Održan uspešan koncert „Sanremo Giovani“ sinoć (28.09.) na Kalemegdanu: Martina Beltrami, Nur, Fiat 131 i Manini

Atraktivan inostrani pop spektakl na otvorenom

0
Reklama

Atraktivan inostrani pop spektakl na otvorenom


BEOGRAD, 29. septembra  – Peto izdanje muzičke manifestacije „Sanremo Giovani World Tour“, a drugi put u Srbiji, održano je sinoć (četvrtak, 28.09.) na Kalemegdanu gde su nastupili mladi italijanski umetnici – Martina Beltrami, Fiat 131, Nur i Manini.

 Od domaćih gostiju pevale su pop džez kantautorka Lena Kovačević i glumica Jelena Gavrilović, koja je ujedno imala ulogu domaćina muzičke večeri.

 Glumica je objasnila sam koncept koncerta, između prošlosti i sadašnjosti, pesme za sva vremena i novi hitovi će se uklapati u jedinstvenu celinu. 


Sanremo Giovani__foto IIC, Irina Duplevskaja

Sanremo Giovani_foto IIC, Irina DuplevskajaTako su mladi italijanski pevači, dve devojke i dva mladića na sceni izvodili po četiri numere, dve svoje pesme i dve nove verzije velikih klasika italijanske muzike, u saradnji sa umetničkim direktorom turneje Mauriciom Filardom. 

„Reč je o turneji koja promoviše tradiciju italijanske pesme i na najbolji način predstavlja mlade talente italijanske pop muzičke scene, preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava i italijanskih instituta za kulturu“, naglasila je Jelena Gavrilović.

Direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Roberto Činkota u kratkom prigodnom govoru je istakao da je zadovoljan što već drugu godinu zaredom gostuje ovaj muzički projekat kao pravi karavan mladih talenata na turneji i tako se spajaju kultura i umetnost Srbije i Italije, kao i kroz nedavno održan Festival italijansko-srpskog filma.
Na sceni je prvo zapevala muzička umetnica Martina Beltrami, kantautorka rođena u Rivoliju, koja se proslavila 2020. godine u poznatom televizijskom talent-šou programu „Amici di Maria De Filippi“. Sa svojim prvim singlom „Luci accese“ koji je pevala sinoć, osvojila je prvo mesto liste singlova na platformama „iTunes“ i „Spotify“  (segmenti „New Music Friday Italia“ i „Viral 50 Italia“).

Martina Beltrami je pevala klasike i svoje kompozicije – “Parlo di te”, “Aurora”, “Si è spento il sole”, i izazvala veliki aplauz kod publike na Kalemegdanu.

Ove godine, kantautorka Beltrami koja živi u Torinu, objavila je svoj debi album „Cara Me”, kao svoju muzičku autobiografiju.Sanremo Giovani_Martina Beltrami_foto IIC, Irina Duplevskaja


Podsetimo, pevačica je 2022. godine prvi put učestvovala na manifestaciji „Sanremo Giovani World Tour“, tokom koje je nastupala u Madridu, Briselu, Tirani i takodje u Beogradu isto na Kalemegdanu, ali kod spomenika Pobednik.

Ove večeri je bila izuzetno raspoložena, puna elana i energije, veoma radoznala i srećna što ima lep prijem kod nekoliko stotina ljudi na Kalemegdanu, kod Savskog šetališta.

Nakon nje na scenu je izašao umetnik Fiat 131, pseudonim Alfreda Bruna, zapravo umetničko ime inspirisano automobilom njegovog dede Alfreda.

Fiat 131 je pevao isto kao drugi po dve svoje i dve pesme obrade –  “Caramelle”, “Pupille”, “Notte prima degli Esami”, “Per sentirsi meno soli”, u stilu rep, hip hop i R’n’B muzike.

U oktobru je objavio „Per sentirsi meno soli”, obradu čuvene pesme „Notte prima degli esami” u saradnji sa grupom „Piazzabologna“, a kasnije je bio deo festivala „Sanremo Giovani“ upravo sa hit numerom „Pupille“ koju je pevao sinoć na Kališu.


Sanremo Giovani_Fiat 131_foto IIC, Irina Duplevskaja


Pevačica Nur Ameli Moki, koja nastupa samo kao Nur, jeste umetnica od svega 18 godina. Ove noći bila je jako komunikativna sa publikom, raspoložena za ples, pevanje, a u svetu muzike je od pre tri godine u doba pandemije korona virusa.

