanja na Velju Pavlovića (1953-2022), čiji je doprinos srpskoj kulturi dragocen i nezaboravan. 

Književnica Mirjana Bobić Mojsilović se podsetila da je sa pokojnim novinarem imala nezaboravne trenutke druženja upravo u restoranu Polet, i otkrila da je Velja bio njen veliki prijatelj, zapravo najbolji drug.

„Znam koliko je želeo da napiše knjigu, i hteo je da to bude roman, a eto sada je to zbirka ovih priča. Žao mi je što nije i to ostvario, ali možda jednog dana, od ovih kolumni bude i neki roman. Koliko nas je danas došlo na ovu promociju, to je najbolja priča o Velji Pavloviću“, naglasila je Bobić Mojsilović.

Nagradjivani pisac Svetislav Basara je ocenio da je šteta što za života Pavlović nije više pisao, a onda primetio sa druge strane da svakako „nije šteta što je snimao emisije i ostavio tolikog traga na televiziji“.
„Nema više takvih novinara, autora kakav nam je bio Velja. Umberto Eko je takođe objavio svoje novinske tekstove u formi knjige, baš kao sada Velja. Veoma je bila popularna emisija „Nivo 23“, uvek je gledana na YouTube-u. Velja je voleo rokenrol, Boba Dilana, ili Kita Ričardsa, bio nam je zajednički guru„, naveo je Basara.

Velimir Velja Pavlović , novinar i televizijski voditelj, maturirao je u Trećoj beogradskoj gimnaziji, studirao kasnije – matematiku, a ipak diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka 1978. godine. 

Pavlović je od 1980. radio kao novinar Studija B, a pisao je za magazine „Vreme“, „NIN“, „Politikin zabavnik“, „Ilustrovanu Politiku“ i „Pravoslavlje“. 

Ostao je prepoznatljiv, autentičan, originalan po smirenoj energiji, opuštenom, finom vodjenju emisija, posebno “Nivo 23” sa odabranim, vrednim sagovornicima, koje je publika obožavala.
Uvek jedan odmeren i tih glas, nenametljive prirode, Velja je voleo da u jednom prijatnom tonu opusti svoje goste dok vodi veoma višeslojne, osvešćene i nadasve intelektualne razgovore.
Muzički kritičar i publicista Petar Janjatović smatra da je veoma simbolično da se promocija održava baš u „Poletu“ u centru grada, jer je Velja radio na samo 100 metara odavde (Beograđanka, Studio B), a živeo blizu na svega 150 metara, te da je taj kraj obeležio njegovu karijeru.

„Kada sam ga davno upoznao, delovao mi je kao domaći Endi Vorhol, kao da je neko iz belog sveta. Znam ga kao radio i TV novinara, i to je donekle lakše kada sa nekim samo pričaš, i to prođe. A pisanje je muka, to i znam iz iskustva. Novinar kao da se malo ulenji kada treba da piše“, primetio je Janjatović, koji se onda osvrnuo na objavljenu knjigu kolumni „Treba vremena da postaneš mlad“, i preneo lični utisak da je televizija Studio B imala ogroman uticaj širom bivše Jugoslavije, u šta se sam uverio putujući po regionu.

„Velja ima lak, ležeran i lep stil pisanja. Kada se piše kolumna jednom u sedam dana, potrebno je biti aktuelan, uvek imati povod, biti originalan i da se ne ponavljaš. Kada sam sa uživanjem čitao njegovu knjigu, video sam da je u svemu navedenom uspeo. Od svake priče on raširi temu i napravi mali esej. Ima i jako puno rokenrola iz 60-ih i 70-ih godina u ovoj knjizi, gde se počne od jedne priče, onda nas vodi u razne pravce i ne znamo gde će da se stigne, do jedne zaokružene celine“, istakao je Petar Janjatović, i dodao da sama knjiga „vrvi“ od toliko različitih tema.Foto: Atta Images

Velimir Pavlović je sa svojim emisijama „Nivo 23″, „Duhovnici“ i „Nezaštićeni svedok“ ostavio traga tokom 40 godina novinarske karijere.

Dobitnik je nagrade Narodnog muzeja u Beogradu (1987) i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (1991).

Direktor izdavačke kuće „Lom“ Flavio Rigonat je izjavio da je „ovo radostan dan, jer je na neki način Velja ovde sa nama, uvek prisutan“, te da je za izdavanje knjige najzaslužnija sigurno Veljina supruga, nažalost udovica Katarina Pavlović, inače veoma istaknuta novinarka, ranije poznata kao Katarina Joković iz dnevnog lista “Večernje Novosti”.

Rigonat je otkrio da će uskoro njegova kuća „Lom“ objaviti i knjigu zasnovanu na emisiji „Duhovnici“ Velimira Velje Pavlovića.

 Od poznatih ličnosti, osvim svih navedenih, velikog broja prijatelja, gostiju, kolega, na promociji knjige kolumni viđeni su i muzičar Nebojša Antonijević Anton iz benda “Partibrejkers”, rok fotograf Brian Rašić, književnica i slikarka Milica Vučković, i mnogi drugi.

IVAN MAKRAGIĆ
Agencija TANJUG – Redakcija za kulturu
magazin Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here