Održana premijera italijanskog filma “Lepe godine” 31. januara u Rimu, srpski koproducent Miroslav Mogorović i kuća “Art & Pop Corn”

Premijera u Srbiji na Festivalu Evropskog filma Palić 2022

0
Reklama


Premijera u Srbiji na Festivalu Evropskog filma Palić 2022


RIM: Najnoviji italijanski igrani film “Lepe godine” (Gli Anni Belli) čiju režiju potpisuje Lorenzo d’Amico de Caravalho, imao je svetsku premijeru u ponedeljak, 31. januara u Rimu, a srpski koproducent tog ostvarenja jeste Centar za filmsku umetnost “Art&Popcorn”.

U filmu igraju Romana Maggiora Vergano, čuvena lepotica i seks simbol Maria Grazia Cucinotta, Paola Lavini, Ana Padrão i druge zvezde italijanskog filma.

Producent Miroslav Miša Mogorović (“Strahinja Banović” Grand Prix Karlovi Vari 2021, Nije Loše biti čovek”, “Ničije dete”, “Ljubav i drugi zločini”) osnivač je i vlasnik kuće “Art&Popcorn”.

Novi film je nostalgična komedija o odrastanju, a Mogorović ističe da je na njega ostavilo veoma dobar utisak – “način na koji se film bavi problemima savremenog društva, a da nas pritom nimalo ne opterećuje jer gledamo tinejdžersku letnju komediju”.


Situacije u kojima se nalaze glavni junaci filma svi prepoznajemo i zato se lako povezujemo sa njima uživajući u duhovitosti filma. A osim toga, lepo je videti da ima nacija koje devedesete godine pamte sa nostalgijom, kao zlatne godine. Ovo je na neki način i nostalgični film o našoj nedoživljenoj mladosti”, izjavio je srpski koproducent.

Režiser Lorenzo d’Amico de Caravalho i njegova koscenaristkinja Anne Riitta Ciccone smestili su priču u devedesete godine 20. veka, da bi ispričali priču o pobuni, neuspehu revolucije, krizama – kako društvenim tako i unutrašnjim, ličnim.

«U našoj zemlji to je bilo ratno vreme, te je zanimljivo osvrnuti se na društvene promene koje je Evropa doživljavala, pogledati san o revoluciji i miru iz naše ex- jugoslovenske perspektive. Sa sadašnjim iskustvom 2021. godine kada znamo kako su svi tadašnji problem eskalirali i kod nas i u daleko privilegovanijoj Evropi. To nas kao gledaoce podstakne da zastanemo i malo razmislimo, ali i dalje ostajemo optimisti jer smo upravo videli odličnu komediju sa puno duha i životne radosti,” rekao je Mogorović uoči premijere.


Miroslav Mogorović – photo by Dunja Dopsaj
Film je nastao u produkciji italijanske filmske kompanije Bendico i italijanske nacionalne televizije RAI Uno, a portugalski koproducent je kompanija Hora Mágica.


Radnja filma smeštena je u leto 1994. nedugo nakon što je formirana nova Vlada.
Šesnaestogodišnja Elena (Romana Maggiora Vergano) je pasionirani fan grupe “Nirvana”, a sada počinje sa jednakom strašću da prati političke prilike u zemlji i jedva čeka da se pridruži protestima i smeni vlast.

Na njenu nesreću, roditelji imaju druge planove. Otac Euđenio (Ninni Bruschetta) namrgođeni stari komunista i njegova nežna ali ironična supruga Adel (Maria Grazia Cucinota), odlučni su da nastave porodičnu tradiciju: uskaču u auto i upućuju se u kamp u kome provode leta još od 70-ih.
Ali, u kampu ih čeka iznenađenje – sve novo, počev od imena.

Cela zemlja je na pragu sunčane, blještave i zabavne Berluskonijeve ere, i kamp “Bella Italia” želi da bude sve to u savršenom malom pakovanju.
Neočekivani novi poredak koji vlada kampom, u kombinaciji sa pojavom grupe mladih ljudi daće Eleni šansu da svoje letovanje okrene naglavačke.Roditelji joj nisu dozvolili da ostane u Rimu i učestvuje u revoluciji, zato će ona dovesti revoluciju u ovu mini-Italiju.
Dok Italija još uvek ne shvata kakve se duboke promene dešavaju Elena će doživeti najuzbudljivije letovanje ispunjeno revolucijama, patnjama adolescentske ljubavi, suzama utopljenim u ogromne sladolede, izdajama uz logorsku vatru, iznenađenjima i – vodenim tornadom….

Srpska premijera filma «Lepe godine» biće održana ovog leta na Festivalu Evropskog Filma Palić, iza čije organizacijestoji takodje Miroslav Mogorović.

Marija Gracija Kučinota je snimila italijanski film “Druga žena” pre više od dve decenije, gde joj je direktan partner bio srpski proslavljeni glumac Lazar Ristovski.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here