Svestrana mlada autorka iz Urbina je pevačica, svira klavir i piše pesme – komponuje i stvara reči, a zanimljivo je da ima oca Italijana i majku Kirgistanku (Centralna Azija).

Nur je pevala ove noći svoje i klasik pesme – “Tua Amelie”, “Ma che freddo fa”, “Malafemmena”, posebno je izdvojila svoj autorski rad “Cattive”, koji kao singl izlazi 6. oktobra.

Tokom 2021. godine bila je jedna od protagonistkinja serijala „Tu non sai chi sono io“ na državnoj televiziji Rai. Te godine objavila je singlove „Respiro“ i „A quando“, i  trenutno radi na snimanju prvog studijskog albuma.


Pobedila je na takmičenju „Area Sanremo“ sa pesmom „Tua Amelie“ koju je nadahnuto otpevala sinoć i učestvovala u finalu „Sanremo Giovani 2022“, decembra 2022.  na kanalu Rai Uno.  

Nur je volela da se obraća publici sa pozornice sa osmehom, i istakla da je presrećna što u Srbiji deli svoju muziku sa publikom.

Sanremo Giovani_Nur_foto IIC, Irina Duplevskaja


Četvrti je bio muzičar Manini, pseudonim Alesija Mininija, i prema biografiji, uvek je voleo gitaru, klavir i bubnjeve. Poznat je u Italiji po singlovima  „Senza”, „Vestito rosso”, „Vaniglia”.

Manini je ove noći pevao – “Nel blu dipinto di blu”, “Mille porte”, čuvenu baladu “Caruso”, i “Graffi”, te obradovao auditorijum.

U decembru 2021. Manini je postao deo porodice diskografske kuće „Sony Music Italy“ i objavio dalje pesme „Bari NY“, „Irene“, „Caffè” i najnoviju „Dicono“.

Manini se takmičio u finalu „Sanremo Giovani“ sa kompozicijom „Mille Porte”, koju je otpevao juče, a svi muzičari su barem po jednu svoju pesmu svirali na klavijaturama uz emitovanje svojih video spotova za pesme koje izvode uživo.Sanremo Giovani_Jelena Gavrilovic i Lena Kovacevic_foto IIC, Irina Duplevskaja
Glumica Jelena Gavrilović i džez pop pevačica Lena Kovačević su zajedno otpevale antologijski pop hit italijanske muzike „Donna con te“ Ane Okse, da bi onda išle naizmenično, Lena – “Parole Parole” i svoj hit “Café”, a Jelena baladu “Bez nade” koju je davno interpretirala Slađana Milošević.

Svo četvoro mladih pevača – Martina Beltrami, Nur, Fiat 131 i Manini su svi zajedno na okončanju gostovanja pevali velike hitove “Azzurro”, “Che sarà”, “Sarà perché ti amo”, “Mamma Maria”, i za kraj – legendarnu kompoziciju “L’italiano” Tota Kutunja, kao posveta tom nedavno preminulom pevaču, italijanskoj pop zvezdi, kog je volela i cela bivša Jugoslavija.


Sanremo Giovani_Lena Kovacevic_foto IIC, Irina DuplevskajaSanremo Giovani_Jelena Gavrilovic_foto IIC, Irina Duplevskaja
Prateći bend je činio kvintet – gitarista, bas gitarista, dvojica klavijaturiste i bubnjar.


Mauricio Filardo, umetnički direktor internacionalne turneje „Sanremo Giovani World Tour“ od 2019. godine, bio je muzički direktor festivala „Sanremo Giovani 2018“. i muzički direktor šou programa festivala „Sanremo 2019“. Takođe je i muzički direktor „Pesme za Evroviziju 2022“ u Torinu, a bavi se i produkcijom, pisanjem aranžmana i komponovanjem primenjene muzike za film i televiziju. 

Koncert je realizovan uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije i ove godine takmičari festivala „Sanremo Giovani“ gostovali su na Kosovu, u Tirani i čeka ih uskoro – Sarajevo.

Koncert drugu godinu zaredom organizuju Italijanski institut za kulturu i Centar beogradskih festivala (CEBEF), u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here